Bireysel emekliliğe katılım artıyor

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emekliliğe katılım artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 12:44

BES Platformu Başkanı Mete Uğurlu, küresel krizin yarattığı olumsuz etkilere rağmen bireysel emeklilik sisteminin çok güçlü bir yapı kurduğunu, sistemin mükemmel işlediğini ve 2009 yılının ilk dokuz ayında katılımcı sayısında net 187 bin, fon 2.2 milyar TL artış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 6. yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan BES Platformu Başkanı Mete Uğurlu şu bilgileri verdi:

“Sistemin 2009 sonunda 9 milyar TL fon büyüklüğüne, katılımcı sayısının da 2 milyona ulaşacağını hesaplıyoruz. 2015 yılında ise katılımcı sayısının 4 milyon kişiye, fon büyüklüğünün 48 milyar TL’ye ve emekli sayısının da 64 bin kişiye çıkacağını öngörüyoruz. 2020 yılında hedefimiz ise 5,5 milyon katılımcı ve 115 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmak. 2020’de sistemden emekli olmayı hak kazanacak kişi sayısı ise 380 bin gibi çok önemli bir rakama çıkmış olacak."

“2010 İÇİN YÜZDE 25 BÜYÜME BEKLİYORUZ”

Toplantıda kısa bir değerlendirme yapan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç ise Türkiye’de ulaşılan 2 milyon kişilik katılımcı sayısının küçümsenmemesi gerektiğini vurgulayarak “ Sistem tüm tarafların kazandığı bir modelde çok başarılı gidiyor. Biz BES’in gönüllü bir emeklilik sistemi olarak büyüme potansiyeline inanıyoruz. BES yıllar içinde kar topu gibi büyüyerek gelişecektir” diye konuştu.

BES sistemine kayıtlı şirket sayısının Deniz Emeklilik’in de katılmasıyla 13’e ulaştığını ifade eden Uğurlu, “ 2010 yılında BES, yeni emeklilik şirketlerinin de katılmasıyla büyümesini sürdürecektir. Katılımcı sayısının 2010 yılında 2.2 milyon kişiye ulaşacağını, fon büyüklüğünde de yüzde 25’lik bir artış olacağını öngörüyoruz” dedi.

“DÜNYADA NOMİNAL GETİRİ SAĞLAYAN ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE”

BES’in diğer yatırım seçeneklerine göre çok daha başarılı bir performans gerçekleştirdiğini vurgulayan Mete Uğurlu, “ 2008’in aynı döneminde yüzde 9.5 olan BES’in net getirisi 2009’un ilk dokuz ayında nominal olarak yüzde 19.2, reel olarak da yüzde 16.2 oldu.2003-2009 arasındaki altı yıllık dönemde ise bu getiri ortalama yüzde 168.8 ve reel olarak da yüzde 66.3 gibi yüksek bir düzeye ulaştı. Fonların varlık değeri de ilk dokuz ayda yüzde 33.6’lık artış gösterdi. Türkiye küresel ölçekte Romanya ve Güney Kore ile birlikte nominal faiz getirisi sağlayan üç ülkeden biri oldu” dedi.

BES fonlarının dağılımı hakkında da bilgi veren Uğurlu,fonların yüzde 69’unun kamu kağıtlarından, yüzde 10’unun da hisse senetlerinden oluştuğunu belirterek, “ BES yaş aralığında da tam istediğimiz hedef kitleye uygun olarak gelişiyor. BES sözleşmelerinin yüzde 72’si 25-44 yaş aralığında bulunuyor. Bölgelere göre, dağılıma bakıldığında da Marmara bölgesinin yüzde 46 ile en yüksek payı aldığı, İstanbul’un payının ise yüzde 33 olduğunu görüyoruz. Ege’nin payı yüzde 16, İç Anadolu’nun yüzde 15 ve Akdeniz’in de yüzde 12 düzeyinde” dedi.

“DÜNYADAN ÇOK GERİYİZ, GİDİLECEK DAHA ÇOK YOL VAR”

Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminin dünya ortalamasına göre henüz çok gerilerde olduğunu belirterek, “OECD ortalamasına göre BES’in Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranı yüzde 63.4 düzeyinde. OECD dışı ortalama ise yüzde 27.8 oranında bulunuyor. Türkiye’de BES’in GSYH’ya oranı yüzde 1.7 gibi çok düşük düzeyde. Türkiye’nin önünde uzun bir yol var. Bu rakamlar Türkiye’nin aynı zamanda BES’te ne kadar büyüme potansiyeli olduğunun gösteriyor” diye konuştu.

“ÇIKIŞLARA DEĞİL NET GİRİŞLERE BAKMAK ÖNEMLİ”

Kriz nedeniyle BES sisteminden 2009 yılının ilk aylarında belirli oranda bir çıkış yaşandığına dikkat çeken Uğurlu şöyle devam etti :

“ Bu çıkışlar toplam havuz içinde yüzde yaklaşık 1 düzeylerinde oldu. En yüksek çıkış oranına ise yüzde 1.2 ile Mart ayında ulaşıldı. Ancak piyasalarda olumlu bir havanın egemen olmasıyla birlikte çıkışlar göreceli olarak azalmaya başladı ve son aylarda da çıkışlar nerdeyse durma noktasına geldi. Ayrıca çıkışlardan ziyade net katılıma bakmak lazım. İlk dokuz ayda net katılımcı sayısının 187 gibi önemli bir rakama ulaşması sektör açısından sevindirici bir gelişmedir.”

“30 YILLIK MESLEK HAYATIMIN EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜ”

Mete Uğurlu, BES’in en iyi bireysel yatırım aracı olduğunu, vergi avantajının kullanılması halinde yüzde 25 ile yüzde 52 bandında değişen oranlarda önemli bir avantaj sağladığını belirterek, “Daha da önemlisi 100 TL gibi çok küçük tasarruflara en yüksek düzeyde portföy yönetimi desteği vererek bu tasarrufları verimli bir yatırıma dönüştürme şansı yaratıyoruz. 30 yıla yaklaşan meslek hayatımda hiçbir ürüne bu kadar inanmadım. Bireysel Emeklilik sisteminin şu anda yapılabilecek en iyi bireysel yatırım olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de utanmadan, sıkılmadan ve büyük bir güvenle herkese BES’e katılmalarını öneriyorum” çağrısında bulundu.

"KONSOLİDASYON BEKLİYORUM”

Mete Uğurlu “ Bir konsolidasyon bekliyor musunuz?” şeklindeki soruya “ Sektörde zorlu bir rekabet var. BES’e katılan şirket sayısı da artıyor. Konsolidasyona olumsuz bir durum olarak bakmamak lazım. Sektörün dinamizmini gösteriyor bir anlamda. Sisteme belirli bir hedefle ve gelir beklentisiyle giren firmalar bu hedeflerine değişik nedenlerle ulaşamazlarsa durumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve sistemden çıkmaları doğaldır. Biz konsolidasyonların satın alma, birleşme ya da sektör dışından yeni oyuncuların girmesi şeklinde cereyan edeceğini düşünüyoruz. Her BES şirketi belirli bir zaman içinde kabul edilebilir katılımcı sayısına ulaşmak durumunda. Eğer bu sayılar makul sürede gerçekleşmezse o şirketin durumunu gözden geçirmesi normaldir” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!