Bin yıllık tünel kanalizasyon çalışmasında bulundu

Güncelleme Tarihi:

Bin yıllık tünel kanalizasyon çalışmasında bulundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2012 14:48

ÇORUM’un Osmancık İlçesi’nde kanalizasyon çalışmaları sırasında yaklaşık 1000 yıllık tarihi geçmişi olduğu tahmin edilen tünel bulundu. Tünelin 30 metrelik bölümü açılarak temizlendi. Durdurulan kanalizasyon çalışmaları ise Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen arkeolog nezaretinde tekrar başlatıldı. Belediye Başkanı AK Partili Bekir Yazıcı, tünelin tekrar gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

İŞTE 1000 YILLIK GEÇİT / FOTO-GALERİ

Osmancık İlçe Belediyesi, 4 gün önce 38 yıldan bu yana kullanılan kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi için çalışmalara başladı. İhaleyle özel bir şirkete verilen 21 milyon TL’lik çalışmalar sırasında kanalizasyon boruları için 10 metre derinlikte kanal açılırken, 1 tünel bulundu. Tünelin bulunması ardından Belediye Başkanı Bekir Yazıcı’nın talimatıyla kazı çalışmaları durduruldu. Ardından çalışmaların devam etmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin istendi. Alınan izinle birlikte kanalizasyon çalışmaları tarihi dokuya zarar vermeden arkeolog nezaretinde tekrar başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında tünelin etrafı temizlendi. Tünelin bulunması ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Müze Müdürlüğü’ne bilgi verildiğini ve inceleme başlatıldığını açıklayan Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, şöyle dedi:

"Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından durdurulan kanalizasyon çalışmalarımızın arkeologlar nezaretinde devam etmesi kararı alındı. Bu bölgede hem tünelin etrafının temizlenmesi hem de kanalizasyon yatırımlarımızın tekrar devamı için çalışmalarımıza başladık. Tünel etrafında ve içinde yapılan çalışmayla tünelin yaklaşık 30 metrelik bölümüne ulaştık. Ayrıca tünelin Koyunbaba Köprüsü’nün ilk kemerinde yer alan ırmak kenarındaki çıkış noktasında da tünelin ucunu açma çalışmalarımıza başladık."

Kanalizasyon çalışmaları sırasında bulunan bu tünelin kendileri için bir kazanç olduğuna vurgu yapan Başkan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde bir tünel olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Bu tarihi değerin hem ilçemize hem de ülkemize tekrar kazandırılmasını istiyoruz. Tünelle ilgili net bir bilgi yok. Arkeologlar inceleme yapacak. Amacımız tüneli tekrar kullanıma sunmaktır. Bununla ilgili gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve gerekse Müze Müdürlüğümüz ile temaslarımız devam ediyor. Tünelin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Kandiber Kalesi’ne su taşınmasında, girişte veya çıkışta kullanılan gizli bir geçit olduğunu düşünüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!