Beyaz yakalılar krizde fena çöktü

Güncelleme Tarihi:

Beyaz yakalılar krizde fena çöktü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 01:47

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği'nin yaptığı araştırma, krizin nitelikli iş gücünde yarattığı tahribatı ortaya koydu. Araştırmaya göre, beyaz yakalıların yüzde 42'sinin ‘‘ülkeye inancı’’ kalmadı, yüzde 7'si de yurtdışına kaçtı. Yüzde 76'sı ise krizde tüm servetini kaybetti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en ağır ekonomik krizinin yarattığı nitelikli işsizler ordusu, geleceklerinden umutsuz. İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İNKADE) tarafından yapılan araştırmada, ‘‘beyaz yakalı’’ olarak adlandırılan nitelikli işgücünün yüzde 42'sinin ülkeye inancı kalmadı. Yeni üniversite mezunları, asgari ücretle çalışmaya razı iken, nitelikli işsizlerin yüzde 60'ı yıl sonuna kadar iş bulamayacağını düşünüyor.

İNKADE araştırmasında, genel müdür, genel müdür yardımcısı, müdür, şef, uzman, yönetici asistanı ve memur 300 kişi ve 40 şirket/grupla görüşülerek, ekonomik krizin birinci yılı sonunda ‘‘nitelikli personelin’’ içinde bulunduğu durum tespit edildi.

Ocak-Mart 2002 dönemini kapsayan araştırmada, Şubat Krizi'nden en çok etkilenen ve en fazla eleman çıkaran sektörlerde krizin ağırlığının devam ettiğinin belirlendiği kaydedildi. Bu sektörlerin başında, finansman, teknoloji, otomotiv, reklam ve halkla ilişkiler, dayanıklı tüketim ve mobilya, inşaat taahhüt, lojistik şirketlerinin geldiği vurgulanan araştırmada, ‘‘Bu sektörlerden nitelikli personel talebi yok denecek kadar az. Ve yıl sonuna kadar da ciddi bir eleman alımı gözükmüyor. Yani beyaz yakalılar için kriz devam ediyor’’ denildi. Hareketli olan sektörler ise hızlı tüketim, temizlik, özel üniversiteler, turizm, tekstil olarak belirlenen araştırmada, bu sektörlerin krizden az etkilenen ve gelirleri dövize dayanan sektörler olarak gözüktüğüne dikkat çekildi.

KAMUDA İŞSİZLİK KORKUSU

Ağustos ayında yapılan araştırmada, kamu, krizden en az etkilenen sektör görünürken, bu araştırmada ise kamuda çalışanlarda da işsiz kalma korkusunun gözlendiği ortaya çıktı.

Ekonomik kriz sonucunda ücretlerde de önemli düşüşler dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, ücretler genel düzeyi dolar bazında bakıldığında 1995 düzeyine indi. Yeni üniversite mezunları asgari ücretle de olsa işe başlamaya razı. Ancak, iş alanı çok az bulunuyor.

Araştırmaya göre, işsiz kalan nitelikli personel içinde ‘‘yıl sonuna kadar kesin iş bulurum’’ diyenlerin oranı yüzde 5, ‘‘belki bulurum’’ diyenlerin oranı yüzde 12, ‘‘bulacağımı sanmıyorum’’ diyenlerin oranı yüzde 60. Bu oran müdür ve üstü pozisyonlarda yüzde 76'yı buluyor.

Araştırmada, krizde işsiz kalan nitelikli personelden Türkiye'yi terk edenlerin oranı yüzde 7, yurtdışına gitme çabası sürenlerin oranı yüzde 12, bu boşluğu yurtdışında yüksek lisans yaparak veya dil öğrenerek geçirmek üzere yurtdışına gidenlerin oranı yüzde 8, bir fırsat yakalarsam yurtdışına gitmek isterim diyenlerin oranı yüzde 30 olarak belirlendi.

ÜLKEYE İNANÇ KALMADI

Kriz sonrası ilgisiz alanlarda çalışmaya başlayanların oranı yüzde 22 düzeyinde olurken, kriz sonrası evlenenlerin oranı yüzde 8, kriz döneminde çocuk yapanların oranı ise yüzde 11 oldu.

Araştırmaya katılanların yüzde 42'si ‘‘Bu ülkeye inancım kalmadı’’ yönünde düşünceye sahipken, ‘‘Keşke sendikalı olsaydım’’ diyen işsiz beyaz yakalıların oranı yüzde 35 ve ‘‘İşimde bugün olsam, eskisi kadar dürüst ve işverene bağlı olmazdım’’ diyenlerin oranı ise yüzde 16 düzeyinde.

BORÇ GIRTLAKTA

Ekonomik kriz maddi yönden de çalışanları vurdu. İNKADE araştırmasındaki, konuyla ilgili tespitler şöyle: ‘‘Elimdeki birikimimi bu dönemde bütünüyle yitirdim’’ diyenlerin oranı yüzde 76. (Borç içinde yaşıyorum) diyenlerin oranı yüzde 63, (uzun yıllardan sonra ailemin yanına taşınmak zorunda kaldım) diyenlerin oranı yüzde 18, (ailem ve yakın çevremden maddi destek alıyorum) diyenlerin oranı yüzde 42. İşsiz personelin psikolojik durumu da bozuk. Yüzde 12'si psikolojik tedavi gördüğünü, yüzde 28'i kendini boşuna okumuş hissettiğini dile getiriyor.


Kriz, beyaz yakalıları ne hale getirdi?


Beyaz yakalıların yüzde 42'sinin ülkeye inancı kalmadı.

Yüzde 16'sı, ‘Bugün olsa eskisi kadar dürüst olmazdım’ diyor.

Yüzde 35'i ‘keşke sendikalı olsaydım’ diyor.

Yüzde 63'ü borç içinde.

Yüzde 76'sı krizde servetini kaybetti.

Yüzde 12'si psikolojik tedavi gördü.

Yüzde 28'i kendini boşuna okumuş hissediyor.

Üniversite mezunları asgari ücretle de çalışmaya razı.

İşsiz kalanların yüzde 60'ı ‘Yıl sonuna kadar iş bulamam’ diyor.

Ücretler 1995 düzeyine indi.

Sadece yüzde 5, bu yıl sonuna kadar iş bulma umudu taşıyor.

Krizde Türkiye'yi terkedenlerin oranı yüzde 7.

Kriz sonrası ilgisiz alanlarda çalışanların sayısı yüzde 22.

Krizde çocuk yapanların oranı yüzde 11.


Ağır yaralı sektörler


Finans

Teknoloji

Otomotiv

Reklam

Halkla ilişkiler

Dayanıklı üketim

Mobilya

İnşaat

Lojistik
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!