Güncelleme Tarihi:
Borsa İstanbul'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda dün (KAP) yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) alınan bilgiye göre, Asya Katılım Bankası AŞ'nin (Banka) paylarının mülkiyeti TMSF'ye intikal etmemiş olup, söz konusu payların mülkiyet hakkına ilişkin hukuki durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 30 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararından önceki haliyle devam etmektedir."
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 30 Mayıs'ta Resmi Gazete yayımlanan kararında ise şunlar ifade edilmişti: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 29 Mayıs 2015 tarih ve 6318 sayılı kararıyla; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası AŞ ile ilgili olarak yapılan denetlemeler neticesinde, bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF'ye devredilmesine karar verilmiştir."
‘YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYECEĞİZ’
BANK ASYA hâkim ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, Borsa İstanbul’un KAP’a yaptığı açıklamaya ilişkin hurriyet.com.tr’ye değerlendirmede bulundu: “Bankanın 185 hâkim ortağı var. Bunların 183’ünün faaliyetleri şirket kayıtları belli… Biz banka ortaklarının yüzde 91’inin evraklarını BDDK’ya teslim ettik. Esasında alınan karar temelsiz kalmış durumda. 30 Mayıs’taki sürecin 3 Şubat’taki süreçten çok farklı değil. Nitekim TMSF Başkanı Sayın Şakir Ercan Gül de, bankanın yaşayan bir durumda olduğunu hâkim ortakların payı ile ilgili bir sorunun olmayacağını açıkladı. İlgili bürokratlara ilişkin yaptığımız ihtarlar vardı bundan sonraki süreçte suç duyurularına da bakacağız. Bu cuma gününe de, yürütmenin durdurulması istemi ile İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağız. Bankanın hâkim ortaklara devrini talep edeceğiz” dedi.