Güncelleme Tarihi:
22 Şubat’ta 58 bin dolara yaklaşarak tarihi rekorunu tazeleyen Bitcoin, sonrasında hızlı düşüş yaşadı ve dün ve bugün düşüş hareketini sürdürdü. Hatta Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, ABD'de Tesla hisselerinde yaşanan sert düşüsün etkisiyle 15 milyar doların üzerinde kayıp yaşayarak, dünyanın en zengin unvanını Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'a kaptırdı. Aslında Bitcoin tarihinde çok defa sert yükseliş ve düşüş hareketlerine şahit olduk. Bu konuda akıllara gelen ilk soru, bu sert dalgalanmaların nedeninin ne olduğu…
Hürriyet.com.tr’ye konuşan Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat'a göre söz konusu dalgalanmalar Bitcoin’in hem açık bir piyasa hem de spekülasyonlara müsait olmasından kaynaklanıyor. Polat bu durumun Bitcoin’in doğasında olduğunu söylüyor.
Ayrıca herhangi bir garantisi olmayan piyasada parası çok olanın spekülasyon yapabildiği bir doğası da var. Bu doğayı bilip buralarda analiz yapıp ona göre yatırım yapmak gerekiyor. Şu an Türkiye’de fiyatların inip-çıkacağına ilişkin kontrat satın almaya dayalı türel işlemler yapılıyor. Herhangi bir finansal ve dijital okuryazarlığı olmayan, Bitcoin’in ne olduğunu bile bilmeyen insanlar nasıl böyle işlemler yapıyor gerçekten çok şaşırıyorum.”
Bitcoin’in tarihine baktığımızda her dört yılda bir arzı yarıya indirip, talebi arttırarak fiyatın yukarı çıkarıldığını söyleyen Polat, “Fiyatın yukarıya çıkma sürecinde çok yüksek oynaklıklar oluyor. Çünkü daha dört yıl önceki rekor seviyesinin üzerine çıktığı andan itibaren Bitcoin fiyatı aşağı yukarı yüzde 20-25 artı ve eksi dalgalandığı günlük haftalık ivmeler yaşadı/yaşamaya devam ediyor. Bu nedenle günlük, saatlik işlere odaklananlar genelde ekran başında yüksek seviyeleri düşüşleri gördüğü zaman ya paniğe kapılıyorlar ya da keyifleniyorlar. Halbuki genel tarihçe içinde daha büyük yıllık resimler değerlendirilmeli” ifadelerini kulanıyor.
‘Evini arabasını satıp bu işe girenler yüzde 90 kaybediyor’
Bitcoin için dijital ve finansal okuryazarlığı düşük yatırımcılara kısa vadeli al-sat işlemlerini hiç tavsiye etmediğinin altını çizen Polat, “Uzun vadeli şekilde, biraz daha altın gibi birkaç seneye yayıp bakmalı. Ama bilmedikleri piyasada evi arabayı satıp değil, daha küçük ve unutabilecekleri miktarlarda yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum" diyor ve ekliyor: "Aksi takdirde uzak durmalarını şiddetle öneriyorum çünkü bilmedikleri piyasada özellikle evini arabasını satıp bu işe girenler yüzde 90’ın üzerinde kaybediyor.”
Peki şimdi ne olacak? Bitcoin’de düşüş devam eder mi?
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş Hürriyet.com.tr’ye anlattı…
Bu sert düşüşün nedenlerinden biri ‘düzeltme hareketi’ mi? İlerleyen süreçte düşüşün devam etmesini bekliyor musunuz?
Tecrübelerimiz 22 Şubat’ta başlayan düşüşün bir düzeltme hareketi olduğunu gösteriyor. Biz bir anda 58 bin dolardan 48 bin dolara düştü diye bakıyoruz ama durum değerlendirmesi yaparken buraya ne kadar hızlı çıktığını unutmamalıyız. Ekim 2020’de Bitcoin 12 bin dolar değerindeydi. Mevcut ekonomik ortamın da etkisiyle kurumsal oyuncuların ilgisi artınca üç ay gibi kısa bir sürede yüzde 200’den fazla artışla 40 bin dolar seviyelerine çıktı. Şubat başında Elon Musk’ın Twitter paylaşımları ve kurumsal oyunculardan arka arkaya gelen yatırım haberleri üzerine iki haftada 46 bin dolardan 58 bin dolara çıktı. Bugün, Tesla’nın 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın alacağını açıkladığı 8 Şubat tarihindeki değerine geri döndü aslında.
Bitcoin’in kısa vadedeki durumunu etkileyecek en önemli faktör nedir?
Kurumsal oyuncuların bu sert dalgalanmalara vereceği tepkidir. Düzenleyicilerin de kripto paralar hakkında tedbir odaklı açıklamalarda bulunduğu bir ortamda, kurumsal yatırımcıların risk iştahları belirleyici olacaktır. İlgileri devam ederse, Bitcoin bundan olumlu şekilde etkilenir. Ancak, fiyattaki düşüş önümüzdeki günlerde devam etse bile Bitcoin sınırlı bir arzı olması nedeniyle uzun vadede tekrar yükselecektir.