Güncelleme Tarihi:
Park Grubunun liderliğini yaptığı ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün de içinde bulunduğu Eti Soda Şirketi tarafından yapımı gerçekleştirilen Beypazarı trona tesislerinin yıl sonunda üretime alınması bekleniyor.
Yapımına 2003 yılında başlanan Beypazarı trona tesislerinin bugün itibariyle yüzde 80 oranındaki kısmının tamamlandığı bildirildi.
Yatırımcı şirket tarafından en ileri teknoloji kullanılarak üretim sürecinin kısaltıldığı Beypazarı trona tesisleri, bölge istihdamına da önemli katkı sağlayacak.
TESİSLER KENDİNİ 2 YILDA AMORTİ EDECEK
Yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımla üretime alınması planlanan Beypazarı trona tesislerinde yılda 1 milyon ton soda külü üretimi yapılacak. Üretimin tamamı ihrac edilecek tesislerde yıllık 100 milyon dolarlık bir katma değer elde edilmesi planlanırken, yatırımın da en geç 2 yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor.
Beypazarı Trona tesisleri Türkiye'nin 1970'li yılların başında DPT'nin programına aldığı birkaç yabancı sermayeli yatırımından biri olarak biliniyor.
SODA KÜLÜNÜN KULLANIM ALANLARI
Türkiye'nin Beypazarı yöresinde büyük miktarlarda bulunan ve açık çözelti sistemi ile üretilecek olan soda külü cam üretiminde, deterjan, selüloz ve kağıt üretiminde, demir ve çelik endüstrisi ile alümine ve bazı kimyasal üretimlerde kullanılıyor. Soda külünün fotoğrafçılıkta, galvaniz kaplama banyolarında, su arıtımında ve daha pek çok kimyasal işlemde de yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.
YAN MAMUL OLARAK DA KULLANILIYOR
Başlıca kağıt ve tekstil sektörü olmak üzere daha pek çok sektörde de yan mamul olarak kullanılan doğal soda külünün yaklaşık yüzde 50'lik bir oranla cam sanayiinde, yaklaşık yüzde 27'lik bir oranla kimya sanayiinde ve yaklaşık yüzde 11'lik bir oranla da sabun ve deterjan sanayinde kullanılıyor. Bir örnekleme yapılacak olursa, cam üretiminde her 1 ton cam üretimi için yaklaşık 200 kilogram ağır soda külü tüketimi gerekiyor.