Çilem KAYA/İsmail AKTAŞ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00
İTÜ ve TÜBİSAD’ın işbirliğiyle 45 milyon dolara “Dijital Türkiye Üssü” kurulması için ilk adım atıldı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Ar-Ge’de dünyadaki birçok ülkeden daha iyi bir durumdayız” dedi.
TÜRKİYE’nin bir çok şirket için Ar-Ge üssü olarak seçilmesi bilişim sektörünü harekete geçirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliği ile İTÜ Maslak Kampüsü’nde 45 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük Ar-Ge ve inovasyon merkezi için düğmeye basıldı. 30 bin metrekarelik alana kurulacak “Dijital Türkiye Üssü” bilişim ve akdemik dünyayı biraraya getirecek.
2012 yılında açılacak
Ar-Ge çalışmaları olan birçok yerli yabancı şirketin projeyle aynı çatı altında çalışabileceğini belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, şu bilgileri verdi: “Dijital üs 2012 yılında tamamlanacak. Proje sanayi-üniversite işbirliği alanında önemli çalışmalardan biri olacak. Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi için yeni bir yerleşim alanı planlanırken Türkiye’ye örnek olacak yeni bir kavram ortaya kondu. TÜBİSAD ile birlikte oluşturduğumuz bu yeni modelde fakülte ve sanayi kuruluşlarının araştırma ve geliştirme bölümleri yan yana olacak. Başlattığımız modelin ülkemiz için örnek ve başarılı bir uygulama olacağına inanıyorum. Proje için öngörülen bütçe 40-45 milyon
dolar. Birçok büyük şirket başından beri ilgileniyor. Projenin finansmanı kiralarla sağlanacak.”
Gelecek için çok önemliProjenin sektör için konumu, sunduğu şartlar açısından büyük avantajlar sağladığını belirten TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, şunları anlattı: “Projeyle İstanbul Maslak’da Türkiye’yi geleceğe taşıyacak bir merkez kurulmuş olacak. Bu merkezin Türkiye’nin dijital geleceğinin oluşturulmasında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Sektörümüz açısından değerlendirildiğinde, lokasyon, kullanım ve kiralama şartları açısından çok avantajlı şartlara sahip olacak Dijital Türkiye Üssü, Ar-Ge ve inovasyonda önde gelen şirketleri bir çatı altında birleştirecek.”
En avantajlı TürkiyeAr-Ge destek hizmetleri konusunda Türkiye’nin avantajları ve çalışmaları hakkında bilgi veren Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, şöyle konuştu: “Türkiye’nin, Ar-Ge destek hizmetleri konusunda çok büyük avantajları var. Dünyadaki birçok ülkeden daha iyi bir durumayız. Farklı ülkelere gittiğimizde Türkiye’nin ne kadar büyük bir imkana sahip olduğunu görüyoruz. Bu tip projeler Türkiye’nin Ar-Ge konusundaki konumunu daha da güçlendirecek.”
50 Ar-Ge elemanı çalıştıracaklar
DİJİTAL Türkiye Üssü’nün yeni bir model üzerine kurulduğunu dile getiren TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, “Bu model kapsamında çalışacak sanayi kuruluşları, kendi yerinde Ar-Ge yapabilme yeteneğine sahip büyük kuruluşlar olacak. Bilindiği gibi bu yeteneğe sahip firmaların en az 50 tam zamanlı Ar-Ge elemanı çalıştırmaları gerekiyor. Kurgulanan, model yapı içinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi ve Bilişim Sanayinin Ar-Ge birimlerinin bulunacağı bina olmak üzere iki bina yer alacak. Binalarda çalışanların birbirleriyle sıkça görüşebilecekleri ortamları yaratacak sosyal ve toplantı mekanları da hedeflenmiştir” dedi.
Dijital Üs’te neler olacakİTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi ile TÜBİSAD birlikteliğinde oluşturulacak Dijital Türkiye Üssü, Teknokent modelinden farklı olacak.
Model kapsamında çalışacak sanayi kuruluşları, kendi yerinde Ar-Ge yapabilme yeteneğine sahip büyük kuruluşlar olacak.
Bu firmaların en az 50 tam zamanlı Ar-Ge elemanı çalıştırmaları gerekiyor.
İnovasyon, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerinin yürütüleceği Dijital Türkiye Üssü, İTÜ öğrencileri başta olmak üzere üniversite öğrencilerinin teorik bilgilerini ticari yaşamda uygulama ve çalışma fırsatı bulabilecek.
Fakülteyle bilişim sektörü firmaları arasında doğrudan ilişki olanağı doğacak.
Böylece üniversitede eğitimlerin iş ihtiyaçlarına uygunluğunu daha da gelişecek.