Güncelleme Tarihi:
Hakan ÇELİKBAŞ- Nedim KOVAN/SAMSUN, (DHA)
Açılışı Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov ile birlikte yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye ile Rusya arasında 33 milyar dolar civarında olan toplam ticaretin 2015 yılında 100 milyar dolara çıkarılması hedefi, 2 ülkenin devlet başkanları ve başbakanları seviyesinde kararlaştırılmıştır" dedi.
Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı’nda düzenlenen açılış törenine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov, Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ile çok sayıda davetli katıldı.
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov, Türkiye ile ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, bu çalışmanın başarıya ulaşacağını söyledi. Bakan Sokolov, "Bu hat bizim gerçekten planladığımız ve hedefimize ulaşmak için gereğini yaptığımızı gösteriyor. Sayın Bakan, davetiniz için size teşekkür ediyorum. Ekibinize ve herkese çok başarılar diliyorum. Gerçekten bu kolay bir yol değil. Ama gerçekten çok başarıya ulaşacağından eminim" dedi.
HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
Bakan Binali Yıldırım ise 2 dost ülkeyi birbirine bağlayacak demiryolu, denizyolu kombine taşımacılığının bugün Samsun Limanı’ndan resmen başladığını söyledi. 2005 yılında çalışmalarına başlanılan projenin 2010 yılında resmi sözleşmelerin imzalanmasıyla deneme seferlerine geçildiğini belirten Bakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:
"2010 yılından bu tarafa yapılan deneme seferlerinde hattın sorunsuz bir şekilde çalışabileceğini ortaya koymuş artık bundan böyle daha etkin daha verimli bir şekilde bu hat iki ülke arasında taşımalarda kullanılabilecektir. Karadeniz iki ülkenin ortak sınırını oluşturuyor. Tarih boyunca Karadeniz Rusya Federasyonu arasında Anadolu toprakları arasında hep ticaretin gelişmesi için görev yapmış bugünde bu görevini Rusya Türkiye ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak aynı şeyi ifa etmektedir. Stratejik işbirliği ortaya koyulan hedefler noktasında günden güne değişiyor ticaretimiz artıyor, ilişkilerimiz artmaya devam ediyor."
33 milyar dolarındaki ticaretin 2015 yılında 100 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"33 milyar dolar civarında olan toplam ticaretimiz önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 2015 yılında 100 milyar dolara çıkarılması hedefi her ülkenin devlet başkanları ve başbakanları seviyesinde kararlaştırılmıştır. Ticaretimizin bu kadar kısa süre içerisinde artırılması için mutlaka taşımacılığımızı çeşitlendirmemiz yeni yeni alternatifleri devreye sokmamız kaçınılmazdır. Bugün itibariyle rusyaya karayoluyla denizyolu kombine taşımacılığıyla seferler yapılmakta ayrıca hava yoluyla tarifeli tarifesiz birçok sefer gerçekleştirilmektedir. Bugün demir yolu deniz yolu kombine taşımacılığınıda böylece başlatmış oluyoruz. Rusya ile Türkiye arasındaki ray açıklıkları birbirinden farklı. Bunu hiçbir zaman bir sorun olarak görmedik."
Projenin çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Rusya Federasyonundan Karadeniz’in kuzeyinden gelen vagonlar kısa sürede boji değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti demiryolu ağına rahatlıkla adapte olabiliyor ve buradan çıkan vagonlar Anadolu’ya ülkenin güneyine batısına doğusuna her tarafa gidebiliyor. Bu taşımacılık sadece Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki bir taşımacılık değildir. Bunun yanı sıra Türkiye üzerinden Ortadoğu’ya Rusya üzerinden ülkenin iç kısımlarına batısına ve doğusuna da mevcut demiryolu hattına entegre olacak şekilde geliştirilmiş ve gelecek yıllarda taşımacılığımızı önemli ölçüde gelişen ticaret hattımızla birlikte sorunsuz bir şekilde karşılayacak çok önemli bir projedir."
SAMSUN KAVKAZ TREN FERİ HATTI
Samsun- Kavkaz Tren Feri hattında 22 Aralık 2010 tarihinden itibaren yapılan karşılıklı 62 deneme seferinde 2 bin 298 vagonla yaklaşık 63 bin ton yük taşıması gerçekleştirildi.
Türkiye ve Rusya üzerinden, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler Ukranya, Romanya, Bulgaristan, Türkiye Cumhuriyetler ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını da sağlayacak.