Bilim ateşeleri geliyor

Güncelleme Tarihi:

Bilim ateşeleri geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2012 12:36

Türkiye, bilim dünyasının kalbindeki gelişmeleri izlemek üzere bilim ataşeleri görevlendirecek. Bilim ve teknolojinin önde gelen kentlerinin başında gelen San Francisco, Boston, Japonya ve Almanya’ya ‘bilim ataşeleri’ atanacak.

Haberin Devamı

İlk etapta 4 yere atanacak bilim elçilerinin 4 temel görevi olacak. Bulundukları ülkedeki bilimsel, teknolojik ve sınai faaliyetlerden, gelişmelerden ve politikalardan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı haberdar edecekler. Bilim diplomasisi yürütecekler. Yabancı bilimsel ve teknik akademilerde, sanayide ve devlet kurumlarında bilim ve teknoloji alanlarında Türkiye’yi temsil edecekler. Bilimsel ve teknik konularda büyükelçiye danışmanlık yapacaklar.

KİMLER ATANACAK?

Ataşeler, bilim ve teknoloji alanında eğitim almış, ilgili ülkeyi ve kültürü yakından tanıyan kişiler arasından seçilecek. Büyükelçilik ya da konsolosluk bünyesinde çalışacaklar. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takibi yapacaklar. Bulundukları yerde potansiyel işbirliği alanlarının tespitini yapacaklar. Tanışma ve çalışma toplantıları düzenleyecekler.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea2a52f018fbb8f86f313f
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bilim elçilerinin öncelikle bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlere atanacağını söyledi. Bu çerçevede ilk olarak ABD’de San Francisco ve Boston’da, Japonya ve Almanya’da ‘bilim ataşeleri’ görevlendireceklerini belirtti.

Ergün, San Francisco’da bilişim; Boston’da biyoteknoloji, yeşil teknolojiler, sağlık ve ‘enerji gibi alanlarda kümelenmeler olduğuna dikkat çekti. 4 şehirle başlayacaklarını zamanla bunlara yeni şehirler ekleneceğini söyledi.

FAHRİ ATAŞELER

Bakan Ergün, ayrıca bulundukları bölgede ve üniversitelerde teknoloji yatırımcılarına yönelik temsil, tanıtma ve ağyapı ilişkileri geliştirmek amacıyla ‘fahri bilim ve teknoloji temsilcisi’ atayacaklarını da bildirdi.

Ergün, bilim ataşeleri ile fahri ataşeler konusunda Dışişleri Bakanlığı ile çalıştıklarını, yarın da Bakan Ahmet Davutoğlu ile buna ilişkin bir protokol imzalayacaklarını duyurdu.

BİLİM VE TEKNOLOJİ KONSEYİ

Ergün, Türkiye’deki ve yurtdışındaki sivil ve kamusal güçleri bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetleri düzleminde bir araya getirmek istediklerini anlattı. Bu amaçla ‘Bilim ve Teknoloji Konseyi’ kuracaklarını söyleyen Ergün, “Bu konsey, bulundukları bölgede bilim, teknoloji alanında faaliyet gösteren, konularında uzman veya kanaat önderi olan Türk ve yabancı akademisyen, işadamları ve girişimcilerden oluşacak” dedi.

Haberin Devamı

Ergün tüm bu çalışmalarla dünyadaki bilim ve teknoloji gelişmelerini anlık olarak izleyip, Türkiye’ye yansıtmak, bilim ve teknolojide Türkiye’yi daha ileri seviyelere çıkarmak istediklerini vurguladı. “Bunu başarmanın bir yolunun da dünyanın her bir yanındaki bilim insanlarımızla birlikte ortak aklı kullanarak projeler üretmekten geçtiğine inanıyoruz” dedi.

ayalp@hurriyet.com.tr

twitter.com/ayselalp


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!