Bilgisayarlı ‘SütEvi’ yayılıyor, ineklerin verimi ikiye katlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayarlı ‘SütEvi’ yayılıyor, ineklerin verimi ikiye katlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 00:00

Tarım Bakanlığı ve Danone Tikveşli, son 2 yıldır açtığı SütEvleri’nin 15’incisini Tekirdağ Ferhadanlı’ya açtı. 15’inci SütEvi’ne, Ziraat Bankası da 190 bin TL kredi verdi. Bilgisayar kontrollü SütEvleri sayesinde ineklerin verimi ikiye katlanırken, çiftçilerin kazancı da yüzde 25 artıyor.

Haberin Devamı

TARIM Bakanlığı’nın tarımsal üretime verdiği destek kapsamında Danone Tikveşli ile birlikte geliştirdiği ve ‘SütEvi’ adını verdiği modern süt üretim merkezlerinin sayısı 15’e çıktı.  ‘Sütüme Sağlık Köyüme Destek’ projesi kapsamında Tekirdağ’a bağlı Ferhadanlı Köyü’nde açılan son SütEvi’ne Ziraat Bankası da 190 bin TL kredi açtı. Tarım Bakanlığı’nın da 50 bin TL hibe desteği sağladığı Ferhadanlı SütEvi’nin 240 bin TL’ye malolduğu belirtildi. Ziraat Bankası da projeye ilk defa kredi açarak, 5 yıllık ipoteksiz kredi verdi.
Verim 16 litreye çıktı
Danone Tikveşli’nin köylülere süt alım garantisi verdiği SütEvi’nin açılışında konuşan Danone Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, köylülerin normal sağımla bir inekten günde 9 litre süt alabilirken, SütEvi ile bu miktarın 16 litreye çıktığını ifade etti. Eğdirici, “Bu miktar, 25 litreye kadar da çıkarılabilir. Bununla birlikte SütEvi sayesinde köylünün kazancı da yüzde 25 arttı. Yıl sonuna kadar SütEvi sayısı 17’ye çıkacak. Gelecek yıl 13 yeni SütEvi açarak toplamda 30’a ulaşacağız. Yurt dışında da aynı projeyi uygulayacağız. Danone; Mısır, Fas ve Tunus’ta da aynı mantıkla SütEvleri oluşturmaya başlayacak” diye konuştu. Türkiye’nin yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada 16’ncı büyük süt üreticisi olduğunu söyleyen Okay Eğdirici, süt üretiminin büyük kısmının 1-9 baş hayvana sahip küçük süt üreticileri tarafından yapıldığını kaydetti.
Haftada 139 milyon TL kredi
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar da, 2002 yılında tarıma verilen kredi tutarının 227 milyon TL olduğunu belirterek, “Şu anda tarıma haftada 139 milyon TL kredi veriyoruz” dedi. Tarım kredilerinde öncelikli amaçlarının işletmelerde ölçekleri büyütmek olduğuna dikkat çeken Can Akın Çağlar, şunları dile getirdi: “Bu yılın ilk 9 ayında 7.1 milyar TL tarımsal kredi kullandırdık. Son 4 yılda tarımsal kredi miktarımız 22.7 milyar TL’yi buldu. Bu proje gibi binlercesine destek sağlıyoruz. Türkiye’de küçük işletme kalmaması için sanayideki KOBİ’ler gibi biz de TOBİ’yi (Tarımsal Orta Boy İşletme) açılımını getirdik. Bununla ilgili olarak Adana ve Antalya’da tarıma özel şubeler açtık. Bu kriz ortamında sektörü rahatlatmak için vadesi gelmiş 4.2 milyar TL’yi, faizini ödemek kaydıyla 1 yıl öteledik.”
TOBİ’lere özel şube artıyor
Tarıma özel Adana TOBİ şubesiyle şimdiye kadar 100 milyon TL kredi kullandırdıklarını açıklayan Ziraat Bankası Tarımsal Krediler Daire Başkanı Muharrem Uyar ise, şöyle konuştu: “Adana TOBİ’nin 100 milyon TL’lik kredi hacmi, tarıma destek sağladığını vurgulayan diğer bankaların toplamından daha fazla. Şu anda Türkiye’deki 3.1 milyon tarımsal işletmenin ancak yüzde 1’i TOBİ ölçeğinde bulunuyor. Bu ölçekteki işletmelere asgari 750 bin TL’lik kredi kullandırıyoruz. Adana ve Antalya’nın ardından bu ay içinde İzmir’e, kısa sürede de İstanbul’a TOBİ şubesi açacağız. Türkiye’de tarımın ayağa kalkması, TOBİ’lerle olacak.”

Haberin Devamı

Ayşe Özgün 10 inek alsın Etiler’den bilgisayarla izlesin

Haberin Devamı

FERHADANLI Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Güney, açılış programının sunucusu ve Danone’nin reklam yıldızı Ayşe Özgün’e ortaklık teklif etti. Ayşe Özgün’e ortak 10 inek almayı öneren Ahmet Güney, “Ayşe hanım, İstanbul- Etiler’deki evinden bilgisayara girip bizim köydeki ineklerin günde ne kadar süt verdiğini takip edebilir. Biz işte böyle bir tesis kurduk” dedi.

Sütteki bakteri sayısında AB standartları yakalandı

TARIM Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Danone işbirliği ile Tekirdağ Ferhadanlı’da açılan 15. SütEvi ile üreticiler, 1 litre sütteki bakteri miktarını 600 binlerden AB standartlarının da altına indiği bilgisi verdi. Buna göre AB, 1 litre sütte 400 bin bakteri sayısını kabul edilebilir görürken SütEvleri ile üreticiler, bu miktarı 70 binin altına indirmiş durumda.

Haberin Devamı

3 büyük çiftlik kurmak da yeterdi, fakat biz üreticiye inandık

DANONE Tikveşli Genel Müdürü Okay Eğdirici, Türkiye’de 3 büyük çiftlik kurarak da günlük 1000 tonluk süt ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini; fakat bu yolu tercih etmediklerini vurguladı ve “Danone Tikveşli, küçük süt üreticisinin gücünü biliyor. Türkiye, yıllık 12 milyon ton süt üretimiyle dünyada en büyük 16’ncı süt üreticisi. Ülke, büyük gelişim fırsatlarına açık” diye konuştu. Süt üretimini yapan işletmelerin büyük kısmının 1-9 baş hayvana sahip olduğunu kaydeden Eğdirici, sektörde kalite ve verimliliği artırmak üzere 6 yıldır “Danone   Çiftçi Geliştirme Programını” yürüttüklerini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!