Bilgin tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Bilgin tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2001 00:00


Ayşegül USTA- Asım GÜNEŞ - Taner YENER/İSTANBUL
Haberin Devamı

Etibank soruşturması kapsamında gözaltında tutulan bankanın eski sahibi Dinç Bilgin, dün çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından, ‘çete, zimmet ve dolandırıcılık’ iddialarıyla tutuklandı. Oğlu Önay Bilgin ve Etibank'ın eski genel müdürü İsmail Hakkı Karakaya serbest kalırken, Dinç Bilgin Kartal Cezaevi'ne götürüldü.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Etibank ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin dün çıkarıldığı DGM tarafından tutuklandı. Dinç Bilgin, dün akşam saatlerinde Kartal Cezaevi'ne kondu. Bilgin'in oğlu Önay Bilgin ve eski genel müdür ve yönetim kurulu üyesi İsmail Hakkı Karakaya savcılık sorgularının ardından serbest bırakılırken soruşturmayı yürüten Savcı Ercan Cengiz'in talebi doğrultusunda yedek hakimlik, Cavit Çağlar ve bankanın eski yöneticisi Zeki Ünal hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarttı.

Soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Ercan Cengiz'in talimatıyla geçen cuma gecesi gözaltına alınan Dinç Bilgin, oğlu Önay Bilgin ve cumartesi akşamı gözaltına alınan İsmail Hakkı Karakaya, Mali Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlandıktan sonra dün sabah DGM'ye götürüldü. Önceki gün gözaltına alınan işadamı Cavit Çağlar'ın oğlu, bankanın eski yönetim kurulu üyesi Mustafa Çağlar'ın ise sorgusunun sürdüğü bildirildi.

Camları koyu renk olan minibüsle sabah erken saatlerde Emniyet Müdürlüğü'nün garajından çıkarılan Bilgin ve diğerlerini taşıyan minibüs basın mensuplarının görüntü almasına fırsat vermeden savcılık kapısına yaklaştırıldı. Dinç Bilgin, Önay Bilgin ve İsmail Hakkı Karakaya, minibüsten indirilerek binaya sokuldu.

ÇAĞLAR KAZIK ATTI

Dinç Bilgin'in Mali Şube'deki ifadesinde Cavit Çağlar'ın kendisine 40 milyon dolarlık kazık attığını öne sürerek, ‘‘Bankayı göreve getirdiğim müdürler idare eder. Ben banka işinden anlamam. Etibank'ın batmasında en büyük rolü Şükrü Karahasanoğlu oynadı. Bana söyleneni yaparak off-shore hesapları açtım’’ dediği bildirildi. Bankadan kredileri kendi şirketlerine aktardığını söylediği bildirilen Bilgin'in polisteki ifadesinde; ‘‘Kredi limitleri talepleri karşılayamayınca off- shore hesaplarından para çekmek zorunda kaldık. Danışmanlarım ve müdürlerim bana bu yolu önerdi. Cavit Çağlar, İnterbank ve şirketleri için Etibank'tan kredi talep etti. 40 milyon dolar kredi verdik. Ancak geri ödenmedi. Bu batışımızı hızlandırdı’’ dedi.

ÇETE, ZİMMET, DOLANDIRICILIK

Etibank'la ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Savcısı Ercan Cengiz, Dinç Bilgin ile Önay Bilgin ve İsmail Hakkı Karakaya'nın sorgusunu yaklaşık 6 saatte tamamladı. Cengiz, Dinç Bilgin'i tutuklanması istemiyle Nöbetçi 6 No'lu DGM Yedek Hákimliği'ne gönderdi. Cengiz, Önay Bilgin ve İsmail Hakkı Karakaya'yı ise, mahkemeye sevklerine gerek görmeden serbest bıraktı. Savcı Ercan Cengiz, nöbetçi mahkemeden, Cavit Çağlar ve bankanın eski yöneticisi Zeki Ünal hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. Bilgin, ifadesinin ardından, ‘Zimmet, dolandırıcılık ve cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’ suçlarından tutuklandı. DGM Yedek Hakimliği, Cavit Çağlar ile Zeki Ünal hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıkarttı. Bilgin, işlemlerin tamamlanmasından sonra saat 18.50'de binadan çıkartıldı. Bilgin, basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtlamadı. Avukatı Önder Öztürel ise, gazetecilerin sorusu üzerine, tutuklamaya henüz itirazda bulunmadığını söyledi. Avukat Öztürel, ‘‘Bulunacak mısınız’’ şeklindeki soruya ise ‘‘Yasal haklarımız neyse düşüneceğiz’’ karşılığını verdi.

Mustafa Çağlar'ın Mali Polis'teki sorgusu dün de sürdü. Çağlar'ın sorgusunun bitmesi halinde bugün DGM Savcılığı'na çıkarılacağı bildirildi.

Her şeyin sorumlusu Karahasanoğlu

Savcılık sorgusu saat 15.30'da biten Dinç Bilgin, sorguda şunları söyledi: ‘‘Ben gazeteciyim. Bankacı değilim. Beni bankanın alınması konusunda Cavit Çağlar yönlendirdi. Şükrü Karahasanoğlu, Cavit Çağlar'ın getirdiği bir genel müdürdür. Şükrü Karahasanoğlu ekibiyle bu tür şeylerin meydana gelmesine neden oldu. Paravan şirket kurmadım. Sadece kendi şirketlerime kredi kullandırdım. Basın setöründe rekabet etmek için bankadan kredi kullanmak zorundaydım..’’

Kartal Cezaevi’nde kimler kalıyor?

Dinç Bilgin dün akşam Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’nin karantina koğuşunda kaldı. Bugün Yurtbank’ın eski sahibi Ali Balkaner, Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, ile emlakçı Nevzat Ak’ın kaldığı F Blok’ta bir koğuşa geçecek. Ünlü mahkumlarından dolayı ‘Flamingo Yolu’ olarak bilinen Kartal’da ayrıca, Erol Evcil, Mehmet Ali Ağca, Baki Cengiz Aygün, Salih İzzet Erdiş, Mavi Çarşı sanıkları, satanist katiller, dubleks koğuşların bulunduğu cezaevinde kalıyor.

Mustafa Çağlar serbest bırakıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!