Turan Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2007 00:00
Cidde’de Türk-Suudi İş Konseyi’nde konuşmasına, "Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla" diye başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Suudi işadamlarına, "Biz evimizdeyiz, sizler de Türkiye’ye geldiğinizde evinizdesiniz" diye seslendi. "Sizleri Türkiye’ye yatırıma davet ediyorum" diyen Erdoğan, aralarında Kral Abdullah’ın adını taşıyan ekonomi şehrinin de bulunduğu 37.5 milyar dolarlık yatırım projelerine Türk müteahhitleri adına talip oldu.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Cidde’de dün yapılan Türk-Suudi İş Konseyi’nde konuşmasına, "Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla" diye başladı ve Suudi işadamlarına, "Biz evimizdeyiz, sizler de Türkiye’ye geldiğinizde evinizdesiniz" diye seslendi. Arap işadamlarını Türkiye’de yatırıma da davet eden Erdoğan, yatırım için gelenlerin işlerinin takibinin kendisi adına yapılacağını belirterek, "Türkiye’deki temsilciniz benim" mesajı verdi. Erdoğan, Cidde’de dün başlayan Arap Ekonomi Forumu’na da ev sahipliği yapan Hilton Oteli’ndeki İş Konseyi’ne gelişinde, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve annesi Türk olduğu için Suudi Arabistan’da "Türk Prens" diye de tanınan kraliyet ailesi üyelerinden Prens Faysal al Turki tarafından karşılandı.
HAMDOLSUN BAŞARILIYIZ: Arap işadamlarına önce "hamdolsun" diyerek hükümetinin ekonomideki başarılarını anlatan Erdoğan, "Bugün üretken ve güçlü bir özel sektöre sahip olmanın önemi artmıştır. Bu sadece ekonomik istikrar ve refaha ulaşmakta değil, barış ve güvenliğin idamesinde de önemli bir unsurdur" dedi. Türk ekonomisinin son yıllarda hızlı ve güçlü bir yapısal dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten Erdoğan, Türkiye-Suudi Arabistan’ın her geçen gün artan ekonomik ilişkilerini daha da üst seviyelere çıkarma potansiyeline sahip olduklarını bildirdi. "Bunu gerçekleştirmemek için hiçbir sebep yok" diyen Erdoğan, Suudi Kralı Abdullah ile görüşmelerinde geçen yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin en kısa sürede 7 milyar dolara çıkarılması hedefini koyduklarını söyledi.
SADECE VARLIKLI OLMAK YETMEZ "Sadece varlıklı olmak artık tek başına yeterli değildir. Sermayeyi gerektiğinde ülke dışındaki verimliliği yüksek alanlara taşımak refahın şartı haline gelmiştir" diyerek Arap zenginlerine mesaj veren Erdoğan, "Hükümetimizin ekonomik reformları sayesinde Türkiye’yi küresel sermaye için cazip hale getirmiştir" dedi. Sermayede yerli-yabancı ifadesini literatürden kaldırdıklarını, artık yabancı değil küresel sermaye ifadesini kullandıklarını belirten Erdoğan, "Bu ifadeyle aradaki münasebetleri de ekonomide dost ifadeler haline getirmiş bulunuyoruz" dedi. Türkiye’deki serbest piyasa düzeninin sağladığı güven nedeniyle geçen yıl sonu itibariyle 20 milyar dolarlık küresel sermaye geldiğini belirten Erdoğan, Arap yatırımcılara şöyle seslendi:
YOĞUN REKABET DÖNEMİNDEYİZ "Ülkelerarası rekabetin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Hızlı hareket etmek zorundayız. Ülkemizde uluslar arası yatırımlarda hiçbir ülkeye özel muamele yapılmamaktadır. Oluşturduğumuz yatırım destek ve tanıtım ajansı, Suudi Arabistanlı işadamlarının yatırımlarla ilgili her türlü soru ve beklentisine yanıt verecek şekilde donatılmıştır. Artık bir girişimci Türkiye’ye geldiği zaman kendisi bakanlıklar arasında iş takip etemeycek, kendisi koşturmayacak. Bu ajansa müracaat edecek, ki direk bana bağlıdır, bu ajanstaki arkadaşlarımız o dosyayı alacak ve bir hafta on beş gün içinde bakanlara da benim adıma gidecek, bakanlar, müsteşarlar bunun talimatını almışlardır, onlara gitmek suretiyle süratle işi bitirecek ve dosyayı sahibine teslim edecektir. ’Buyur hayırlı olsun, artık temeli atma vakti geldi’ diyecektir."
