A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 11:31
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) Başkanı Zuhal Daştan, beyaz et sektöründe satışlarda son 1 hafta içinde yüzde 40 artış görüldüğünü kaydetti.
Pak Tavuk Gıda Sanayi Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı da olan Zuhal Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kuş gribi olaylarının ardından sektörün sıkıntılı bir dönem geçirdiğini hatırlattı. Entegre tesislerindeki üretimin şu an yüzde 50 seviyelerinde olduğunu ifade eden Daştan, “Son bir haftada satışlarda yüzde 40 artış görüldü. Olumlu bir hava oluştu. Bu artış normal üretimin ancak yüzde 20'sine denk geliyor” dedi.
Yurtdışına ise üretimin yüzde 3'lük bölümünün ihraç edilebildiğini ifade eden Daştan, şunları söyledi:
“Sektör olarak geçmişte çeşitli ekonomik krizler de yaşadık. Fakat kuş gribi bizi çok etkiledi. Satışların sıfır olması gibi bir durum sektör için ölümdü. Satışın olmaması kadar kötü bir şey olamaz. Fakat son bir haftadır tüketimde önemli bir artış oldu. Fakat üretimde böyle bir artışı beklemek mümkün değil. Zaten birçok firma bakım maliyetlerini de dikkate alarak damızlıklarını kesti. Sektörde yeniden büyümenin olabilmesi için damızlık yetiştirmek gerekiyor. Damızlığın yetişmesi yaklaşık 8 ayı buluyor. Bu yıl sektörde en az yüzde 25'lik bir daralmanın olacağını düşünüyoruz.”
-“HAREKET ETMEK İSTİYORUZ”...- Sektör olarak ayakta kalma mücadelesi verdiklerini anlatan Daştan, şöyle devam etti: “Henüz, üretimi artırma gibi bir çalışma içinde değiliz. Çünkü hala geleceğe yönelik endişelerimiz devam ediyor. Zaten bu sebeple üretimi azaltmıştık. Yine Türkiye'nin bir bölgesinde, bahçe kanatlıları hastalansa ve insanlar zarar görse, yine entegre tesisler büyük zarar görecek. Yine satışları sıfıra inecek. Tesisler olarak tedbirli hareket etmek istiyoruz. Oysa Türkiye'de insanlar her gün
trafik kazalarından ölüyor. İnsanların kazada ölme riski çok daha fazla. Nasıl kaza için tedbir alıyorsak, riskin çok çok az olmasına rağmen kuş gribi için de almalıyız.”
Son günlerde tavuk satıcılarının insanlara ücretsiz döner ve pişmiş tavuk ikram etmelerinin de tüketiciler üzerinde olumlu etki sağladığını ifade eden Daştan, oluşan güven ortamının da yararlı olduğunu söyledi. Türkiye'de sektörden, mısır üreticileriyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin yararlandığını belirten Daştan, üretimde gerçekleşebilecek daralmanın birçok insanı işsiz bırakabileceği uyarısında bulundu. Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu'nun 19 entegre tesisin bir araya gelmesiyle oluştuğunu anımsatan Daştan, Türkiye'nin piliç üretiminin yüzde 85'ini de bu firmaların gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.