Güncelleme Tarihi:
BAZI doktorların tavukların sağlıksız besinler olduğunu iddia etmesi üzerine tavuk üreticeleri karşı atağı geçti. Sektörün öncü isimlerinden Keskinoğlu bir yandan davet ettiği doktor, diyetisyen ve gazetecilere tesislerini gezdirirken, diğer yandan 100 milyon dolarlık yatırımla kurduğu internet TV’den canlı yayın yapmaya başladı. TV’lerde yayınlanmak üzere hazırlanan kamu spotları da yolda. Manisa Akhisar’daki tesisleri gezdiren Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, tavuklarla ilgili ortaya atılan iddiaların bilimsel bir dayanağı ve kanıtının olmadığını söyledi. Özellikle üç büyük şehir İstanbul, İzmir ve Ankara’lıların söylentilerden etkilendiğini belirten Keskinoğlu, “Bunu da aşacağımıza inanıyoruz. Yanlış bir şey yapmadığımızı biliyoruz” dedi. Geçtiğimiz yıl beyaz et sektörünün yüzde 3 küçüldüğünü vurgulayan Keskinoğlu, “Sözkonusu aslı olmayan söylentilerin etkisiyle 2012’de kişi başı yıllık 20.54 kg olan beyaz et tüketimi, geçen yıl 17.70 kilograma düştü” dedi. Keskinoğlu’nun konuyla ilgili mesajları şöyle:
ETLİK ve YUMURTALIK
1960’lı yıllara kadar Türkiye’de etlik tavuk denen ırk yoktu. Sadece yumurtası için beslenen tavuklar vardı. Islah edilen her iki tavuk cinsi farklı. Broiler isimli, eti için yetiştirilen tavuklar, serbest dolaşım kümeslerinde yerde yetişen, doğal tavuklar. Eşinme, tüneme ve dolaşma alanlarına sahipler. AB standartlarına uygun olarak 1 metrekarelik alana 14 adet broiler tavuk düşer. 4 kg yem yiyip 2 kg canlı ağırlığa ulaşırlar. En iyi sonucu verecek kombinasyonlardan elde edilmiş ırk seleksiyonuyla seçilen hayvanlar doğal yapıları gereği 45-60 günde 2-2.5 kg. kesim ağırlığına erişirler. Yumurtalık tavuklarsa, geniş alanlı kafeslerde yetiştiriliyor. 1 metre-kareye 16 adet düşüyor. 16 haftada yumurta vermeye başlar, 65’inci haftada yumurta randımanı yüzde 72’nin altına düşer. Randımanı düşünce ekonomik olmadğı için bizim gibi işletmeler keser. Tavuğa fazla yem de ışık da verseniz, müzik de dinletseniz 25-27 saatten önce bir yumurta vermez. Yumurtalık tavuk sürekli ayakta durduğu, gezindiği için kas yapısı ona kadar gelişiyor. Kas yapısının geçirgenliği daha yavaş olduğu için 1.5 saatte pişiyor. Etlik tavuk 5-60 gün arası kesilen bir hayvan. Kas yapısı daha yumuşak, ısı geçirgenliği daha iyi. Bu yüzden yarım saatte pişiyor.
HORMON ENFEKSİYONU
Hormon kesinlikle yem veya sudan verilemez. Yalnızca enjeksiyon (iğne) yoluyla verilebilir. Hormonun bir hayvana uygulandığında tutması için günde iki kez yapılması gerekir. Biz hergün 310 bin hayvan kesiyoruz. Hergün 310 bin hayvana hormon enjekte etmek istesek 3 bin adam daha çalıştırmamız lazım. Bizim şirkette toplam çalışan sayımız 4 bin. Hormon uygulansa dahi 60 gün sonra devreye giriyor. Zaten hayvanlar 45-60 gün arası kesiyoruz. Üstelik hormon pahalı birşey. Dünyada da tavuklara yapılmıyor, yapılamaz, uygulanması mümkün değil. Yalan, yanlış haberlerle insanlar iyibir protein kaynağından mahrum bırakılıyor.”
Antibiyotik 8 yıldır yasak
2006’dan beri Türkiye’de antibiyotik kullanımının yasak olduğunu söyleyen Keskinoğlu, “Antibiyotik kullanılsa dahi kesimden 10 gün önce kullanımı durdurmak zorundasınız ki hayvan onu 10 günlük süreçte atabilsin” dedi.
Yerli mısır yediriyoruz
TAVUK sektörünün büyümesinin alt sektörleri de geliştirdiğini belirten Keskinoğlu, “ Mısır üretimi, hammadde üretimi artıyor. Hayvancılıkta kullanılan mısır yılda 1 milyon ton arttı, 5.5 milyon tona ulaştı” diye konuştu.
20’şerli gruplar geziyor
KESKİNOĞLU, 2000’i aşkın pediatrist ve beslenme uzmanını tesislerinde ağırlayacak. Çalışma için öncelikle, 2 ay süren bir algı araştırması gerçekleştirildi . Doktorlar tesis gezilerine 20’şerli gruplar halinde katılıyor.