37.5 milyar dolarlık projeye talibiz
TÜRKİYE’de yabancı sermaye yatırımlarının önünü açmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Tayyip Erdogan, "Sizleri özellikle Türkiye’ye yatırıma davet ediyorum" dedi. Türk ve Suudi işadamlarını birlikte hem ülkelerinde hem de üçüncü ülkelerde iş yapmaya da davet eden Erdoğan, Suudi Arabistan’ın yeni bütçesinde ilan ettiği 37.5 milyar dolarlık dev yatırım projelerine de Türk müteahhitleri adına talip oldu. Erdoğan şöyle dedi: "Suudi Arabistan’ın dev, mega projeleri var. Biz bu yatırımları ilgiyle, dikkatle takip ediyoruz" dedi. Erdoğan, "Firmalarımızın Suudi Arabistan başta olmak üzere Arap ülkelerinde gerçekleştirdikleri iş miktarı da 30 miyar dolara ulaştı. Burada Kralın adını da taşıyan ekonomi şehri ve diğer büyük projelerde iki ülke firmalarının oluşturacakları konsorsiyumların yer alması bizi memnun edecektir. Biz bu konuda her türlü işbirliğini desteklemeye hazırız" diye konuştu. Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik mevcut siyasi iradeden bir sinerji ortaya çıkarmalıyız, bu da ancak özel sektörün katkısıyla mümkün olacaktır. Ben, başbakan olarak bizzat aksamalarla ilgilenmeye hazırım" dedi.
Suudi işadamlarına mortgage daveti
TÜRK-Suidi İş Konseyi Başkanı, Ali Bayramoğlu da, Suudi yatırımcıları Türkiye’de yürürlüğe giren mortgage sisteminden yararlanmaya davet ederken, Suudilerin yabancı yatırımcılar için uyguladığı "kefil" sisteminin Müslüman ülkeler için ya kaldırılmasını, ya da hafifletilmesini istedi. Meclis’ten geçen mortgage yasasıyla birlikte Türklerin yanı sıra Türkiye’ye büyük ilgi duyan yabancılar için de çok ciddi gayrimenkul atağı başlayacağını belirterek, "iç ve dış piyasaya yapılacak gayrimenkul projeleri için Suudi kardeşlerimizi Türkiye’ye bekliyoruz" dedi.
Kral’dan vize ve Ziraat ricası
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, önceki gün Riyad’da görüştüğü Kral Adbullah’tan, Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlanması ve Ziraat Bankası’nın Suudi Arabistan’da bir şubesinin açılmasını istedi. Erdoğan, bu konudaki girişimlerinin devam etitğini, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın da Suudi Maliye Bakanlığı nezdinde konuyu takip ettiğini belirterek, "Arzumuz, Türkiye’nin en güçlü bankası olan, devlet bankası Ziraat’in burada bir şubesinin bulunması. Bu özellikle teminat noktasında hizmeti hızlandırıcak, ayrı bir güven oluşturacaktır" dedi. Türkiye’nin ayrıma gitmeden Suudi işadamlarına çok girişli iki yıllık vize verdiğini belirten Erdoğan, "Ama işadamlarımızın buraya gelişinde sıkıntıları var, bunun aşılması gerekiyor, bunu Kral’a da söyledim, kısa sürede aşabilirsek, gidiş gelişlerle ilişkiler çok daha farklı konuma gelecek, dayanışma daha da artacaktır" dedi.
Hisarcıklıoğlu daha fazla Suudi turist istedi
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, insanlar ve kültürlerin birbirine yaklaşmasında turizmin önemine dikkat çekerek, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye daha fazla turist gelmesini istedi. Geçen yıl 20 milyon turisti ağırlayan Türkiye’ye Suudi Arabistan’dan sadece 39 bin turist geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Daha fazla turist gelmesi dileğimizdir" dedi. İslam dünyasının ilk büyük 100 şirketi arasında 25 Türk şirketinin bulunduğuna da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, bunun Türk ekonomisinin dinamizmini gösterdiğini belirtirken, Suudi yatırımlarından Türk müteahhitlerinin daha fazla pay almalarını beklediklerini de bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın tüm kıtalarında büyük projelere imza atmış Türk müteahhitlerinin Suudi Arabistan’dan da hak ettikleri ilgiyi göreceklerdir" dedi.