Güncelleme Tarihi:
Otomobil fuarı bir fabrika parası yedi
Bu yıl beşincisi açılan Uluslararası Otomobil Fuarı Auto Show'97'ye katılan otomobil firmaları, fuar için 50 milyon dolar (yaklaşık 9.7 trilyon lira) harcadılar.
Türkiye'nin en büyük otomobil fuarına katılan 33 otomobil firması, fuar alanı, sergilenen otomobiller, catering hizmetleri, stand ve gösteriler için toplam 50 milyon doları bulan bir harcama yaptılar. Firmaların sadece fuardaki standtlar için ortalama 10 milyar liralık yer ücreti verdiler.
Fuara katılan firmaların yetkilileri, fuarda gördükleri ilgi nedeniyle harcanan bu paranın fazlasıyla kendilerine geri döneceğinden emin olduklarını söylüyorlar.Bu rakam neredeyse geçtiğimiz günlerde ilk bölümünün açılışı yapılan Honda Fabrikası'nın maliyetine eşit. Başbakan Mesut Yılmaz'ın kullandığı uçağın fiyatı ise 35 milyon dolar. Bu rakama bugüne kadar bir otomobil fuarı için yapılan en yüksek harcama demek mümkün.
HALKTAN 600 MİLYAR
İstanbul Yeşilköy'de Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen fuar, otomobil almayı ve otomobilini değiştirmeyi düşünenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunarken, diğer yandan da ekonomiye büyük bir canlılık getiriyor. Fuar, ilk başta yiyecek-içecek firmalarına, gösteri ve eğlence sektörüne, dekorasyon ve daha birçok sektöre hareket getirirken, yeni iş olanakları sağlıyor.
Diğer taraftan fuarı bu yıl 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar biletinin 2 milyon lira olduğu düşünülürse, ziyaretçiler fuar kapılarına yaklaşık 600 milyar lira giriş ücreti bırakacaklar. 500 bin liralık otopark ücreti ve yiyecek ve içecek için harcanan para da hesaplandığında, bu rakamın daha da büyüyeceğini tahmin etmek zor değil. Fuarda birbirinden ilginç şovlar ve mankenler de ilgi gördü.
Fuar için otopark ücreti 500 bine çıktı
Daha önce 250 bin lira olan otopark ücreti, otomobil fuarı için 500 bin liraya yükseltilmiş (İstanbul'da beş yıldızlı oteller dışında 500 bin liralık park ücreti yok). Ziyaretçiler, 500 bin lira karşılığında otomobillerini, çamurla kaplı bir otoparka bırakmaktan hoşnut değiller.
Fuar her gün saat 11.00 ile 21.00 arasında ziyaret edilebilecek. Her saat başı Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünden ücretsiz otobüs servisi de olacak.
Fuara otomobil, motosiklet, aksesuar üreticileri olmak üzere toplam 55 firma katılıyor. Fuarda otomobillerini sergileyecek yerli ve ithal 33 marka ise şöyle:
Audi, Volkswagen, Saab, Nissan, Seat, Porsche, Skoda, Suzuki, Proton, Opel, Ford, Jaguar, Peugeot, Tofaş, Kia, Renault, Subaru, Citroen, Hyundai, Otokar, Rover, BSC, Daewoo, BMG-Ssangyong, Toyota, Mercedes, Alfa Romeo, Maserati, Volvo, Chrysler, BMW, Honda, Mazda, Ferrari, Lamborghini.
Türkiye fırsatlar ülkesi
İstanbul'da geçen hafta bir ilk gerçekleşti. İthal Otomobil Mümessilleri Derneği, ‘‘Otomobilin Yarınını’’ yabancı uzmanlarla birlikte tartıştılar. Birinci Uluslararası Otomotiv Konferası'na katılan yabancı konuşmacılar Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu söylediler.
Marketing Systems Otomobil Grubu Başkanı Detlef Borscheid, Europan Business Counsellors Ltd.'den Uluslararası Danışman Julian P.R. Oliver ve Euro-Pa kurucu ortağı Rudolf Beger'in katıldığı panelde, Türkiye'nin
uluslararası otomotiv sektöründeki yeri incelendi. Türkiye'nin sektör içinde önemli bir yeri olduğuna değinen konuşmacılar, Türkiye'yi ‘‘fırsatlar ülkesi’’ olarak tanımladılar. Türkiye'deki üreticilerin uluslararası organizasyonlar içinde yer almamasının büyük bir eksiklik olduğuna değinen panelistler, kalite, üretim ve maliyet planlamalarıyla Türkiye'deki yatırım olanaklarının uluslararası sermayeyi çekebileceği belirttiler. Panelistler, Türkiye'nin coğrafi konumunun da büyük bir pazar potansiyeli yarattığına değindiler.
342 bin araç trafiğe çıktı
Yılın dokuz ayında 342 bin 868 adet motorlu aracın trafiğe tescili yapılırken, 6 bin 985 adet aracın ise trafikten kaydı silindi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, 9 ayda trafiğe kaydı yapılan araçların yüzde 61.5'ini otomobil, yüzde 15.8'ini motosiklet, yüzde 8.8'ini kamyonet, yüzde 6.1'ini kamyon, yüzde 7.8'ini de minibüs, yol ve iş makinaları, otobüs ile özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında ise 42 bin 239 adet motorlu taşıt ilk defa tescil belgesi alarak trafiğe
çıkarken, aynı dönemde 692 adet motorlu taşıtın trafikten kaydı silindi. Eylül ayında trafiğe kayıtlı olan araçların içinde birinci sırayı yüzde 55.2 ile otomobil alırken, otomobili yüzde 18.9 ile kamyonet, yüzde 11.7 ile motosiklet, yüzde 4.9 ile kamyon izledi. Aynı dönemde trafikten ilk defa tescil belgesi alan otomobiller arasında yüzde 29.7 ileTofaş (Murat-Fiat) ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 24.7 ile Renault, yüzde 11.1 ile Opel, yüzde 9.5 ile Toyota, yüzde 3.9 ile Ford ve yüzde 21.1 ile de diğer markalar takip etti.