Vahap MUNYAR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 00:00
Malatya’daki tesislerinde ısı kazanlarıyla 22 milyon dolarlık ciroya ulaşan Mimsan, bitkisel fabrika atıklarını elektrik enerjisine dönüştüren termik santral üretmeyi başardı. Şirket bu termik santrallardan birini Oyka Kağıt Fabrikası’na kurdu. Mimsan Genel Müdürü Ahmet İlhan, 2015 cirolarının 200 milyon dolarolacağını söyledi.
MALATYA’da 26 yıl önce 150 metrekarelik küçük bir atölyede doğup, bugün 22 milyon dolarlık ciroya ulaşan Mimsan Grubu, zeytin çekirdeğinden çay çöpüne, ağaç kabuğundan zımpara tozuna kadar birçok fabrika atığını yakıp, elektrik üreten termik santrallar yaparak iddialı konuma geldi. Mimsan Makina İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü ve şirketin ortağı Ahmet İlhan, "2 yılda Oyka, Çay-Kur, Doğuşçay gibi 15 ayrı endüstri tesisine bitkisel atık yakıp, elektrik üreten termik santral kurduk. Söz konusu şirketler projelerimiz sayesinde yüzde 50-80 tasarruf sağladı. Ülke ekonomisine böylece 25 milyon dolarlık katkı yarattık" dedi. İlhan, 2015 ciro hedeflerini 200 milyon
dolar olarak belirlediklerini bildirdi.
Isı kazanlarıyla başladı
Ahmet İlhan, 26 yıl önce küçük atölyede ısı kazanları üreterek yola çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: "İşimizi adım adım büyüttük. Türkiye’deki her 4-5 ısı kazanından biri bugün Mimsan ürünü haline geldi. Bununla yetinmedik, Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği faturaşı dikkate alarak, kendimize özgü termik santral geliştirmeye yöneldik. Bu
yılın başlarında bitkisel fabrika atıklarını yakıp, elektrik enerjisine dönüştüren termik santral üreterek, ülkemizde bir ilke imza attık. Bu tür ilk termik santralı Oyak Holding’e bağlı Oyka Kağıt tesislerine 3 milyon
Euro bedelle kurduk. Oyka’daki santral, ağaç kabuğu, talaş, kağıt hamuru, yani fabrikanın tüm atıklarını yakıp, elektrik üretiyor."
Bitkisel fabrika atıklarından elektrik enerjisi üreten sistemin çevre kirliliğinin önüne geçme konusunda da önemli bir yöntem olduğuna dikkat çeken Ahmet İlhan, şöyle konuştu: "Biz Oyka’ya ilk gittiğimizde, etraf atıktan geçilmiyordu. Şimdi onların tamamı termik santralda yakılabildiği için, ortada atık göremezsiniz. Aynı şey Çay-Kur ve Doğuşçay’ın çay çöpleri için geçerli. Oyka’ya 3 milyon Euro’ya mal olan kurduğumuz termik santral, elektrik üretim giderinde sağladığı yüzde 80 tasarrufla, kendini bir yılda amorti edebilecek."
10 milyar dolar tasarruf
Ahmet İlhan, bitkisel fabrika atıklarının elektrik enerjisine dönüştürülmesi sistemini üretmeye başladıklarından itibaren bazı hesaplar yaptıklarını kaydederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye, enerji için yılda 50 milyar dolar
döviz harcamak zorunda. Bitkisel atıkların elektrik enerjisine dönüştürülmesi durumunda yılda 10 milyar dolar dolayında tasarruf edebileceğini ortaya koydu."
Enerji yoksulu değiliz aslında boşa harcıyoruz
AHMET İlhan, Türkiye’nin enerjide kendine yeten ülke durumuna gelmesinin hiç de hayal sayılamayacağını savunarak, "Ülkemizin enerji yoksulu olduğunu kabul etmiyoruz. Aslında kaynaklarımızı doğru kullanmadığımızı söylemek daha doğru. Termik santrallar kurulurken ülkemizden çıkan kömürün kullanılması yerine hep ithal kömüre dönük yatırımlar yapılıyor. Biz kendi kömürümüzü yakan termik santrallar üretmeyi yeğledik" dedi.
Ucuz enerji için Mısır’a gitmeyin atığınızı yakın
AHMET İlhan, Türkiye’deki bazı şirketlerin özellikle ucuz enerjiyi de dikkate alarak Mısır7a taşınmaya başladığını hatırlatarak, "Fabrika atıklarının elektrik enerjisine dönüşmesi teknolojisi, birçok şirket için pahalı elektrik sorununu ortadan kaldırabilir. Öyleyse artık Mısır’a gitmek yerine, ülkemizde kalıp, ucuz elektrik elde edecek sistemlere geçmek gerekir" diye konuştu.
Avrupa, konut başına 2 bin 500 Euro veriyor
AHMET İlhan, Avrupa ülkelerinde konutların ısıtma sistemlerinde bitkisel atık kullanılması için daire başına 2 bin 500 Euro teşvik verildiğini vurgulayarak, "Bazı Avrupa ülkeleri konutları ısıtmada doğalgazı bırakıp, bitkisel atığa geçiyor. Biz de o ülkelere bitkisel atık yakmaya dönük kazan sistemleri satıyoruz" dedi.
Hangi atıklar enerji oluyor
MİMSAN’ın Kalite Güvence Müdürü Mustafa Özdemir, geliştirdikleri "fabrika atığı yakan termik santral"larda kullanılabilen atıkları şöyle sıraladı:
Ağaç kabuğu
Çay çöpü
Odun talaşı
Zeytin çekirdeği
Fındık kabuğu
Kayısı çekirdeği kabuğu
Ayçiçeği kabuğu
Mısır sapı
Pamuk şifti
Zımpara tozu
Gürcistan ve Romanya’da iki fabrikaya santral kurduk
MİMSAN’ın Genel Müdürü Ahmet İlhan, bitkisel atık ve kömürü aynı anda yakabilen termik santrallardan Gürcistan ve Romanya’da birer fabrikaya kurduklarını söyledi. İlhan, ağaç kabuğu, talaş, MDF atıkları ve zımpara tozu atıklarıyla çalışan benzer enerji sistemini 2 milyon Euro’ya Samsun’daki bir sunta fabrikasında kurduklarını ve haziranda devreye alınacağını bildirdi.
Anız yakmayalım 400 milyon dolar kurtulsun
MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, "Anız ve samanın enerji kazanlarında yakıt olarak kullanılması ile ülkemize yıllık 400 milyon dolar kazanç sağlanması konusunda bir proje üzerinde çalışıyor. Ayrıca her yıl yaz mevsiminde anız yakılması yoluyla yaşanan ekolojik tahribatın önlenmesi gerekiyor" dedi.