Güncelleme Tarihi:
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki dalgalanma ve ekonomideki daralmanın dış nedenlerinin de, iç nedenlerinin de farkında olduklarını söyledi. Zeybekci, “Türkiye’de tabii ki ekonomik gelişmeler olan kur, enflasyon, işsizlikten sorumlu biziz. Hükümet olarak sorumluluğu kimsenin üstüne atmak gayretimiz olmadı. Hiçbir zaman da kaçmadık. Ama bir etrafımıza da bakalım” dedi. Zeybekci, Türkiye’nin ayağındaki bağlardan kurtulması için de çok öneli gelişmeler yaşanacağını, serbest ticaret anlaşmaları ve AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin, 2017 yılında büyük önem taşındığını söyledi. Zeybekci, TBMM’deki sohbetinde, sorunun aşılması için adım atılmasına rağmen beklenen ivmenin yakalanamadığı eleştirilerine yanıt verdi. Zeybekci, büyümenin daralmasını, “Tabii ki, yüzde 4’ün altındaki büyüme Türkiye için her zaman kayıptır. Büyümeyi yüzde 4’ün üstüne çıkarmamız gerekir. Dikkat ettiyseniz Bakanlar Kurulu ve EKK tarihinde hiç olmadığı kadar bu konuların üzerine yoğunlaşıyor. Yatırımlar ve büyümenin” diye yorumladı.
GÜMRÜK BİRLİĞİ ÖNEMLİ
Zeybekci, bakanlık olarak hedeflerini ve çalışmaları şu sözlerle değerlendirdi: “Tüm dünya ile serbest ticaret anlaşmaları konusunda gayret içindeyiz. Bizim kurtuluşumuz da en büyük etken serbest ticarettir.İran’dan, Pakistan’a, Japonya’ya, Kanada’ya, Yeni Zelanda’ya kadar. AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çok önemli. 2017 yılında mutlaka önemli bir noktaya getireceğiz. Güncelleme bittiğinde Gümrük Birliği’nin kapsamı genişleyecek. Sanayi ürünlerine, hizmetler, kamu alımları, tarım ve gıda ilave olacak. Üç ayrı alan daha ortaya çıkacak. Şu anda toplam ihracatın yüzde 48.5’ni AB’ye yapıyoruz. Yüzde 60’lar düzeyine gelecek.
TEKSTİLDE PAKİSTAN PANİĞİ
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türk ekonomisinin kurtuluşunun serbest ticaret anlaşmalarında olduğunu söylerken, Türkiye’nin en büyük sektörlerinde tekstilde ise Pakistan paniği yaşanıyor. Ocak ayı sonuna kadar Pakistanla tamamlanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının, Türkiye’deki tekstil sektörünü vuracağı öne sürülüyor. Böyle bir anlaşmanın yapılmasının özellikle ev tekstili, pamuklu kumaşlar gibi alanlarda Türkiye’deki üretimi ciddi baskılayabileceğini belirten sektör temsilcileri, “Hiçbir önlem alınmazsa fabrikaların anahtarlarını teslim etmiş oluruz” görüşünü dile getiriyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Hürriyet’in konuyla ilgili sorularına ocak sonu itibariyle serbest ticaret anlaşmasını tamamlamak istedikleri yanıtını verdi. Zeybekci, tekstil sektörünün tedirginliğiyle ilgili olarak da, “Belli alanlarda koruma söz konusu olacak. Kendimizi koruma altına alacağız” yorumunu yaptı.m Hacer BOYACIOĞLU-ANKARA