Güncelleme Tarihi:
Piyasalarda Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yarattığı fırtına dün de devam etti. Bernanke’nin tahvil alımını 2014 yılının ortalarında son verilebileceğini açıklamasının ardından ABD doları gelişmekte olan ülkeler karşısında hızla değer kazanmaya başladı. 10 yıllık ABD tahvil faizleri ise yüzde 2,40 seviyesinin üstünde kalarak yüzde 2.42 ile son iki senenin en yüksek seviyesini gördü. Bu tablonun Türkiye’ye etkisi dolarda tarihi rekor ve gösterge tahvil faizlerinde Temmuz 2012’den bu yana görülen en
yüksek seviye oldu. Dolar 1.9470 TL ile
tarihi rekora imza atarken gün içinde yüzde 8.10’u gören tahvil faizleri de yüzde 8.05 oranından günü kapadı.
DALGALI SEYİR
Dolardaki ve faizdeki bu hareketli tablo borsada da dalgalı bir seyre yol açtı. Güne ABD Vadeli borsaları ve Japon Nikkei’den gelen yükseliş haberleriyle yüzde 1’i aşkın yükselişle açan BIST 100 gün boyu karışık seyir izledi. İkinci seans başlangıcında 75 bin sınırını zorlayan BIST 100 bu noktada gelen satışlarla önceki günkü seviyelere geriledi. İlerleyen saatlerde doların yeni tarihi rekoruna ulaşması ile satış dalgası hızlandı ve BIST 100 günü yüzde 0,49 oranında kayıpla 73 bin 101 puandan kapadı.
MERKEZ FAİZİ DÜŞÜNDÜ
Merkez Bankası dolardaki yükseliş dalgasına bu hafta verdiği cevaplarla bu kez sınırlı karşılık verdi. Repo ihalesi açmayarak dünü ‘istisnai gün’ ilan eden Merkez Bankası gün içinde döviz sepeti 2.2590 TL’ye ulaşınca 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesiyle ek parasal sıkılaştırmaya gitti. Ardından dolar 1,9260 TL seviyelerine kadar geriledi. Ancak uluslararası piyasalarda ateşi sönmeyen dolar yine rekor seviyelere ulaşsa da Merkez Bankası’ndan daha fazla müdahale gelmedi.
Dalgalanma sürecek
EKSPRES Invest Başekonomisti Özlem Derici Merkez Bankası’nın faizdeki yükselişi de göz önünde bulundurarak müdahalesini sınırlı tuttuğunu söyledi. Derici “Dalgalanmanın devam etmesini bekliyorduk. Merkez Bankası dalgalanma yurtdışında azalıyor demişti ama gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma devam ediyor. Faiz ve kur tarafında kısa vadede hızlı geri çekilme beklemiyoruz. Bu dalgalanma devam edecek gibi gözüküyor. Merkez Bankası faiz tarafını stabilize etmeye dönük hareket ediyor gibi. Bu yüzden perşembe günkü yoğunlukta müdahale görmedik. Bu dalgalanmanın devam etmesi halinde bekle-gör müdahalesi yeterli olmayabilir. Yıl sonuna kadar politika faizinde bir değişiklik olmasa da faiz koridorunu genişletme hamlesi bekliyoruz” dedi.
Toz duman hemen dağılmaz
FİNANSBANK Başekonomisti İnan Demir yeniden fiyatlama süreçlerinin devam edeceğini bu yüzden dalgalı seyrin bir süre daha süreceğini belirtti. İnan Demir “Genel olarak dünyada varlıkların yeniden fiyatlanması sürecinden geçiyoruz. Gelişen piyasa varlıkları için, 2009 finansal krizden çıkış stratejisi çok iyi oldu, bu varlıklarda risk primi azaldı. Piyasalar şimdi yeniden o risk primini o fiyatlara dahil ediyor. Bu da dalgalı sürece yol açıyor. İki gündür yaşadığımız toz dumanın dağılması için çok erken. Bu ortamda Merkez Bankası’nın istisnai günler ve döviz satışlarıyla müdahalesini görebiliriz. Bunlar yeterli olmazsa döviz zorunlu karşılıkları indirmek ileri adım olabilir. Bu da yetmez ise faiz koridorunda artış beklenebilir.” diye konuştu.
Başçı: Pazartesi normale döneriz
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Fed fırtınası sonrasında ilk kez açıklama yaptı. Erdem Başçı yaptığı yazılı açıklamada küresel piyasalarda sakin seyrin gözlemlendiğini belirtti. Başçı sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabileceklerini söyledi. Merkez Bankası Fed açıklamaları öncesi çarşamba gününü “istisnai gün” ilan etmiş ve repo ihalesi açmayarak piyasaya müdahalede bulunmuştu. Fed toplantısının ardından perşembe günü 350 milyon dolarlık 6 döviz satım ihalesi gerçekleştiren Merkez Bankası dünü de istisnai gün ilan etti ve 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştirdi.