Güncelleme Tarihi:
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Türkiye, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olarak en önemli ülkelerden biri. Türkiye şu andaki konumundan daha da ileriye gidebilecek durumda. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına denk gelen 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alacak. Geçmiş liderler çok büyük işler başardı. Son 10 yılda ise Türkiye’de çok büyük gelişmeler, atılımlar kaydedildi. Ülkede muazzam bir değişim yaşanıyor. Bu hedefler doğrultusunda istediği geleceği tesis edebilir” dedi.
Burada olmam tesadüf değil
Türkiye temasları kapsamında “Girişimcilik, Değerler ve Kalkınma: Küresel Gündem” konulu II. Küresel Girişimcilik Zirvesi’nin açılışında konuşan Biden, şunları söyledi: “ABD’nin Ankara Büyükelçisi, bir sonraki Steve Jobs’ın Türkiye’den çıkabileceğini söylediğinde hiç şaşırmadım. Türkiye’de de ciddi yetenekler var. Hatta şu an aramızda da olduğunu biliyorum. Dünyanın en zengin 20 ülkesi aynı zamanda dünyanın en girişimci ülkeleri. O nedenle Türkiye’de bulunmamız hiçbir şekilde tesadüf değil. Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. Kişi başına düşen gelir ciddi arttı. Aileler artık kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir hayat verebiliyor.”
En önemli kaynak
Girişimciliğin, dünyanın en büyük kaynağı olduğunu kaydeden Biden, şöyle devam etti: “Eskiden ülkelerin büyüklüğü doğal kaynaklarıyla, yüz ölçümü, nüfusu ya da ordusunun gücü ile ilişkilendirildi. Şimdi ise, ülkelerin gerçek zenginliği yaratıcı beyinlerde bulunuyor. Ayrıca fikirlerin özgürce ifade edilmesi ve yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesi önemli. Girişimciler risk alıp, hiç bilmedikleri bir yeteneklerini ortaya çıkarıyorlar. Eğer devletin baskısı altındalarsa, özgür değillerse, sınırlama ve hantal uygulamalardan kurtulamıyorlarsa, rüşvet, şeffaf olmayan çeşitli engellerden şikayetçilerse o zaman girişimcilik ruhlarının yeşermesi mümkün değil.”
Kadınlar olmadan olmaz
Kadın temel özgürlüklerini reddeden ülkelerin, entellektüel kapasitelerinin yüzde 50’sini otomatikman kaybettiklerini kaydeden Biden, “Yapılan araştırmalar, kadınları yetkilendirmekten kaçınan ülkelerin gelişmediğini gösteriyor. Gelişmiş ülkelerde kadınların yönetime katılımı yüzde 50 oranlarına yaklaşmış durumda. Kalkınma toplumun yarısını geride bırakmakla mümkün olamaz” diye konuştu. Biden, girişimcilik ruhunu ve yeteneğini çocuklara okullarından mezun olmadan önce vermeye başlamak gerektiğini kaydetti.
Başarıyı ödüllendirdik, dünyayı değiştiren fikirler gelişti
21’inci yüzyılda, 20’nci yüzyılın fikirlerine dayanarak gelişmenin ve büyümenin mümkün olmayacağına işaret eden Joe Biden, şunları anlattı: “Ford, Microsoft, Google gibi dünyayı değiştiren yüzlerce fikir ve marka ABD’de doğdu. ABD’nin fikirlerin ifade edilmesi ve uygulanması için sağladığı uygun ortamda doğdu. Sadece ticari alanda değil, bilim ve tıp alanındaki buluşlarla hastalıklara çare bulundu. Tüm bunlar girişmci ruh olmasaydı başarılamazdı. Artık geleceği birlikte inşa edeceğiz. Bütün ülkeler yeni fikirlere sahip çıkılması için işbirliği yapmalı. ABD yıllarca fikirlerinin çalınmasıyla karşı karşıya kaldı. Ancak çalıntı fikirlerle bir yere gidilemeyeceğinin iyi bilinmesi lazım. Biz geleceği birlikte inşa etmek için Irak gibi birçok ülkeden öğrencilerin ABD’de eğitimine imkan veriyoruz.”
BAE: Türkiye ile ilişkilerimizden gurur duyuyoruz
GELECEK yıl Küresel Grişimcilik zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Ekonomi Bakanı Sultan Bin Said El Mansuri, günümüz dünyasının, girişimcilerin birbiriyle iletişim içinde olmalarını gerektirdiğini belirterek, “Hükümetler, birlikte çalışarak, girişimcilerin başarısı için her türlü yolu hazırlamalıdır” dedi. BAE’nin Türkiye ile geliştirdiği ilişkilerden gurur duyduğunu kaydeden EL Mansuri, “Hükümetler birlikte çalışıp, girişimcilerin başarısı için her türlü yolu hazırlamalıdır” dedi.
Girişimcilik özgür internetle olur
GİRİŞİMCİLİK için özgür ortamın sağlanması gerektiğini vurgulayan Joe Biden, “İnterneti, serbest ifade özgürlüğünü kapatmaya çalışan ülkeler, bunun çıkmaz sokak olduğunu ağır bedellerle görecekler. İnternet özgür ve açık kalmalıdır. Akıllı, zengin girişimcilerin ve girişimciliğin itici gücü internettir ve onun sağladığı imkanla girişimcilik yeşerir. Girişimcilik hayatı güçlendirmekle ilgilidir” dedi.
İhsanoğlu:İnsanlar serbest dolaşmalı
İSLAM İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, 2’nci Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, girişimciliğin geliştirilmesi için kamu ve özel sektör arasında işbirliği platformlarının artması gerektiğini söyledi. KOBİ’leri birbirine bağlayan küresel bir network oluşturulmasının yararlarını anlatan İhsanoğlu şunları kaydetti. “Serbest girişimciliği geliştirmek için öncelikle gerekli bölgesel ve ulusal mevzuatlara sahip olmalıyız diye düşünüyorum. Böylelikle malların, hizmetlerin serbest dolaşımı olsun, ülkeler arasında kişilerin serbestçe iş kurma serbestisi olsun.”
100 ülkeden 1500’e yakın girişimci geldi
İLKİ ABD’de düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’nin İstanbul’da gerçekleşen ikincisinde 100 ülkeden 2 bin 600’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Katılımcıların 1500’e yakının farklı alanda faaliyet gösteren girişimciler olduğu belirtildi. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki zirvede genç girişimciler diğer ülkelerdeki girişimcilerle tanışmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için küçük standlar kurdular. Zirve yarın sona erecek.