Kadir ERCAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2001 02:16
Bazı müteahhitler Bayındırlık Bakanlığı ihalelerindeki rüşvet çarkını anlatmak için ‘‘yargılanmama garantisi’’ istedi. Bu müteahhitler, ‘‘Biz çarkı anlatacak olursak, rüşvet vermekten yargılanabiliriz. Bundan korkuyoruz’’ dedi.
Bayındırlık Bakanlığı ihalelerinde, dosyalarındaki evraklar eksiltilerek mağdur edilen bazı müteahhitler, poliste bakanlıktaki rüşvet çarkının nasıl döndüğünü sözlü olarak aktardılar. Ancak bu müteahhitler, anlattıklarını mahkemeye sunmak için yazılı şekle çevirip altına imza atmaktan, ‘‘Yakın geçmişte Sivil Havacılıkta bir arkadaşın başına gelen bizim de başımıza gelir rüşvet vermekten tutuklanırız’’ korkusuyla vazgeçtiler.
Müteahhitlerden bazıları da sözlü ifadelerinin yazılı şekle getirilip imzaları altına alınmasını, ‘‘Kara listeye alınırız, yarın bize hiç ihale vermezler’’ diyerek reddettiler. Müteahhitler, ‘‘devletin kendilerine rüşvet vermekten yargılanmama garantisi vermesi halinde’’ rüşvet çarkının nasıl işlediğini anlatma taahhüdünde bulundular.
BAHŞİŞ RACONU:
Mağdur müteahhitlerden biri, Bayındırlık Bakanlığı'daki ‘‘Bahşiş Raconu’’nu polise bütün detayıyla anlattı. Müteahhidin aktardığına göre; ihalelerde yetkili bürokratların sekreterlerinin cep telefonu faturasından, çocuklarının özel okul ücretine, tatil için gidilen lüks tatil köyünde neredeyse bürokratın sülalesi ile konaklama ücretinden, uçak bilet parasına kadar birçok ödemeyi kendilerinin yaptığını bildirildi.
TATİL ÜCRETİ:
Müteahhitler, bunun yanısıra özellikle ihalelerle ilgili kontrolleri yapan veya altına imza koyan yetkili bürokratlar veya yakınlarının, bayramlarda yurt dışına yapacağı gezi ücreti, koperatif taksidi, evinin dekoru ve boya badana işlerinin de kendilerince karşılandığını aktardı.
HAKEDİŞ YAZISI 15 MİLYON:
Bayındırlık Bakanlığı Raconuna göre, bir sayfalık hakediş yazısı yazan görevliye, müteahhidin 10 veya 15 milyon lira bahşiş vermesi adet haline gelmiş. Bahşiş vermeyen müteahhitin hakediş ücretini zamanında alamadığı iddia edildi.
EK SÜRE VERİLDİ:
Soruşturma kapsamında bazı müteahhitlerin gözaltına alınmasına devam ediliyor. İlk gün gözaltına alınan kişilerin 4 günlük gözaltı sürelerine ek olarak 3 gün daha sorgu süresi verildi. İfadeleri DGM Savcısı Cengiz Köksal bizzat kendisi alıyor.
İŞÇİDEN İHALE KOMİSYONU OLUR MU?
Bayındırlık Bakanlığı'ndaki ihale komusyonunun işçi statüsünde çalışan kişilerden oluştuğunu anlatan müteahhitler, ‘‘İşçiden ihale komisyonu olur mu?. Onca memur dururken ihale komisyonuna niçin işçi alınır?’’ diye sordu.
Ecevit: Koalisyon açısından sorun yok
Başbakan Bülent Ecevit, Bayındırlık Bakanlığı'ndaki vurgun operasyonunun MHP'ye yönelik olup olmadığının sorulması üzerine, bu kuşkuların yersiz olduğunu ifade etti. Dün basın toplantısı düzenleyen Ecevit'e, ‘‘Bayındırlık operasyonu koalisyon ortakları arasında sorun yaratır mı? Bayındırlık operasyonu MHP'yi mi hedef aldı?’’ sorusu yöneltildi. Ecevit, bu soruya verdiği yanıtta, ‘‘Koalisyon hükümeti açısından bir soruna yol açmaz. Bakanlar arasında bazı tereddüt ve kuşkular olmuştu. Ancak yapılan görüşmeler sonunda bunların yersiz olduğu ortaya çıkmıştır’’ dedi.