Güncelleme Tarihi:
Kelaynak Kuşları ile ünlü Birecik, 2000'li yıllarda Türkiye'nin önemli enerji üretim merkezlerinden biri haline gelecek. GAP projesi bünyesinde Fırat nehri üzerinde kurulmakta olan ve 1996 yılında inşaatına başlanan Birecik Barajı, 2001 yılında tamamlanacak. Keban, Karakaya ve Atatürk Barajından sonraki dördüncü büyük baraj olacak Birecik Barajı'nın yıllık enerji üretimi ise 2.5 milyar kilowattsaat olarak hesaplanıyor. Proje Alman Philipp Holzmann AG, Avusturya Strabag ve Türk Gama A.Ş. firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Baraj konsorsiyum firmalarınca 15 yıl işletildikten sonra devlete devredilecek. Birecik Barajında 1700 işçi gece gündüz çalışıyor ve barajın taahhüt edilen süreden önce tamamlanması bekleniyor. Birecik Barajı projesinin maliyeti ise 2 milyar 300 milyon mark olarak açıklanıyor.
BORUSAN MAKİNA
Birecik Barajının yapımında 107 Caterpillar İş Makinası çalışıyor. Caterpillar İş Makinaları'nın Türkiye temsilcisi Borusan Makina da Birecik Barajı projesinin aksamadan devam etmesi için, konsorsiyumu oluşturan firmalarla ‘‘Tam Hizmet Anlaşması’’ (Full Service Agreement) imzaladı.
Anlaşma gereği, makinaların çalışma saatleri karşılığı fatura kesiliyor. Barajda 25 kişilik Borusan Makina Müşteri Destek Ekibi iş makinalarının periyodik bakımı, her türlü onarımını gerçekleştiriyor. Böylece makinaların, arızalanmadan sürekli çalışması, projenin aksamadan devam etmesi sağlanıyor. Cat İş Makinaları şu anda yüzde 95 kapasiteyle çalışıyor.
Borusan Makina Genel Müdürü Tayfun İşeri, bu proje için Alman Philipp Holzmann'ın başta Borusan Makina'ya güvenmediğini ancak bugün yüzde 95 kapasiteyle sorunsuz çalıştıklarını belirterek, ‘‘Burada 107 makina çalışıyor ve bu makinaların fiyatı pahalı. Ayrıca sürekli ve çok ağır koşullarda 5 yıl çalışacak. Servis hizmetlerinin ve periyodik bakımlarının sürekli yapılması gerekiyordu. Bir ilke imza attık ve Borusan Makina olarak da başarılı olduk’’ dedi.