Besiciliğin maliyeti yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Besiciliğin maliyeti yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 10:55

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Ülkü Karakuş, hammadde ihtiyacının ithalatla karşılanması nedeniyle yem fiyatların yükseldiğini söyledi.

Karakuş, et fiyatları ile gündeme gelen hayvancılık yatırımlarının önceki yıllara göre artmasına rağmen, girdi maliyetlerinin yatırım yapan girişimciler için handikap oluşturacağını savundu.

Büyük firmaların özellikle 'et' üretiminde vazgeçmesine dikkati çeken Karakuş, “Koç, Banvit bu sektörden ayrılmaya karar verdiler. Türkiye'nin büyük çiftliklerinden biri olan Kayseri'deki Saray Çiftliği de canlı hayvan alımını durdurma kararı aldı. Gerçekten etin fiyatının yükselmesi ve ithalata yönelme nedeniyle ülkemizdeki büyük firmaların zor durumda kaldığı aşikar. Buna biran önce çözüm bulmak lazım” dedi.

Besicilikte girdi maliyetlerinin yüzde 70-80'ini 'yem' oluşturduğunu savunan Karakuş, şöyle konuştu:

“Hammadde fiyatları sürekli yükseliyor. Hammaddenin de önemli bir bölümünü dışarıdan alıyoruz. Örneğin geçen yıl 3,5 milyon ton yem için gerekli hammadde ithalatı gerçekleştirmişiz. Bu her yıl artacak. Örneğin kepeğin fiyatı yüzde 130 civarında arttı. Kepek fiyatlarındaki bu artış arpa ve mısır fiyatlarını tetikleyerek ayçiçeği tohumu küspesini ve pamuk tohumu küspesini artırdı. Gerekli tedbirler alınmadığı sürece karma yem talebinin maksimum seviyelere yükseldiği kış aylarına girilmiş olunması nedeniyle, hammadde ve karma yem artış meyli devam edecek diye düşünüyoruz.”

Yem de esas sorunun hammadde olduğuna vurgu yapan Karakuş, “Örneğin 1 milyon 600 bin ton soya ihtiyacımız var. Neredeyse hepsini dışarıdan alıyoruz. Bizim üretimimiz ne kadar? 30-40 bin ton. Kepek tedarikinde de sıkıntı çekiyoruz. Kepek fiyatı artınca otomatik olarak bu arpa ve ayçiçeği tetikliyor. Bunun yanında bir de bizde biyogüvenlik kanunu var. Gen tescili alamadığımız için soya küspesi getiremiyoruz. Bu sorunun da çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Karakuş, çok zor durumda olan ve önünü göremeyen büyük ve küçükbaş hayvancılık sektörünün önünün açılması için, önü açık et ve kasaplık hayvan ithalatının durdurulması ile yem maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Yem sektöründe 600'e yakın firmanın bulunduğunu hatırlatan Karakuş, toplam 400 kişiye de istihdam sağladıklarını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!