Güncelleme Tarihi:
Alianz Hayat ve Emeklilik Şirketleri Genel Müdürü Taylan Türkölmez, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES), otomatik katılımın, reform niteliğinden uygulama olduğunu, ancak dizaynının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin söyledi. Gönüllü BES’te 14 yılda 7 milyon katılımcıya ulaşıldığını hatırlatan Türkölmez, 1 Ocaktan bugüne kadar da otomatik katılıma 5.5 milyona yakın kişinin dahil edildiğini belirterek, “Bu önemli bir başarı. Sektör olarak önemli bir testten başarı ile çıktık. Bugün geldiğimiz noktada otomatik katılımda 2.7 milyon kişinin kaldığını, yarısının ise sistemden çıktığını görüyoruz” dedi.
Otomatik katılımın dizaynının gözden geçirilmesi gerektiğine de değinen Türkölmez, 1 Ocak’ta sisteme girenlerin önemli bir kısmının halihazırda işveren grup emeklilik planları olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Örneğin, işveren katkılı emekliliği olanların sisteme girmesini zorunlu kılmayabilirdik. İkincisi, dünyada otomatik katılımın başarılı örneklerine baktığımızda işveren katkısını görüyoruz. Yine gelişmiş ülkelerde sistemden hemen cayma yok, belli bir süre sonra cayma hakkı tanınmış. Eğer biz, dizaynı gözden geçirmek istiyorsak, başarılı örnekleri de yanımıza alıp, bir araya gelip, yapabiliriz. Ancak şunu unutmayalım, BES’te yanlış yapmadık. 14 yılda 7 milyon katılımcıya ulaştık. Otomatik katılımda da 5 ayda 5.5 milyon kişiyi sisteme soktuk. 70 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaştık.”
FAYDASINI ANLATAMIYORUZ
Taylan Türkölmez, otomatik katılımda, bugünden yarına çıkış izni verilen bir kurguda, farkındalık yaratma zamanı olmadığını vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı: “Devlet katkısı da dahil olmak üzere sistemin iyi yönlerini anlatmaya zaman olmuyor. Bu işin belli bir süre farkındalığını yaratmaya yönelik kurguya ihtiyaç var. Örneğin, 6 ay sonra çıkamayacaksın ondan sonra çıkma hakkı vereceğim dediğinizde, o dönemde bizim, sisteme girmiş olanlara farkındalık yaratmak adına aktivitelerde bulunma şansımız olacak.”
KATILIM EMEKLİLİK SAĞLIĞA GİRİYOR
KATILIM Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, şirket olarak 3 yıl gibi kısa sürede BES ve otomatik katılımda 320 bin sözleşme sayısına, 800 milyon TL fon büyüklüğüne ulaştıklarını belirterek, yakın gelecekte dağıtım kanalını acentelerle de güçlendirmeye hazırlandıklarını söyledi. Sincek, sağlık sigortası alanına gireceklerini, KOBİ’lere özel yeni ürünler çıkaracaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Faizsiz sigortacılıkta yaklaşık 180 bin poliçe ürettik. Otomatik katılıma faizsiz fonlar damga vurdu. Yüzde 60’ın üzerinde tercih edilen faizsiz fonlar gönüllü BES’ teki faizsiz fonların potansiyelini de gözler önüne serdi. Gönüllü BES tarafında faizsiz fonlar 4.2 milyar TL’ye ulaştı ve toplamdaki pazar payı da yüzde 6.16’ya yükseldi.”
OTOMATİK BES’TEN NEDEN ÇIKIYORLAR
TAYLAN Türkölmez, otomatik katılımdan çıkışların nedenlerine de değinerek, şunları söyledi: “Çıkan kişilere neden çıktıklarını sorduk. Birincisi, işveren katkılı emeklilik planı olanlar çıkıyor. İkincisi, çıkanlar, ‘Bana cayma hakkını verdiniz, sistemde kalmak istemiyorum, tercihimi başka bir tasarruf yönünde kullanacağım’ diyor. Üçüncüsü, ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz ve büyümede bazı aksamalar oldu. Nasıl daha iyi büyürüz diye uygulamaları devreye soktuğumuz bir dönemde, çalışanlar da BES’te kalarak, katkı payı ödemek istemiyor; finansal zorluk içinde olduklarını söylüyor.”