Beş dakika bir umut

Güncelleme Tarihi:

Beş dakika bir umut
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2014 01:03

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 60 sektörün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a 5 dakikada 5 sorunlarını ve çözüm yollarını anlattığı toplantıya kredi kartı düzenlemesi ve vergi indirimleri damga vurdu. Babacan ise işadamlarına yolsuzlukla mücadeleye tam hız devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki 60 sektör, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ekonomi yönetimine gün boyu sorunlarını anlattı. 254 sayfalık bir rapor haline getirilen sorunlar listesinin başında kredi kartı düzenlemesi yer aldı. Birçok sektör kredi kartı düzenlemesinin gözden geçirilmesini talep ederken, vergi indirim talebi de birçok sektörün ortak talebi oldu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise işadamlarına, “yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık” mesajı verdi.

1 MİLYAR TL HEBA OLACAK

7. Türkiye Sektörel Ekonomik Şurası dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında toplandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı toplantıda, gün boyu her sektör kendisine ayrılan 5 dakikalık süre içinde 5 sorun ve 5 çözüm önerisini aktardı. Sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor haline de getirilerek, ekonomi bürokrasisine aktarıldı. Toplantıda öne çıkan sorunlar söyle sıralandı:
Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri: Kredi kartlarına getirilen sınırlamayla, küçük mağazaların tüketici açısından çekiciliği kalmadı. Söz konusu karar gözden geçirilmeli.
Eğitim: Dershanelerin dönüşümünü öngören düzenlemelerle okul veya açık liseye dönüşüm, domino etkisi yapacak, yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar, okullar dahil eğitim sistemine zarar verecektir. 3 binden fazla kurum kapanacak, 1 milyarlık yatırım heba olacak, 60 binden fazla insan işsiz kalacak. Kayıtdışılık artacak. Dönüşüm gönüllü olmalı.

Haberin Devamı

MADENCİLİKTE İZİN SORUNU

İlaç: 3 yılı aşkın süredir Euro değeri güncellenmedi. Euro değerinin 1,95’te tutularak güncellenmemesi, sunulan hizmete göre yetersiz olan ilaç bütçeleri, düşük fiyatlar ve yüksek iskonto nedeniyle endüstriyi sürdürülemez bir duruma getirdi. Sabitlenen döviz kuru ve mevcut referans sistemi revize edilmeli.
Konfeksiyon ve hazır giyim: AB ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının dışında kalınması halinde hem önemli bir ihracat pazarı kullanılamayacak, hemde ABD pazarına ihracat için yatırım ve üretim AB ülkelerine kayacak. ABD ile paralel görüşmelere resmen başlanmalı.
Kuyumculuk: Kredi kartı ile taksitli alışveriş yeniden başlatılmalı. Kıymetli taş ithalinde ÖTV tamamen kaldırılmalı.
Madencilik: Başbakanlık genelgesiyle madencilikte tüm izinler Başbakanlık onayına tabi hale geldi. İzinlerin alınmasındaki gecikmeler üretimde yüzde 8.9’lara varan düşüşe neden oldu. Bu devam ettiği sürece 2023, 15 milyar dolarlık ihracat hedefi tutturulamaz, sanayinin yoğun olarak kullandığı maden ürünlerinin de yerli maden kaynaklarından tedarikinde darboğaza girilecek. Madencilik faaliyetleri, Başbakanlık genelgesi kapsamındaki uygulamalardan muaf tutulmalı.

Haberin Devamı

KDV’LER YÜKSEK

Müteahhitlik: Kamu İhale Yasasında sayısız değişiklik yapıldı, ama sorunlara çözüm bulunamadı. Kanunun kapsamı darıltıldı, birçok idarenin ihaleleri kapsam dışına çıktı. Yeni ihale mevzuatı hazırlanmalı.
Otomotiv: Binek otomobillerde AB ortalaması yüzde 18 KDV iken, ülkemizde 1600 cc’den küçük silindir hacmindeki otomobillerde yüzde 65 ve daha büyük silindir hacimli araçlarda oran yüzde 171’e çıkıyor. Pazardaki arz-talep dengesini yönetecek “satış ve kullanma vergi sistemi” kurulmalı.
Perakendecilik: İnternetten ambalajsız, taklit kullanılmış veya son kullanma tarihi geçmiş ürün satışı yapılıyor. Ayrıca ürün bazlı taksit sınırlandırması kayıtdışılığı artıracak. Ürünler arasında taksit farkı da kaldırılmalı.

Haberin Devamı

Babacan’dan yolsuzluk ve güven vurgusu

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan da açılışta yaptığı konuşmada, yolsuzlukla mücadele vurgusu yaptı. Güven ortamının oluşmasının zaman aldığını dile getiren Babacan, güvenin kazanılmasının basamak basamak, kaybının ise çok hızlı olduğunu söyledi. Babacan, “Eğer güven ortamı diyorsak hukuki güvenliği tam olarak sağlamamız gerekiyor. Bu, kanunların açık olması, gri alanların mümkün olduğunca temizlenmesi, geriye doğru asla yürümemesi, edinilmiş hakların sonuna kadar korunması anlamındadır. Yargı sisteminin hızlı, tutarlı, güvenilir çalışması.. Yargının bağımsızlığı kuşkusuz önemli, ama tarafsız olması da çok önemli” dedi. Türkiye’nin 1. sınıf bir demokrasiye sahip olması açısından fırsat eşitliği ve şeffaflığın önemine dikkati çeken Babacan, “Şeffaflık deyince, yolsuzlukla mücadele bunun ayrılmaz bir parçası. Hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülmemesi ve buna müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. Bu, hükümet olarak son derece önem verdiğimiz, hiçbir taviz vermeden önümüzdeki dönemde de uygulayacağımız bir husus” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ

TOPLANTININ açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mali sektöre çağrıda bulunarak, “Aynı gemide olduğumuzu söylemenin en güzel zamanı. Böyle günlerden geçiyoruz. Kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu göstermenin tam da zamanı” dedi. Hisarcıklıoğlu, ekonomide yeni dönemi de “Kısa vadede bizi yeni bir küresel iktisadi ortam bekliyor. Son 5 yıldır süren bol likidite dönemi sona erdi. Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkanları azalıyor. Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda. Uzun vadede ise bizi başka bir zorluk bekliyor. Dünyada bölgeselleşme hız kazanıyor. Bunda da öncülüğü ABD yapıyor. Önce Pasifik ülkeleri ile Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması başlatıldı” diyerek anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!