Birahaneleri ‘Turkish Pub’la iyileştirme planı

Güncelleme Tarihi:

Birahaneleri ‘Turkish Pub’la iyileştirme planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 02:33

Efes Pilsen, sadece erkeklerin gittiği, maç seyredip dumanaltı olduğu birahaneleri elden geçiriyor. Yüze yakın ‘‘salaş’’ birahane, artık kadınlı erkekli gidilen ‘‘Turkish Pub’’lar haline getirildi. Eski müdavimler de bu projeye sıcak baktı.

33 yıldır Anadolu Grubu bünyesinde üretilen Efes Pilsen birası, bir yandan dünya markası olurken, diğer yandan iç piyasada tüketicilere dönük projelerini uygulamaya koyuyor. Efes Pilsen, tüketici odaklı politikasının son ürünü ‘‘birahaneleri iyileştirme projesi’’yle, toplumu bira konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Efes, yeni projesiyle birahaneleri birer ‘‘Turkish Pub’’ haline dönüştürüyor.

Türkiye'de toplum bira konusunda pek ‘‘bilinçli’’ değil. Bira ve yemek konseptini oluşturmak için bu konuda kitaplar hazırlayan Efes Pilsen bununla da kalmayıp Türkiye'deki birahaneleri Avrupa'dakiler seviyesine çıkarmak gerektiğine karar vermiş ve birahaneleri iyileştirme projesi de böylece şekillenmiş.

Efes Pilsen Pazarlama Direktörü Yüksel Gökbulut, Tuborg'la Efes'in politikasını, ‘‘Rekabete değil tüketiciye odaklı bir politikamız var’’ diye özetliyor.

Efes Pilsen, bugün üç ülkede üretiliyor ve 30 ülkeye ihraç ediliyor. Efes Pilsen, Efes Türkiye Grubu olarak Efes Pilsen, Efes Light, Efes Dark, Efes Extra, Marmara 34 ve Miller Genuine Draft markalarıyla Türkiye bira pazarında yaklaşık olarak yüzde 77 paya sahip.

Türkiye'de birahane denince akla, sadece erkeklerin gittiği salaş mekanlar geliyor. Efes Pilsen de iki sene önce bu gerçekten yola çıkarak bir çalışma grubu kurmuş. Uzman kişilerden oluşan bir ekiple Türkiye'ye uygun ne yapılabileceği kararlaştırılmış.

Bira ile yenebilecek yemekler seçilmiş, birahanenin nasıl dekore edileceği ve müşteriye nasıl hizmet edileceği düşünülmüş. Bunlar ‘‘Başarıya Doğru’’ adlı katalogda bir araya getirilmiş ve bu kataloglar yenilenecek birahanelerin işletmecilerine veriliyor.

Türkiye'de Efes satan binlerce birahane var. Bunlar arasından konumu projeye uygun olan birahaneler seçiliyor. İşletmecisi de bu değişimi özümseyebiliyorsa, proje hayata geçiriliyor.

Bu projenin konsepti ve uygulaması Efes'e ait. Efes'in finanse ettiği işletmeci parasını zaman içinde ödüyor. Bugüne kadar Artvin, Adana, Marmaris ve Trabzon'un aralarında bulunduğu birçok şehirde 100'e yakın böyle nokta oluşturulmuş.

Yenileme çalışması sonrasında birçok birahanenin müşteri profili de değişmiş. Eskiden daha çok erkeklerin rağbet ettiği yerlere kızlı erkekli gruplar gitmeye başlamış. Müşteri sayısında da gözle görülür bir artış olmuş.

YERFISTIĞI

Bu değişim, birahanelerin eski müdavimlerinin tepki gösterip göstermediğini akla getiriyor. Değişen müşteri profili mevcut müşterilerin de katılımını değiştirmiş. Tepki göstermek yerine uyum sağlamayı tercih etmişler. Bu da işletmecilerin işini daha da kolaylaştırmış.

Bazı bölgelerde farklı projelere imza atılmış. İçlerinden en ilginci Caddebostan'daki ‘‘Yerfıstığı’’. Buraya gelen herkes yediği yerfıstığını yere atıyor. Bu espri müşteriler arasında bir birliktelik duygusu yaratıyor. Bostancı'daki Kale de İstanbul'da yenilenen bir diğer birahane.

Şu anda 20-25 birahanenin yenileme projesi devam ediyor. Artık diğer birahanelerdeki olumlu gelişmeyi gözlemleyen diğer birahaneler bu projede yer almak için Efes'in kapısını çalıyor.

Birahane nasıl olmalı?

BİRAHANELERDE ayakta tüketim çok önemli. Bu nedenle, oturma gruplarında ağırlıklı olarak yüksek bar sandalyeleri ve yüksek masalar kullanılmalı. İnsanların yakın oturabileceği aydınlık bir mekan yaratılmalı.

Kızarmış patates, sigara böreği, köfte, kroket gibi sıcak atıştırmalar, tuzlu ve baharatlı çerezler bira keyfini arttırır. Birahanede hazırlaması kolay hafif yemekler servis yapılmalı.

Bir birahane müşterilerine eğlence olanakları da sunmalı. Futbol ve spor müsabakalarının büyük ekranda seyredilmesinin yanı sıra çeşitli oyunlarla müşterilerin hoşça vakit geçirmeleri sağlanmalı.

Bira servisi nasıl yapılır?

EMEL Başdoğan'ın yazdığı ‘‘Efes'le Gelen Lezzet’’ kitabında bira servisi şöyle anlatılıyor:

Bira soğuk içilmeli. Çünkü bira özel lezzetini en iyi 6-8 derece arasında kazanır.

Bardak eğik tutularak 1-2 cm. yukarıdaki şişeden veya kutudan bira doldurulmaya başlanır. Bardaktaki bira seviyesi 2/3 seviyesine ulaştığında bardak dik hale getirilir ve şişe veya kutu biraz daha uzaklaştırılarak yaklaşık 2-2.5 cm. kalınlığında köpük oluşması sağlanır.

Bira, hem aperatif olarak, hem de yemek yanında içilebilen, hem keyif veren hem de susuzluğu gideren tek içecek.

Bira içerdiği magnezyum, B, A, D ve E vitaminleriyle gerçek bir vitamin deposu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!