Güncelleme Tarihi:
Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen, Bursa'da bıçakçılığın 600 yıl öncesine dayandığını söylerken, eskiden tokmakla dövülerek üretilen bıçakların günümüzde teknolojiye paralel olarak fabrikalarda ve atölyelerde seri şekilde imal edildiğini belirtti.
Bıçakçılığın merkezi konumundaki Bursa'da irili ufaklı yaklaşık 250 üretici bulunduğunu ifade eden Gülşen, Türkiye'nin bıçak ihtiyacının yüzde 70'inden fazlasını Bursa'daki imalatçıların karşıladığını ve Kurban Bayramı için 200 bine yakın bıçak üretildiğini söyledi.
Çin ürünlerinin piyasaya girmesi ile sıkıntı yaşadıklarını belirten Gülşen, "Bakanlığa kadar çıkarak bu sorunun üstesinden geldik. Az da olsa biraz önüne geçebildik. Ne yaparsak yapalım teknolojinin gelişmesiyle birlikte maliyetlerde düşüyor ve el sanatlarının önemi giderek azalıyor" dedi.
KURBAN BAYRAMI, SİPARİŞLERİ ARTIRDI
Bursa'da fabrika üretimi bıçakçılık yapan bir firmanın satış ve pazarlama sorumlusu Ömer Pirge, üreticilerin Kurban Bayramı öncesinde aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalıştığını bildirdi.
Son 1,5 aydır haftanın 7 günü 24 saat vardiya sistemiyle aralıksız çalıştıklarını ifade eden Pirge, şöyle konuştu:
“Özellikle bu yıl işlerimiz çok yoğunlaştı. Bir dönem Çin ürünleri önümüzü kesmişti ancak 600 yıllık tarih, yakalanan kalite ve markalaşma Bursa'yı yine ilk sıralara taşıdı. Bu konuda bizim firma olarak da yaptıklarımızın büyük önemi var. Markalaşma çalışmalarımız ve yaptığımız çalışmaların meyvelerini topluyoruz. Günde 7 bin adet profesyonel bıçak (kasap, kurban, şef, ekmek, döner bıçağı gibi çeşitler) üretiyoruz. Meyve ve amatör bıçaklarla birlikte haftalık üretimimiz 100 bine yaklaşıyor. Bizim gibi birçok firma aynı yoğunlukta çalışıyor.”
Pirge, firma olarak yurt içinde 400'e yakın noktaya ürün gönderdiklerini, yurt dışında ise 17 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirerek, “Diğer firmalarin üretimiyle birlikte Bursa bıçağı onlarca ülkeye gidiyor. Yabancılar da Bursa bıçağını yakından tanıyor” dedi.
Piyasada kurbanlık Bursa bıçaklarının, kalitesine göre 5-20 lira arasında değiştiğini ifade eden Pirge, kendi üretimleri gibi özel koleksiyon bıçakların fiyatının ise 40 liraya kadar çıktığını kaydetti.
12 BİN LİRALIK DANA SEYİRLİK OLDU
Bursa'da hayvan pazarında satışa sunulan bir ton 150 kilogram ağırlığındaki dana, 12 bin liralık fiyatıyla dikkati çekiyor. Kurban Bayramı'na yaklaşık 1 hafta kala, kurban pazarlarındaki hareketlilik hızlandı.
Satıcılar yüzlerce kilometre uzaklıktan getirdikleri hayvanları satmak isterken, vatandaşlar da büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlardan bütçelerine uygun olanını seçmeye çalışıyor.
Ortalama canlı ağırlık kilogramı 10 liradan satılan büyük ve küçük baş hayvanlar arasında bazı dana ve koçlar, ağırlıkları ve fiyatlarıyla ilgi görüyor.Yaklaşık 120 kilogram canlı ağırlığa sahip bir koça bin 100 lira istenirken, bir ton 150 kilogram ağırlığındaki tosun 12 bin liralık fiyatıyla dikkati çekiyor.
“Mertal” adını verdiği tosunun sahibi Giyasettin Yılmaz, Muş'tan getirdiği danayı 12 bin liradan satışa çıkardığını belirterek, “Gelen ve soran çok ancak fiyatı duyunca almayı düşünen çıkmadı. Seyirlik oldu. Diğer üreticiler bile merak edip inceliyor. Birçok kişi tosunla fotoğraf çektiriyor. Normalde 7 kişi ortak kesebilir. Kişi başına da bin 700 liranın üzerine mal olur” dedi.
Yılmaz, tosunun 650 kiloya yakın etinin çıkacağını ifade ederek, 7 ortakla kesilmesi durumunda, kişi başına yaklaşık 90 kilogram et düşeceğini kaydetti.