Güncelleme Tarihi:
Borsa İstanbul’un yüzde 36.6 hissesi stratejik ortaklık için ayrılmış ve Borsa İstanbul’da 2015’in sonuna kadar yetki verilmişti. Borsa İstanbul bu yetki çerçevesinde yüzde 2’si opsiyonla yüzde 7 hissesini ABD’li Nasdaq’a, yüzde 10 hissesini de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) satmak için anlaşmıştı. Kalan yüzde 24.6’lık hisse için ise özellikle Körfez bölgesinden büyük talep olsa da Borsa İstanbul anlaşmaların yarım kalma riski nedeniyle görüşmeleri erteledi. Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç şöyle konuştu: “Herkes gibi biz de gözümüzü Ankara’ya dikiyoruz. Stratejik ortaklıklar için Borsa İstanbul’un elinde 2015 yılı sonuna kadar kullanmak üzere yüzde 36.6 pay kaldı. Bunun yüzde 2’si anlaşma çerçevesinde Nasdaq’a devredilmek üzere ayrıldı. Bunun yanında, yüzde 10’luk payı EBRD’ye devretmek için görüşmeler sürüyor. Biz imzaları attık, Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayı kaldı. SPK onayı gelirse kanun değişikliği gerekmeyecek. Kalan yüzde 24.6 hisse için görüşmelere başlamak üzere kanunun bize süre vermesi lazım. Yıl sonuna kadar süre uzatımı olmazsa bu paylar Hazine’ye devredilecek.”
BIST’in bir finansal süpermarket olma yolunda ilerlediğini ve İstanbul Finans Merkezi projesi ile içiçe bulunduğuna dikkat çeken Dinç, “Frankfurt’tan Shangai’ya kadar en çekici borsayız. Stratejik ortaklık için çok sayıda yatırımcı arıyor. Özellikle Körfez Bölgesi’nden yoğun bir talep var” dedi.
YILDIZ PAZAR GELİYOR
Borsa İstanbul’un halka arzının tamamlanması halinde Yıldız Pazar’da işlem göreceğini açıklayan Dinç, bu pazarda halka açık kısmının piyasa değeri 100 milyon liranın üzerindeki şirketlerin yer alacağını ifade etti. Dinç, yurtdışından iki endeks kuruluşu ile bir araya geldiklerini ve BIST-30 Endeksi’ni yurtdışına taşıyacaklarını vurguladı. Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Borsada güven unsuru artırılmalı. Bizim de elimizi taşın altına koşmamız gerekiyor. Kurumsal yatırımcı tabanı genişletilmeli. BES’te 40 milyar TL var. İşsizlik fonu ve DASK parayı Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde tutuyor. Bunlar borsaya gelirse piyasanın gelişimi hızlanır. Küçük yatırımcı borsaya hala ‘oyun’ gözüyle bakıyor. Bakkal bile tüyo ile işlem yapıyor. Bu kültürün değişmesi gerekir.”