Güncelleme Tarihi:
Bir tek o başardı. 32 yaşında bir öğretmen. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Selcan Çelik. Ankara’dan büyük bir markanın Opal adlı bayisinden 2010 yılında aldığı araç, Mayıs’ta teslim edilmesi gerekirken Temmuz ayında teslim edilince kuşkulandı önce. Aynı markanın bir başka bayisine götürdü aldığı aracı, inceletti ve motor kaputunun sonradan boyandığı söylendi kendisine. Yazılı bir rapor verilmesini istedi ancak bayi vermek istemeyince, el yazısıyla bir kağıda yazmaya ikna etti onları.
Bayiden aldığı bu yazıyla arabayı aldığı kendi bayisine gitti ve aracı iade etmek istediğini söyledi Selcan Öğretmen. Ancak bayi yetkilileri iadenin mümkün olmayacağını, bölge müdürüne durumun bildirileceğini söylediler. Öğretmenin kararlığı halini görünce, “Size sıfır bir araç bulacağız, onun kaputuyla sizinkini değiştireceğiz” dediler. Ancak öğretmen, ‘beni yaktılar, şimdi başkasını yakacaklar, bu haksızlığı kabul etmem mümkün değil’ diyerek reddetti kendisine sunulan bu teklifi.
Bu arada şirketin yurtdışındaki merkezine bildirdi yaşadığı durumu. Oradan gelen baskıyla Türkiye'deki bölge müdürü Ankara’ya gelerek görüştü Selcan Öğretmen ile. Ancak o da boyanın orijinal kalınlığında olduğunu , dilerse 4 bin TL kadar fark vererek 2011 model araç verebileceklerini teklif etti kendisine.
ARABASINA PANKART ASTI, 1 HAFTA DOLAŞTI
FİRMAYI DA BAYİYİ DE DAVA ETTİ
22 Ekim 2010’da Ankara 7. Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak hem bayiyi hem de şirketi dava etti. Dava dilekçesinde, aldığı aracın boya kalınlığının 230 mikron olduğunun bizzat bayi tarafından tespit edildiğini belirterek, fatura bedeli olan 35 bin lirayla birlikte, boya koruma, plaka masrafı, eğitime katkı payı ve sigorta bedeliyle birlikte 36 bin 550 liranın yasal faiziyle birlikte kendisine ödenmesini talep etti.
Davalı şirket vekili ise savunmasında boyanın orijinal olduğunu, bayi tarafından verilen belgenin ‘aracın ayıplı ürün’ olduğu anlamına gelmediğini ileri sürerek davanın reddini istedi.
BİLİRKİŞİ DE TESPİT ETTİ
Dava bilirkişiye intikal etti. Bilirkişi raporunda motor kaput üzerindeki boya kalınlığının 230 mikron olduğu; diğer bölgelerdeki ortalama kalınlığın ise 150-170 mikron olduğu tespiti yapıldı. Standart boya kalınlığının ise 90-160 mikron olduğu anımsatıldı.
VE HÜKÜM: “BU MAL AYIPLIDIR”
Mahkeme, 5 Temmuz 2011 tarihli kararında şirketin itirazını reddederek; bilirkişi raporu ışığında “180-230 mikron kalınlığındaki boya nedeniyle ürünün ayıplı olduğuna” karar verdi. Ayıbın üretimden kaynaklanan ‘gizli ayıp’ olması nedeniyle davacının bir kusuru olmadığı tespitini yaptı.
Ancak aracın satışından sonra yapılan kaza nedeniyle oluşan 350 TL’lik değer azalması düşüldükten sonra Selcan Öğretmen’in ödediği 35 bin 988 TL’nin yasal faiziyle birlikte iadesine hükmetti.
YARGITAY KARARI
7. Tüketici Mahkemesinin bu kararı üzerine bayi ve şirket Yargıtay’a itiraz ettiler. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de Şubat 2012’de ayında aldığı kararında, yapılan itirazın yerinde olmadığına hükmederek, Mahkemenin kararını oybirliğiyle onadı.
ANKARA TİCARET ODASI’NDAN CEZA
Selcan Öğretmen, mahkeme kararıyla da yetinmedi. Ankara Ticaret Odası’na başvurarak, üyesi olan bayiyi şikayet etti. Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulunun yaptığı soruşturma neticesinde, ‘satışa arz olunan malların niteliği veya miktarı bakımından gerçeğe aykırı beyanda bulunmak’ ihlali nedeniyle 29 Eylül 2011 tarihli toplantısında bayiye ‘kınama cezası’ verdi.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ ÖDÜLÜ
Selcan Çelik, ‘haklı tüketici’ olarak sürdürdüğü bu mücadelesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘bilinçli tüketici’ ödülüne layık görüldü. Çelik, Bakan Hayati Yazıcı’nın da katılacağı ve bugün Ankara’da yapılacak 15.Geleneksel Tüketici Ödül töreninde ödülünü alacak.
MUTLAKA KONTROL ETTİRİN SAKIN VAZGEÇMEYİN
Öğretmen Selcan Çelik, bu olayın sadece kendisinin başına gelmediğini belirtirken, mahkemelere intikal etmiş onlarca dosya olduğunu söyledi. “Hakkınızı aramaktan sakın vazgeçmeyin” diyen Çelik, “Bu sadece büyük markalı arabalarda değil, tüm markalarda mümkün. Sıfır araba alacaksanız öncelikle bunu kontrol ettireceğinizi daha baştan firmaya söyleyin. Ve gerçekten de kontrol ettirin. Ayrıca böyle bir durumla karşılaştğınızda mutlaka bulunduğunuz ildeki Ticaret Odalarına şikayet edin. Böylece ilk defada ‘kınama cezası’ verseler bile suçun ikinci kez tekrarında bayilik belgesinin iptaline kadar ceza verebiliyorlar. Şikayet edin ki bayilikleri ellerinden alınsın” dedi.