Güncelleme Tarihi:
HAFTANIN ilk yarısında Yunanistan’ın iflas çığlıkları gölgesinde olumsuz seyreden dünya borsaları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) girişimi ile piyasalara dolar vermek için ABD, Japonya, İsviçre ve İngitere merkez bankalarıyla anlaşma sağlaması ile toparlandı. Aslında dünyanın beş büyük merkez bankası arasındaki bu anlaşma, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başta Fransızlar olmak üzere bazı büyük bankaların piyasadan dolar likiditesi sağlayamadığı söylentilerini de açıkca doğrulayan bir gelişme oldu. Avrupa’dan dünyaya finansman trafiğini yeniden başlatan bu müdahale, Avrupa ve Amerika borsalarına olumlu yansıdı, endekslerin çoğu yükselişe geçti.
Büyüme rakamları dikkat çekiyor
Geçen hafta İMKB’de yabancı raporlarının etkisi ile bankalarla başlayan ve genele yayılan alımlarla hafta boyunca dünya piyasalarından pozitif ayrışarak güçlü seyretti. Pozitif ayrışmada yabancıların Türkiye ilişkin iyimser raporları etkili oluyor. Türkiye’nin açıklanan ikinci çeyrek büyüme sonuçları da İMKB’nin diğer borsalardan ayrışmasını destekleyen gelişmeydi. Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi uluslararası yatırım bankaları da raporlarında Türkiye’nin büyümesine dikkat çekerek ülkemize ilişkin beklentileri yükseltirken, Wall Street Journal ve Financial Times gibi yatırımcıların yakından izlediği gazeteler, krizden kurtulmak için Türkiye’yi örnek gösteriyor. Bu hafta, Avrupa ve Yunanistan krizi yine yakından izlenecek.
Bu haftanın diğer önemli bir gelişmesi de 20-21 Eylül’deki FED toplantısı olacak. FED’in toplantıda sadece tahvillerin vadesini uzatma kararı ile yetinmesi halinde ‘hayal kırıklığı’ olabileceği belirtiliyor. Piyasalarda bir taraftan ‘dönüşü olmayan yol’da çıkış arayan Yunanistan’la ilgili gelşmeler takip edilirken, diğer taraftan FED’in yeni parasal genişlemeye ilişkin alacağı kararlar beklenecek.
Pozitif ayrışmanın sürmesi önemli
TURKISH Yatırım Genel Müdürü Dr. Berra Doğaner, Yunanistan’ın iflasının gündemi işgal etmeye devam edeceğini belirtti ve şunları söyledi: “İçeride ise İMKB’nin pozitif ayrışmasını sürdürüp sürdüremeyeceğini izleyeceğimiz bir hafta bizleri bekliyor. İMKB 59.000’i aşabilirse güçlülüğünü koruyabilecek, aksi takdirde yeniden geri çekilmeler yaşanabilir.”
ABD’den gelecek haber büyüme endişesini bitirmez
ING Bank Başekonomisti Şengül Dağdeviren “ABD Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıdan, piyasalardaki büyüme tedirginliğini ortadan kaldıracak bir şey beklememek gerekiyor. Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın bir süre gelişmeleri izlemesi bekleniyor” dedi.
Merkez Bankası faiz için yarın toplanacak
BU hafta içinde piyasalar ilgilendiren ABD ve Avrupa’dan gelecek konut ve tüketici endekslerine ilişkin verilerin yanısıra içerde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yapacağı toplantıda alınacak karar da merakla bekleniyor. PPK ’nun ekonomik yavaşlama konusundaki beklentisinin önemine dikkat çeeken analistler, bu toplantıda gösterge faizlerde (haftalık repo oranı) değişiklik beklemiyor. Merkez Bankası durgunluk konusunda riskler artarsa, sıkılaştıma yaptığı yöntemle para politikasını gevşeteceğini belirtmişti. Böyle bir risk karşısında gösterge faizler yerine munzam karşılılarda indirim yapması beklenebilir.
Altının onsu yüzde 2.5 düştü
ALTIN, küresel merkez bankalarının dolarda likidite sağlamak için ortak hareket etme kararının ardından sert inişe geçti. 1.760 dolara kadar gerileyen altının onsu, haftayı 1.813 dolardan tamamladı. Hafta sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla biraz telafi edildi ve haftalık kayıp yüzde 2.54 oldu. Altın, rekorunu 6 Eylül’de 1,921 doları görerek kırmıştı.