Güncelleme Tarihi:
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Veriler, hammadde ve enerji fiyatlarındaki artış, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, en büyük ihracat pazarlarımızda enflasyonun yükselmesi gibi olumsuzluklara rağmen, güçlü ihracatımızı koruduğumuzu gösteriyor. İç satışlarda düşüş trendinin devam ettiğini görüyoruz. Tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamalarını desteklemek üzere, kredi kartı taksit sayısının arttırılması ve ÖTV’nin kaldırılması gibi adımların faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.
KÜRESEL BÜYÜME
Küresel ekonomik gelişmelerle ilgili, “Tahminlerin bu kadar hızlı değiştiği bir dönem hatırlamıyorum” diyen Dinçer, “Dünyada büyüme tahminlerinin değiştiğini görebiliyoruz. 2023 yılında büyümede düşüşün olacağı görülüyor. Enerji fiyatları büyümeyi sınırlandırmış durumda. Euro/dolar paritesi, beyaz eşya sektörünün üzerine ek bir yük getiriyor. Umarız, Avrupa Birliği’nden Euro’nun güçlenmesine yönelik bir adım atılır, bu bizi zorlayacak bir konu” değerlendirmesini yaptı. Türkiye dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşılarken; son 10 yılda 199 milyon adet üretim gerçekleştirdi. Beyaz eşya sektörünün 2021’deki ihracatı ise yüzde 16 arttı. Hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik sıkıntıları ve Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle 2022’nin zor bir yıl olduğuna dikkat çeken Dinçer, “Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir şekilde karşı koyduğumuzu söyleyebiliriz. Beyaz eşya sanayi, yıllık 4.5 milyar dolarlık ihracat ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyor” dedi. Yılın ilk 6 ayında ihracat bölgelerinde Avrupa’nın payı yüzde 68’den yüzde 62’ye gerilerken; Asya ve Afrika öne çıkan pazarlar arasında yer aldı.
‘BDDK’NIN KARARI SÜRECİ RAHATLATTI’
TL kredilere erişimdeki pürüzlerin kaldırılması konusunda ortak çalışmalarla en doğru kararların verileceğini belirten Can Dinçer, 7 Temmuz’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), şirketlerin TL kredi kullanımını nakdi yabancı para pozisyonuna göre düzenleyen kararında düzenlemeye gitmesinin, süreci bir nebze rahatlattığını kaydetti. “Enerji verimli ürünler artık çok daha kritik” diyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı ise “2030 yılına kadar enerji verimli ürünlere geçişte, beyaz eşya ürünlerinden yüksek miktarlarda elektrik tüketim tasarrufu bekleniyor. Böylece 21 milyar TL’lik tasarruf elde edilebilir. Toplam emisyon oranlarında da 2030 yılına kadar yaklaşık 2.3 milyon ton karbon eşdeğeri azaltım sağlanabilir” dedi.