Levent GÖKMEN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2002 01:46
Çocukların teknoloji merakı, karne hediyesi olarak bilgisayarı öne çıkarmaya başladı. Bu yıl karne döneminde bisiklet satışındaki artış yüzde 50'de kalırken, bilgisayar satışlarındaki artış yüzde 20'ye yükseldi.
OKULLARIN kapanmasıyla birlikte aileleri karne hediyesi telaşı sardı. Önceki yıllarda anne ve babalarından karne hediyesi olarak bisiklet isteyen çocukların tercihlerinde bu yıl bilgisayar da öne çıkmaya başladı.
Karne döneminde satışlarını yüzde 70 oranında artıran bisiklet firmalarının satışlarındaki artış beklentisi bu yıl yüzde 50'de kalırken, bilgisayar satışları dönemsel olarak yüzde 20 artış gösterdi.
Mayıs ayının ortalarından eylül ayı başlarına kadar yaz durgunluğu yaşayan bilişim sektörü, bilgisayarın karne hediyesi seçenekleri arasında üst sıralara yerleşmesinden son derece memnun. Firmalar, haziran ayının ortasından başlayıp sonuna kadar süren, okulların kapanmasını takip eden 15 günlük dönemde satışlarını yüzde 20 oranında arttırıyor.
Karne hediyesi olarak bilgisayarların rağbet görmesi, bilişim sektörünü bu ay kampanya düzenleme konusunda harekete geçirdi. Vestel, Beko, Exper ve Casper gibi sektörün büyük markaları karne kampanyalarında başı çekiyor.
Yaz kampanyası çerçevesinde 400
dolar ile 3 bin dolar arasında değişen fiyatlardan bilgisayar bulabilmek mümkün. Yıl içinde piyasayı canlandırmak için 3-4 kampanya düzenleyen bilgisayar firmaları, yıllık kampanyalarından birini haziran ayına denk getirerek karne hediyesi pastasından paylarını alıyorlar.
TAHT SALLANIYOR
İnternette yesilbisiklet.com adresinden ve Yeşil Bisiklet mağazası ile bisiklet satan İda Spor Ltd. Şirketi'nin sahibi Gürsel Akay, internetin yaygınlaşması ile birlikte öğrencilerin karne hediyesi olarak bisiklet yerine bilgisayar istemelerinin bisiklet satışlarını yavaşlattığını söyledi.
Özellikle bahar ayları ile birlikte bisiklet satışlarında yüzde 70'lere varan oranlarda artış kaydettiklerini belirten Akay, ‘‘Son iki yıldır bilgisayarın da karne hediyeleri arasına girmesi bisiklet satışlarını yavaşlatmaya başladı. Karne hediyesi dendiğinde akla ilk gelen bisiklet olurdu şimdi bisikletin yerini bilgisayar alıyor’’ diye konuştu.
Akay, bilgisayarın bisiklet satışlarını düşürmesi üzerine bisiklette 1 peşin 5 taksit, 1 peşin 6 taksit gibi müşteriye cazip gelen kampanyalar hazırladıklarını da söyledi.
Akay, yerli bisikletlerde yılda ortalama 250-300 adetlik, ithal bisikletlerde ise 75-150 adetlik satış yaptıklarını söyledi.
Bisikletler, 141 milyon liradan başlayıp 650 milyon lira ile 1 milyar lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. En çok bilinen bisiklet markaları arasında, ithallerde Scoot, Univega, yerlilerde ise Bisan, Bianchi yeralıyor. Bisikletlerin fiyatlarında, aksam özellikleri, dağ bisikleti olması ya da vitesli olması etkili oluyor.