Güncelleme Tarihi:
TEKSTİL ve hazır giyimciler ‘İhracatta asıl şampiyon biziz’ söylemini yeniden gündeme getiriyor. Sektörün tekstil, hazır giyim ve halı olarak ayrılmasını haksızlık olarak gören temsilciler, Ekonomi Bakanı ve TİM Başkanı’na ‘Bizim rakamlarımız da otomotiv gibi birlikte açıklansın’ talebini iletecek.
TEKSTİL ve hazır giyim sektörü temsilcileri, ‘asıl şampiyon biziz’ diyerek, ihracat verilerinde tek tek ele alınmak yerine iki sektörün toplamının birlikte değerlendirilmesi için itiraz etmeye hazırlanıyor. İhracat şampiyonu olarak öne çıkan otomotiv endüstrisinin, araç lastiğinden, klimasına, dikiz aynasından koltuğuna kadar ‘otomotiv ana ve yan sanayii’ kategorilerinde çok sayıda faaliyet alanının birlikte ele alındığına dikkat çeken sektör temsilcileri, tekstil ve hazır giyimin ise, ayrı ayrı ele alınması sonucunda ihracat şampiyonluğunu kaçırdığını vurguluyor. Sektör, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracat verilerinin birlikte ele alınması durumunda ortaya çıkan tabloyu anlatan bir rapor hazırlayarak bunu önümüzdeki günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sunmayı planlıyor.
AÇIK ARA ÖNDEYİZ
Üzerinde çalışılan raporda, Ekonomi Bakanlığı sınıflandırmasında otomotiv endüstrisinin Otomotiv Sektörü Ana ve Yan Sanayi olarak 43 ayrı GTİP’ten (Gümrük tarife istatistik pozisyonu), TİM sınıflandırmasına göre ise 146 GTİP’ten oluştuğuna dikkat çekilecek. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ayrı ayrı ihracatçı birlikleri çatısı altında faaliyet gösterseler de, bir bütün olarak ele alınıp, ihracat verilerinin birlikte açıklanması talep edilecek. Tekstil ve hazır giyim sektörü temsilcileri hazırlayacakları raporda, geçmiş son 5 yılın ihracat rakamlarında tekstil, hazır giyim ve halı sektörünün yaptığı ihracatın birlikte açıklanması durumunda diğer tüm sektörlerden daha fazla ihracat yaptıklarını ortaya koyacaklar. Örneğin mayıs ayı şampiyonu olarak açıklanan otomotiv sektörü, ana ve yan sanayi verileriyle birlikte bu yılım ilk 5 ayında 9.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, tekstil, hazır giyim ve halı sektörü birlikte anıldığında bu sürede 12.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Raporda sadece ihracat rakamlarına yer verilerek tekstil ve hazır giyimin açık ara önde olduğu vurgulanacak.
HER SEKTÖRE EŞİT MESAFE
Tekstil ve hazır giyimcilerin bu konuda yürüttükleri çalışmalar şimdilik sadece raporun hazırlanması aşamasında. Raporun ardından her kesimden temsilcinin yer aldığı bir heyetle ilgili kurumlara ziyaretler yapılması gündemde. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat verileri için şu anda farklı kategoriler altında değerlendirilen tekstil ve hazır giyim sektörünün bir arada ele alınması yönünde bir talep gelirse bunu değerlendireceklerini söyledi. Zaman zaman bazı sektörlerin alt gruplarından ayrı bir kategoride ele alınma, zaman zaman da tekstil ve hazır giyimde olduğu gibi verilerinin birlikte açıklanması gibi taleplerin kendilerine iletildiğini kaydeden Büyükekşi, “Bu kounda sektörlerin kendi aralarında anlaşması lazım. Biz her sektöre eşit mesafede duruyoruz. Bizim için önemli
olan Türkiye’nin ihracatının artması” dedi.
Birleşme sonrası sıralama (Milyar Dolar)
Sektör 2013 2014 (Ocak-Mayıs)
Tekstil, Halı, Hazır Giyim 27.9 12.6
Otomotiv Ana ve Yan Sanayi 21.3 9.7
Kimyevi Maddeler 17.4 7.3
Çelik 13.8 5.6
Elektrik-Elektronik 11.7 5.0
TOPLAM (TİM+TUİK*) 151.7 67.0
Ayrı tutulması haksızlık
TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, en çok ihracat yapan sektör olarak öne çıkan alanlarda pek çok farklı faaliyet kolunun aynı kategoride yer almasının ve tekstil ve hazır giyim sektörünün ise daraltılmış faaliyet kolları ile değerlendirilmesinin haksızlık olduğuna dikkat çekti. Negrin şöyle konuştu: “Tekstil ve hazır giyim sektörü yıllardır büyümede, istihdamda ve de ihracatta Türkiye’nin lider sektörlerinden. Bunların ihracat şampiyonu olduğunu belirtmek için iki sektörün birleştirilmesine gerek yok. İhracatta ‘asıl şampiyon biziz’ diye bir söylem gündeme gelse, her iki taraf da bunun arkasında durur.”
Uluslararası standartta
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıklarken uluslararası veri standartlarını da gözettiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Tekstil ve hazır giyim sektörünün verilerinin birlikte açıklanması eğer sektör temsilcileri isterse mümkün olabilir. Ancak aynı şey halı ve deri ve deri mamülleri kategorisi için mümkün olmayabilir. Çünkü bu iki kategori uluslararası verilerde de ayrı ayrı ele alınıyor. Biz uluslararası standartları gözeterek ve sektör temsilcilerinden gelen taleplere göre kategorileri belirliyoruz.”
3 yıl önce de talep ettik
İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tekstil ve hazır giyimin bir bütün olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu iki sektörün ihracat rakamları açıklanırken bir bütün olarak ele alınmasının çok büyük bir faydası olacaktır. Hem sektörün gerçek büyüklüğü ortaya çıkacak, hem de genç yetenekler, yeni yatırımlar bu alana daha fazla yönelecek. Biz bu konuda 3 yıl önce yine bir girişimde bulunmuştuk. Birlikte açıklanmasını TİM’den talep etmiştik. O zaman bir sonuç alınamadı ama yine gündeme getirmek istiyoruz. Pamuktan, bitmiş ürüne tekstil ve hazır giyim bir bütündür.”
Çok başkanlı yapı zorlaştırıyor
İSTANBUL Tekstil Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstil ve hazır giyim sektörlerin birleşerek ihracat rakamlarının açıklanması konusunda kendisinin de zaman zaman çalışmaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu konuda bizim de girişimlerimiz oldu ama ne yazık ki sektörde bir birlik oluşturamıyoruz. Çok başkan olunca sanırım birlikte hareket etmek de zorlaşıyor. Oysa her iki sektör devlet desteği bu kadar az olmasına rağmen sürekli büyüyor. Bu ülkenin gerçeği tekstil ve hazır giyimdir. Sektörün adı kötü ama kârı bu ülkeye yarıyor. Dolayısıyla sektörün birlikte ihracatına baktığınızda açık ara şampiyon biziz.”