Bitkiler pasaportlu olacak, hayvanlara ötanazi uygulanacak

Güncelleme Tarihi:

Bitkiler pasaportlu olacak, hayvanlara ötanazi uygulanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

TBMM Genel Kurulu, Türkiye’nin AB üyeliği için çıkarması zorunlu yasalardan birini İspanya’nın dönem başkanlığının bitmesine çeyrek kala kabul etti. “Güvenli gıda ve pasaportlu bitki dönemi” olarak adlandıran yasa, bürokratik süreç zamanında tamamlanırsa, bir faslın açılmasını sağlayacak. Oysa Türkiye, İspanya’nın dönem başkanlığında 4 faslı açmayı planlamıştı. Yasa özetle şu hükümleri getiriyor:
Gerektiğinde karantina
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ihbarı mecburi bir hastalığın varlığı, şüphesi ya da yeni bir salgın durumunda, inceleme yapacak, gerekli kontrol ve koruma önlemlerini alacak. Bazı hayvan türleri için özel izole bölgeler oluşturabilecek, bu bölgelerde bazı hayvanların yetiştirilmesi yasaklanabilecek.
Satışlar sadece borsada
Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç, hayvanların alım, satımları, ruhsatlı hayvan pazarı, borsalar ve bakanlıktan izinli hayvan panayırlarında, ev ve süs hayvanları ise ruhsatlı ev ve süs hayvanı satış yerlerinde alınıp, satılabilecek.
Hayvana ötanazi
Hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla itlafı; hayvanlarda heyecan, acı ve ıstırap oluşturmadan, uygun araçlarla yapılacak. Hayvanlara, ötanazi yapılmasına sadece veterinerler karar verebilecek.
Genler koruma altında
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hayvan ıslahı, hayvan gen kaynaklarının korunması, soy kütüklerinin oluşturulması düzenleme yapacak. Bakanlık, hayvan yarışları düzenlemeye, yurt içinde ve yurt dışındaki hayvan yarışları üzerine müşterek bahis kabul etmeye yetkili olacak. Damızlık, yarış ve gösteri hayvanları belgelenecek.Hayvanların üremesinde kullanılan sperma, ovum, embriyo, damızlık yumurta, ipek böceği tohumu, larva ve oğul gibi ürünleri üretenler, depolayanlar ve dağıtanlar da, bakanlıktan izin alacak.
Bitkilere pasaport
Ticari olarak fidan, fide, çelik, tohum, yumru, soğan gibi üretimde kullanılacak her türlü bitki yetiştiriciliği yapanlar, bakanlıktan onay alacak. Bakanlıkça belirlenen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin dolaşımında, bitki pasaportu bulundurulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!