Güncelleme Tarihi:
Zirveye Türkiye’den, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in katılması kesinleşirken, hükümet kanadından bakanlar, Binali Yıldırım, Ertuğrul Günay Cevdet Yılmaz ve Egemen Bağış, Fatma Şahin ve Taner Yıldız’ın katılımları bekleniyor. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bu yılki zirvenin de katılımcıları arasında yer alıyor. Nisan ayı başında gerçekleştirilecek Zirve’nin temel konu başlıkları arasında enerji, ekonomi, sürdürülebilir kalkınma, kültürler arası diyalog ve kadının yarını arayışları gibi konular yer alıyor.
Onlarca ülkeden yüzlerce üst düzey ismi bir araya getiren Avrasya Zirveleri’ni Marmara Grubu Vakfı organize ediyor. 27’inci yılını geride bırakan Vakfın faaliyetleri bağışlarla yürütülüyor.
Türkiye’de üç Cumhurbaşkanı dört Başbakan gören Avrasya Zirveleri’nin dünü ve bugününü Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver ile konuştuk. 70
AVRASYA ZİRVELERİ 15 YILI GERİDE BIRAKTI /FOTO GALERİ
Suver, yüzyılın projesi olarak anılan ‘Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi’nin Avrasya Zirveleri’nin mihenk taşı olduğunu söylerken gözleri doluyor ve anlatmaya başlıyor:
"Haydar Aliyev (Dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı) çok öngörülü bir siyasetçiydi. BTC elbetteki bu zirveden önce de konuşuluyordu. Ancak Aliyev o sırada bize BTC’yi, Zirve’nin tartışma konusu yapmamızı önerdi.
Ve o ilk yıl BTC bu zirvede tartışıldı. Ancak kimse ummazdı bugün bu noktaya gelineceğini. Çok şeyler yaşandı. BTC’nin Temmuz 2006’daki açılış töreninde ben de oradaydım. Ancak sahnenin biraz uzağındaydım. O açılış esnasında bir ses duydum döndüm baktım Başbakan Tayyip Erdoğan ‘Gel senin çok emeğin geçti bu projeye’ dedi. Ben de o çağrıdan sonra platforma çıktım. BTC’nin yanı sıra Şahdeniz Doğalgaz Projesi de yine bu zirvelerin ürünüdür.”
Cherie Blair de Dora Bakoyannis de Zirve’de
Nisan ayı başında gerçekleşecek Zirve’de ele alınacak konular arasında kadının toplumsal yaşamdaki yeri ve statüsü de bulunuyor. Kadın sorunları konusunda dünyaca tanınan Avukat Cherie Blair, Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, İtalya’nın Eski Başbakanı Lamberto Dini, Kosova’nın kadın Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile Antonina Stoyanova Zirve’ye katılacak isimler arasında.
Zirveye önemli kurumlar da katılıyor. İslam Konferansı Örgütü, Bled Stratejik Forumu, Çin İnsan Hakları Vakfı, Balkan Politika Kulübü, Viyana Ekonomik Forumu, Balkan Barış Kulübü, Karadeniz-Hazar Denizi İş Birliği Vakfı, Alman Dışişleri Derneği gibi önemli düşünce kuruluşları da zirvede yer alacak.
Vatikan’ın ‘Budist çekincesi’ kırıldı
Akkan Suver, Avrasya Zirveleri’nin her ne kadar ekonomi konuları ile öne çıksa da kültürlerarası diyalog konusunun da paralel oturumlarda ele alındığını söyledi. Zirveye dünyanın önde gelen Müslüman, Hıristiyan ve Musevi din ve kültür adamlarının yanı sıra Budizm’in temsilcileri de katılacak. Öte yandan Vatikan, Zirve’ye bu yıl iki temsilci ile katılacak. Dünya Budistlerinin ikinci başkanı olan Khamba Lama Natsagdorj Damdinsuren de Zirve’de yer alacağını bildirenler arasında isimlerden. Vatikan’ın geçen yıl yapılan Zirve öncesi, Budist katılımcı nedeni ile, çekinceli olduğu ancak geçen yılki buluşma sonrası bu önyargının kırıldığı ifade edildi.
