Biri cepte biri elde

Güncelleme Tarihi:

Biri cepte biri elde
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 00:00

Türkiye, otomotivin anavatanı olan Detroit’e adeta damgasını vurdu. Toyota, Adapazarı’nda üreteceği yeni Corolla’nın konsept versiyonunu tanıtırken, Honda ise sergilediği küçük SUV modelini Avrupa için Gebze’de üretebileceğinin sinyallerini verdi.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün uluslararası basına kapılarını açan Detroit Otomobil fuarında, Japon markalar adeta ‘Türkiye’ süprizi yaptı. Toyota, önümüzdeki aylarda Adapazarı fabrikasında üretimine başlayacağı yeni Corolla’nın seri üretime yakın konsept versiyonu olan ‘Corolla Furia’yı Detroit’te tüm dünyaya tanıtırken, Honda ise yine Detroit’te sergilediği ‘Urban SUV’ isimli kompakt crossover modelini Avrupa için Gebze’de üretebileceğinin sinyallerini verdi.

160 MÄ°LYON EURO YATIRIM

Toyota’nın 160 milyon euroluk yatırımla bu yılın ortasından yeniden Türkiye’de üretmeye hazırlandığı ve 1 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğu kompakt sedan modeli Corolla, Detroit’te yüzünü Furia maskesi ile gösterirken, fuarın en ilgi çeken modellerinden biri oldu. Tüm dünyada bugüne kadar 32 milyon adetle en çok satılan otomobil ünvanına sahip Corolla’nın yeni neslini temsil eden konsept Amerikalıların da ilgi odağıydı.

Haberin Devamı

YENÄ° TASARIM ANLAYIÅžI

Türkiye’de 100 bin adet üretilip 30 ülkeye satılacak yeni Corolla’nın tasarımı hakkında fikir veren Furia konsepti, markanın yeni Auris ve GT 86 ile başladığı yeni tasarım anlayışı çerçevesinde şekillendirilen, sportif ve keskin çizgileri ile dikkat çekiyor. Yeni model bir önceki nesil Corolla’ya göre daha uzun ve daha geniş tasarlanmış. Corolla’nın sportif tasarıma sahip olacağını gösteren konseptte, bolca kullanılan LED ve karbonfiber detaylar dikkat çekiyor.

Üretim için en büyük aday Türkiye

Detroit’teki bir diğer Japon sürprizi ise Honda’dan geldi. Japon marka özellikle Avrupa’da hızla büyüyen şehir içi küçük SUV sınıfı için geliştirdiği ‘Urban SUV’ konsepti ile dikkat çekti. Amerika için Meksika’daki yeni fabrikada üretilecek aracın Avrupa pazarı için ise en büyük üretim adayı Türkiye olarak ortaya çıktı. 2013 yılında Japonya’da 2014 yılında ise Meksika’da üretimine başlayacak model hakkında fikir veren konsept, Opel Mokka, Chevrolet Trax, Nissan Juke, Renault Captur ve Peugeot 2008 gibi modellerle rekabet edecek. Jazz (Fit) platformunda üretilecek araçta 1.6 litre 120 beygir gücündeki dizel motora yer verilecek.

Haberin Devamı

Honda’nın Dünya Başkanı Takanobu Ito: Türkiye üretimi Avrupa krizinin bitmesine bağlı

DETROIT’te konuştuğumuz Honda Dünya Başkanı ve CEO’su Takanobu Ito, Avrupa’da krizin halen devam ettiğini belirterek, “Yeni SUV modelimizi 2013 yılı sonunda Japonya’da üretmeye başlayacağız. Araç 2014 yılında Amerika pazarı için Meksika’daki yeni fabrikamızda üretilecek. Avrupa konusunda ise şu an net bir planımız yok. Krizin etkilerinin geçmesini bekliyoruz. Ona bağlı olarak aksiyon planı yapacağız. Kriz geçer ve önümüzü görürsek, Türkiye’de üretilmemesi için hiçbir sebep yok.

Yamasaki, 2 yıldır almak için uğraşıyor

HONDA’nın Detroit’te sergiledi kompakt SUV konseptinin Türkiye’de üretileceğinin sinyalini ilk olarak Honda Türkiye Genel Müdürü Hideto Yamasaki verdi. Yamasaki, 75 bin adetlik kapasitesi olmasına rağmen son yıllarda atıl duran ve en fazla 15 bin adetlik üretime imza atan Gebze fabrikası için son 2 yıldır büyük mücadele veriyor. Fabrikada motosiklet üretilmesini dahil gündeme getiren Yamasaki’nin Türkiye’de B sınıfı bir SUV üretilmesi için Honda yönetimini ikna etmeye çalışıyor. Yamasaki’nin üretimi için 2 yıldır bastırdığı araç Detroit’te kendini gösterdi. Avrupa için üretim planı yapılmayan araç için en büyük aday Türkiye.

Haberin Devamı

FUARDAN DİKKAT ÇEKEN MODELLER

Volkswagen CrossBlue

· ALMAN üreticinin Touareg ve Tiguan modelleri arasında yer alacak şekilde geliştirdiği CrossBlue konsepti, 7 kişilik oturma düzenine sahip. Yakın
zamanda seri üretimine başlanması planlanan yeni SUV’un, Touareg’e göre daha ulaşılabilir bir fiyata sahip olması
bekleniyor. Konsept modelde 2.0 litre 305 beygir güç üreten hibrit motor görev yapıyor.

Cadillac ELR

· ABD’li lüks otomobil üreticisi Cadillac’ın, aynı grup çatısı altındaki Chevrolet tarafından geliÅŸtirilen hibrit platformunu kullandığı yeni coupe modeli ELR, sportiflik ve ekonomiyi bir arada sunuyor. Dolu pilleri ve benzin deposu ile 480 kilometrelik menzil sunan aracın maksimum hızı ise saatte 160 kilometre.Â

Haberin Devamı

Hyundai HCD-14 Genesis

· LÜKS 4 kapılı coupe olarak tasarlanan ve Hyundai’nin gelecek nesil lüks modelleri hakkında ipucu veren HCD-14 kohsepti, karbonfiber jantları ve köşeli tasarımı ile iddialı özelliklere sahip.

Audi RS7

· ÇİFT turbolu V8 motoru ile 560 beygir güç ve 700 Nm tork üreten Audi RS7, 0-100 km/s hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlıyor ve saatte 305 km/z maksimum hıza çıkabiliyor. İhtiyaç duyulmadığı takdirde 4 silindirini devredışı bırakabilen motor 100 kilometrde ortalama 9.8 litre yakıt tüketiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!