Güncelleme Tarihi:
DARBE girişimi sonrasında 3 liranın üzerine çıkan ve temmuzun son haftasını 3 liranın altında kapatan dolar dün 2.9793 liraya kadar indi. Dolar geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in tedirginliği ile yeniden 3 liranın üzerine çıkmıştı. Ancak cuma günü Moody’s’ten not indirimi gelmemesi, önceki gün Yenikapı Mitingi’nde verilen birlik mesajı yeniden 3 liranın altını görmemize neden oldu. Serbest piyasada da dolar günü 2.9830 liradan tamamladı. Borsa İstanbul da bu olumlu gelişmelerden nasibini aldı ve haftanın ilk günü yüzde 2.25 yükseldi ve 77 bin 779 puana çıktı.
Gösterge tahvil faizlerimizde de iyileşme sürüyor. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.24’e, on yıllık gösterde tahvil faizi ise yüzde 9.76’ya indi. Uzun vadeli gösterge tahvil faizimiz darbe girişimi sonrası yüzde 10’un üzerine çıkmıştı. Türkiye’nin iflas riskini gösteren 5 yıllık CDS’leri de geriliyor. 21 Temmuz’da 298.6 puana kadar çıkan CDS’ler dün 248 puana kadar indi. Analistler bu ılımlı havanın devamı durumunda Türkiye piyasalarında toparlanmanın hızlı olacağı görüşünde. Dolarda 2.93 lira seviyeleri yeniden mümkün görünüyor.
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan Türk varlıklarının geçtiğimiz haftanın sonundaki önemli virajları sorunsuz döndüğüne dikkat çekerek “Normalleşme sürecinin devamı Moody’s belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla sekteye uğramamış oldu. Yurtiçinde haftasonu siyasi diyalog mesajlarının verilmesi de yatırımcı algısı açısından son derece olumludur. Türkiye ne kadar güven verirse, piyasalar açısından o kadar iyi olacaktır” dedi.
2.95 LİRA OLAĞAN
Doların psikolojik sınırın altına gerilediğini kaydeden Erkan şöyle konuştu: “Yurtdışındaki veri akışının da nispeten sakin olması bizim için önemli bir avantaj. Kurda fiyatlamaların 3–2.95 lira ekseninde gerçekleşmesini bekliyorum. Bir ihtimal 2.94 –93 liraya sarkma da olabilir.”
KRİTİK ZİRVE PİYASAYI ETKİLEYECEK
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme piyasa için de büyük önem taşıyor. Erdoğan ve Putin arasında yapılacak görüşmenin TL varlıklar açısından önemli olacağına dikkat çekiliyor. IşıkFX Baş Analisti Gizmen Nalbantlı da Moody’s sonrası ise gözler 19 Ağustos’taki Fitch değerlendirmesinde olacağını belirterek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapacağı Rusya ziyareti, iki ülkenin ilişkilerinin yanı sıra piyasalar için de önemli olacak. Kurda 2.98-3.00 TL bölgesi önemli. Bu bölgenin altında kapanışlar görmemiz durumunda 2.95 liraya doğru geri çekilme olabilir. Borsada ise beklentilerin altında gelen sanayi üretimi rakamlarına rağmen yükselişine devam ediyor. 77- 77 bin 500 üzerinde kapanışlar bizi 80 bin seviyesine götürebilir” dedi.
BORSADA YENİDEN 80 BİN MÜMKÜN
ENVER Erkan borsanın da kurdaki gevşemeye paralel hareket ettiğini belirterek “Yatırımcıların hisse pozisyonu almada bu hafta daha cesur davranacağını düşünüyoruz. Borsa’da 77.500 – 78.000 bölgesinin üzerinde kalıcılık önemli. Bu hafta bankalar öncülüğünde 80.000 ve üzerine doğru bir hareket sürpriz olmayacaktır” dedi. Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk de doların özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kaybetme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Gün içerisinde görüldüğü üzere dolara karşı değer kazanan para birimleri arasında Türk Lirası 4. Sıraya yerleşmiş durumda. Dolarda 2.9880 lira seviyesi yön arayışı için önemini korumakta. Gevşeme eğiliminin sürmesi durumunda 2.9750 seviyesine kadar geri çekilmelerin sürpriz olmayacağı görüşündeyim. Endeks cephesinde ise, küresel endekslerde olumlu havadan nemalandığımızı söylersek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Güne başlarken Asya borsalarında görülen pozitif seyrin öncülüğünde dünya genelinde endekslerde pozitif seyir sürüyor.”