Güncelleme Tarihi:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankaların Birleşme ve Devirleri Hakkındaki Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmelikte, bankaların birleşme veya devirleri öncesi ve sonrasında yapılacak işlemler anlatılırken, Türkiye'de faaliyette bulunan bankalardan birinin diğer bir veya birkaç banka ile birleşmesi veya bütün borç alacak ve mevduatını Türkiye'de faaliyette bulunan diğer bir bankaya devretmesi ile ilgili esas ve usuller düzenleniyor.
Yönetmelik uyarınca, bankaların birleşme veya devirleri Kurul'un iznine tabi olacak.
Birleşmeye katılacak banka yönetim kurullarının müştereken tespit edecekleri bağımsız denetim kuruluşu tarafından tasdik edilmiş birleşme esas ve bilançolar, Kurul'un izin tarihinden itibaren 3 ay içinde toplantıya çağrılacak genel kurulların onayına sunulacak
3 AY İÇİNDE İŞLEMLERE GEÇİLECEK
İzin tarihinden itibaren 3 ay içinde ilgili bankaların yetkili organlarınca karar alınarak birleşme veya devir işlemlerine geçilmediği takdirde, verilen izin geçersiz olacak ve yeniden izin alınmadan devir veya birleşme işlemlerine devam olunamayacak.
Kurul tarafından onaylanmayan devir sözleşmesi ve ana sözleşme değişikliği hakkında, genel kurulda görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. Devre dair genel kurul kararları ile ana sözleşme değişikliği, genel kurulu izleyen 7 gün içinde Kurum'a gönderilecek.
Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun hükümleri gereğince, Rekabet Kurulu'ndan izin alınması veya başka bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gereken durumlarda, birleşme veya devir sözleşmesi ve ana sözleşmesinin genel kurullarca onaylanabilmesi, Rekabet Kurulu'ndan izin alınmış olmasına ve yükümlülüklerin yerine getirilmiş olmasına bağlı olacak.
Merkez Bankası, Kurul'ca alınacak karar üzerine, birleşme ve devir işlemleri süresince bankalara mevduat munzam karşılıkları hesabından iadeler yapabilecek veya bu yükümlülükleri erteleyebilecek
PRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜNE KOLAYLIK
Birden çok bankanın birleşmesi suretiyle yeni kurulan bankanın veya devralan bankanın tasarruf mevduatı sigorta prim yükümlülüğü, birleşme veya devre izin verildiğine dair Kurul kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten başlamak üzere ve 2 yıl süreyle, Sigortaya Tabi Tasarruf Mevduatı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca tahsil olunacak primler hakkında kararın ilgili maddesinde belirtilen oranların yarısı kadar uygulanacak.
Öte yandan Resmi Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik hükümleri, özel finans kurumlarının birleşme ve devirlerinde de uygulanacak. (Ankara-aa)