Zirve’nin maliyeti 500 bin lira
Marmara Grubu Vakfı, Akkan Suver’in ifadesi ile bağışlarla faaliyet yürütüyor. Suver bu yıl yapılacak zirvenin bütçesinin 500 bin lira olarak hesapladıklarını söyledi. Söz konusu rakam gelen heyetlerin uçak biletleri konaklama giderleri ve ağırlanma masrafları oluşturuyor.
Akkan Suver, Vakfın bir gelirinin olmadığını ifade ederek “Bağışçılardan bize gelen yıllık 700-800 bin liralık bir destek var. Bu paranın büyük bir kısmı o yıl yapılacak zirveye gidiyor kalan kısım ise vakfın cari giderleri oluyor.”
Suver’e bağışçıların kimler olduğunu soruyorum uzunca bir liste sunuyor: “TİKA, İTKİB, TÜRSAB, Türkiye Jokey Kulübü, İBB, İSO, İTO gibi 50’ye kurum ve şirket.
500 kişilik 'gönüllü' çalışıyor
Şaşkınlığımı gizlemeyerek Vakıf Başkanı Suver’e bu denli üst düzey bir temsilin nasıl sağlandığını soruyorum:
"Biz sonuçta bir vakıfız, bir devlet gibi yaptırım gücümüz yok. Yani bir devlet başkanı bir başbakan gelmediği zaman benim de ona ‘ben de sizin ülkenize gelmem’ diyebilecek durumum yok. Kuşkusuz Dışişleri Bakanlığımızdan önemli bir destek alıyoruz. Öte yandan Vakıf önemli bir güven oluşturmuş durumda. Ancak asıl önemli olan olgu bize destek veren gönüllüler... Bu gönüllü sayısı 500’ü buluyor. Ve her biri de önemli konumlarda. Bu gönüllüler bu işten para veya benzeri beklentisi olmayan isimler..."
Akkan Suver söz konusu görevlilerin ismini başlangıçta açıklamak istemedi ancak uzun bir listeden bazı isimleri ifade etti:
"Prof. Dr. Ersin-Sema Kalaycıoğlu, Hüsamettin Kavi (Sanayici), Erkut Yücaoğlu (İşadamı), Tuğrul Türkeş (Milletvekili), Necdet Timur (E. Orgeneral), Mustafa Kefeli (İşadamı), Mustafa Sarıgül (Şişli Belediye Başkanı), Ahmet Çalık (Çalık Holding), Erdoğan Demirören (Demirören Holding), Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı) ..."
Tek kalemde 80 bin soba sattılar!
Avrasya Zirveleri her ne kadar düşünce ve görüşlerin sunulduğu bir platform olsa da işadamları için aynı zamanda ikili işbirliklerinin hayata geçirilebileceği bir platform konumunda. Akkan Suver bu konuda “Şimdi işadamı herhangi bir ülke başbakanı veya bakanı ile görüşmek için onlarca yerden geçmesi gerekirken bu zirvede çok rahatlıkla ulaşma imkânına sahip. Oturup dilediğini konuşma imkânı bulabiliyor”
Akkan Suver kimi firmaların işbirliği anlaşmalarını da hayata geçirdiğini söylerken geçen yıl yaşanan bir örnekten söz ediyor. Buna göre geçen yılki zirvede Kayserili soba üreticisi tek kalemde Moğolistan’a 80 bin soba satışı gerçekleştirdi.
Zirve’nin finali İzmir’de
Bu yıl yapılacak Zirve’nin önceki zirvelerden bir farkı olacak. Zira İstanbul’da başlayacak Zirve İzmir’de son bulacak. İzmir’de yapılacak toplantı “Üç Kıta Bir Deniz” başlığı altında Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin temsilcileriyle Cumhurbaşkanları Oturumu İzmir’de organize edilecek. Marmara Grubu Vakfı’nın İzmir’deki partneri ise İzmir Ticaret Odası olacak. Aynı zamanda İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in de eşi olan ünlü hukukçu Cherie Blair İzmir’de bir konuşma yapacak.