Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de 40 milyar doları bulan dışarıda yeme-içme sektörü yabancıların da ilgisini çekiyor. bu alanda son dönemlerde birçok şirket yatırımlarını arttırırken yabancı fonlar da Türkiye’deki markaların peşine düştü. Son olarak Gamze Cizreli tarafından kurulan ve yıllık cirosu 200 milyon liraya yaklaşan Big Chefs’in yüzde 40’ı özel sermaye fonu olan Taxim Capital’e geçti.
Yatırımcıları arasında Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Fonu (EIF), Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (DEG) gibi uluslararası kurumları barındıran Taxim Capital, bu yatırım ile markayı yurtdışında büyütmeyi hedefliyor.
ROTAYI AVRUPA’YA ÇEVİRDİ
Satın alma bedeliyle ilgili gizlilik anlaşması bulunduğunu söyleyen Gamze Cizreli, bu yatırımı şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemize ve Big Chefs’e olan inancı ile bizlere fon sağlayan Taxim Capital ile global yolculuğumuza devam edeceğiz. Bugüne kadar Körfez bölgesi üzerine yoğunlaştırdığımız yatırımların rotasını 2017’nin ilk yarısından itibaren Avrupa ve Güney Doğu Asya’ya doğru çevireceğiz. Big Chefs olarak Taxim Capital’den gelen fon desteği ile yurtdışındaki büyüme yolculuğumuzu en iyi şekilde gerçekleştirmeyi amaçlarken, hem yurtiçinde büyümeyi sürdürmeyi, hem de kardeş markamız Dorom.co’nun yatırımlarına da ivme kazandırmayı planlıyoruz.”
85 ŞUBE HEDEFİ BULUNUYOR
2020’ye kadar 24’ü yurtdışında olmak üzere 85 adet yeni şube planladıklarını anlatan Gamze Cizreli, şu bilgileri verdi: “Yurtdışında açılan her bir şube için, mobilyalarından, mutfağına, aydınlatma elemanlarından, tabağına, zeytinyağından nar ekşisine kadar pek çok malzeme Türkiye’den gönderilerek ortalama şube başına 2 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Big Chefs’in yurtdışında yapacağı bu girişimler ile Türk mutfağının yurtdışında tanıtımının yanı sıra Türk ekonomisine olan ihracat desteği de büyüyecek. Big Chefs’in Ortadoğu yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Dubai, Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve İran’daki şubeleşme devam ederken, Katar’la görüşmeler de sonuçlanmak üzere.”
BÜYÜME ADIMLARI
Gamze Cizreli, Big Chefs’in aldığı fon desteğinin önemine işaret ederek şöyle konuştu: “Big Chefs’in yönetiminde amatör-profesyonel olarak tanımladığımız bir çizgi izledik. Zincir restoran kavramının düşündüreceğinin aksine sıcaklığı merkeze koyduk. Big Chefs olarak sunduğumuz ambiyansı
Dorom.co ile fast-food’a girdi
BIG Chefs’in kardeş markası Dorom.co’nun Türkiye büyümesiyle eş zamanlı olarak Dubai’de de 3 adet şubesinin açılması için çalışmalara start verildiğini belirten Cizreli, “Dorom.co hızlı mutfak konseptinde, yerel üreticiyi destekleyen, geleneksel lezzetlere odaklanan sağlıklı fast-food markası olarak kendini gösteriyor. Büyük şeflerin yaratıcı dokunuşlarıyla hazırlanan ve dürümün en dolu hali anlamına gelen ‘Dorom.co’, herkesin damak zevkine göre kendi dürümünü dilediği gibi yaratmasına olanak tanıyor. İyi yemekten ödün vermeden hazırlanan masum dürümleri ile fast-food konseptine öne çıkıyor” dedi.
Rakamlarla Big Chefs
*Big Chefs 2007 yılında Ankara’da Gamze Cizreli tarafından kuruldu.
*2009 yılında gerçekleşen Saruhan Tan ortaklığı ile marka İstanbul’a taşındı.
*2009-2016 yılları arasında şirket yüzde 600 büyüme oranı yakaladı.
*Big Chefs, 2014 yılında Dubai’ye açılarak yurtdışı yatırımlarına start verdi.
*Bugün 2 bin çalışanı ve 36 şubesi ile hizmet veriyor.
*Şirketin 2016 yıl sonu ciro hedefi 200 milyon lirayı aşıyor.