Güncelleme Tarihi:
Antalya Eczacı Odası Başkanı Zabun, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla insanların dış görünümüne gösterdiği ilginin artması sonucu başta zayıflama, saç dökülmesi ve selülit önleme gibi çabalara girdiğine değindi. İnsanların bu kapsamda internet ortamında, sosyal paylaşım sitelerinde ya da cadde ve sokaklardaki aktar ve bazı dükkanlarda, faydalı olduğu belirtilen ’bitkisel ürün’ adı altına gıda takviyeli ilaç görünümüne sahip ürünlere yöneldiğini kaydeden Zabun, vatandaşlara "’Her bitkisel ürün masumdur’ aldatmacasına kanmayın" uyarısında bulundu.
’ÖLENLER OLMUŞTU’
Kerem Zabun, insanların bitkisel ürünler konusunda doğru ve yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin önerisi doğrultusunda ilaç görünümlü ürünleri kullanmasının, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olmayan gıda takviyeli ürünlere insanların kolayca ulaşabildiğini dile getiren Zabun, önceki yıllarda zayıflama amaçlı kullanılan bu ürünler sonucu bazı kişilerin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
İnsanların yaz mevsimi öncesinde özellikle zayıflama amaçlı gıda takviyeli bitkisel ilaç görünümlü ürünleri kullanmayı tercih ettiğini kaydeden Zabun şöyle dedi:
"Dünya Sağlık Örgütü ile Sağlık Bakanlığı tarafından, sinir sistemini olumsuz etkilediği için kullanımı yasaklanan bir etken madde, zayıflatıcı etkisi bulunan bir üründe tespit edildi. Bazı bitkilerin içerisine zararlı etken madde kullanılması nedeniyle, gıda takviyeli bu ürünlerin olumsuz yan etkileri kullanıldıktan sonra ortaya çıkıyor."
’KALP KRİZİ RİSKİ’
Zabun, zayıflattığı belirtilerek satılan bazı ürünlerin içeriğinde sibutramin etken maddesi bulunduğunu belirterek, bu etken maddenin zararlarını şöyle anlattı:
"Özellikle kalp rahatsızlığı bulunanlarda kalp krizi riskini bu etken madde çok artırıyor. İnsanlar gizli bir kalp rahatsızlığı varsa, bilmeden bu etken maddeyi kullanması halinde hayatını kaybedebilir. Bu ürünler farklı bitkisel içerik gösterilerek ilaç etken maddesi ilave ediliyor. Bu ürünlerin kullanılması da ölümcül tehlikeye yol açıyor. İnsanlar zayıflama için gerçek anlamda bir şey yapmak istiyorsa diyetisyenler ve doktora başvurmalı."
Gıda takviyeli ürünlerin içerisindeki etken maddenin bazı rahatsızlıkları da tetikleyebileceğine dikkati çeken Zabun, etken maddenin başka ilaçla kullanılması halinde de etkileşime geçmesi sonucu ölüm olaylarının olabileceğini kaydetti.