Güncelleme Tarihi:
Glashütte, Blancpain, Maurice Lacroix ve Baume&Mercier gibi dünyada az sayıda üretilen mekanik, el yapımı saatleri Türkiye’de pazarlayan LPI Genel Müdürü Cent Uğurdağ, bu saat markalarının alt gruba göre daha hızlı büyüme eğilimi gösterdiğini belirterek, “Kalitenin, emeğin ve sanatın değerini bilen saat meraklıları ekonomik krize rağmen almaya devam ediyor. Türkiye’de de bu türsaatlere büyük ilgi var. İsviçreli saat markaları da bu nedenle hedeflerine Türkiye pazarını koydu” dedi.
Ekonomik gelişmelere bağlı olarak kaliteli lüks saat pazarının daha da büyüyeceğini tahmin ettiğini söyleyen Uğurdağ, şöyle konuştu: “İsviçreliler Türkiye’deki pazar paylarını daha fazla artırmak istiyorlar. Glashütte Original, koleksiyoncular tarafından ilgiyle takip ediliyor. Kökü 1845’e kadar uzanan ‘Glashütte Orginal’ Alman kökenli olması nedeniyle saat sektörü denince akla ilk gelen İsviçre saatlerine rakip olabilen ender markalardan birisi konumunda.”
Hediye olarak alınıyor
Mekanik, el yapımı ve lüks kategorideki ‘Glashütte Orginal’ ve ‘Blancpain’ markalarını Türkiye’de pazarladıklarını söyleyen Uğurdağ, şu bilgileri verdi: “Mekanik, el yapımı ve pahalı markalardır. Bu ürünler düşük ücretli alt gruba göre daha çok yüksek büyüme eğilimi gösteren lüks saatlerdir. Türkiye’de saat pazarının daha büyüme aşamasında olması ülkemizin önemini gösteriyor. Türkiye’de özel günlerde, okul bitirme, mesleki başarı veya yaş günü, nişan, düğün hediyesi olarak saat oldukça sık alınıyor. Erkekler özellikle klasik saatleri tercih ederlerken, kadınlar lüks ve üst fiyat grubundaki mücevher saatlere daha fazla ilgi duyuyorlar.”
Koleksiyonlarının yüzde 90’ının erkek saatlerinden oluştuğunu söyleyen Satış Müdürü Dieter Pachner, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kadınların ilgisini çekmek için ince ve hafif mekanik saat üretimi üzerinde çalışıyoruz. Erkekler genelde kadınların aksine mücevher veya değerli taş taşıma yerine tercihlerini klasik saatten yana kullanıyorlar. Saatlerin el yapımı olması nedeniyle hiçbir Glashütte Orginal saatleri aynısı değildir. Bir saatin yapılmasında 150 kişi çalışıyor.”
Yılda 8 bin adet üretiyor 110 bin Euro’yu buluyor
YILDA 8 bin el yapımı saat üretildiğini söyleyen Dieter Pachner, “Saat işçilerinin ücretleri 5 bin Euro’dan 110 bin Euro’ya kadar çıkıyor. En çok saat sattığımız ülkeler arasında Almanya, Avusturya Çin ve Hog Kong geliyor. 54 ülkede saatlerimiz satılıyor. Bizim için yeni bir pazar olan Türkiye, büyümeye açık ve potansiyeli çok yüksek. Kaliteden anlayan el yapımı saat meraklılarının sayısının bir hayli fazla olduğunu görüyoruz” dedi. Sanat eseri gibi üretilen ‘Pocketwacht-Number 1’ marka 40 bin Euro’luk cep saatlerini incelemek için eldiven kullanmak gerekiyor.