Güncelleme Tarihi:
AKARYAKIT fiyatlarındaki artış dünyanın birçok ülkesinde tepkilere yol açıyor. Akaryakıt fiyatlarına zam konusunun iki aydır tartışıldığı Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya’da halk da tepkisini sokaklara dökülerek gösteriyor. Birçok kentte hükümetin zam planına karşı gösteriler çatışmaya dönüşürken Doğu Java eyaletinin Surayaba kentinde manzara biraz farklıydı. Diğer yerlerde eylemcilerle karşı karşıya gelen ve şiddet kullanan polisler Surayaba’da ise küçük dans gösterileriyle protestocuları sakinleştirmeye çalıştı. Endonezya’da hükümetin akaryakıt fiyatlarına zam yapma planına koalisyon ortakları bile karşı çıkıyor.
Koalisyonda çatlak
Ülkenin ikinci büyük partisi olan Golkar, yüzde 33’e varan akaryakıt zammını desteklemediklerini açıkladı. İlk olarak şubat ayında ortaya atılan ve o günden beri ülkede büyük tartışmalara yol açan zam konusunda şimdiye dek sessiz kalan Golkar, dün bir açıklama yaparak “Şu an için herhangi bir zamma ihtiyaç olmadığını” belirtti.
Parlamentoda oylanacak
Endonezya parlamentosu, cuma günü akaryakıt fiyatlarının yüzde 33 oranında artırılması konusunu görüşüp oylayacak. Oylamadan çıkacak her sonucun iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti’yi zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Siyasi gözlemciler zam meselesindeki duruşuyla Golkar’ın halk nezdindeki popülaritesini artırdığına ve iki yıl sonraki seçimlere hazırlandığına dikkat çekiyor.
Enflasyona yönelik yeni karar çıkabilir
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, elektrik ve doğalgaz zamlarının sanayicilere olumsuz etkisinin olacağını dile getirerek, şöyle konuştu: “Arzu etmeseniz de bazen şartlar, sizi o istikamete götürüyor. Bu bize enflasyonla mücadelede yeni kararlar almaya yöneltebilir. Merkez Bankası yeni kararlar alacak. Kuşkusuz ekonomik aktivitelerimizi de bu etkileyecek.”
Babacan: Belli ölçüde varsayım olmuştu
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, doğalgaz ve elektrik zamlarına ilişkin, “Hem cari açık açısından, hem enflasyon açısından enerji fiyatlarının yükselmesi bizim arzu ettiğimiz bir gelişme değil. Ancak dünya piyasalarının Türkiye’nin iç piyasasına yansıması kaçınılmaz” diye konuştu. Babacan, zamların enflasyona bir etkisi olup olmayacağına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Bu yılki enflasyon tahminlerinde doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelebilecek olası artışlar belli ölçüde varsayımlara girmişti zaten. Bundan sonraki dönemlerde fiyatlar nasıl gelişecek, Ortadoğu ile ilgili gelişmeler, özellikle İran ile ilgili gelişmeler hangi yöne gidecek, bunlar kuşkusuz petrol fiyatları üzerine belirleyici unsurlar.”
Doğalgaz zammının ek faturası bir paket sigara kadar olacak
ELEKTRİK zammının bir ailenin bütçesini aylık ortalama 4.5 lira etkileyeceği hesap edilirken, Doğalgaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (DİVİD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, doğalgazdaki fiyat artışının da ortalama bir faturayı 8 lira arttıracağını söyledi. Zammın, gecikmeli yapıldığını söyleyen Baltacı, “Evsel tüketimin en yüksek olduğu ilk üç ayda fiyatlara zam yapılmadığı göz önünde bulundurulduğunda, yıl geneline etki edecek zam yüzde 16-18 civarında değil, yaklaşık yüzde 8-9’lar civarında” diye konuştu. Bir ailenin ortalama bir yıllık gaz tüketimi göz önünde bulundurulduğunda, 2012 yılı için doğalgaz maliyetlerinde bu zam nedeniyle oluşan farkın, kalan dokuz ay için aylık etkisinin yaklaşık 8 lira civarında olduğunu ifade eden Baltacı, “Bu fiyat farkı da bir paket sigara maliyeti civarında” dedi. Baltacı, şöyle devam etti: “BOTAŞ, maliyetlerindeki ve kurlardaki değişimi çok uzun zamandır diğer segmentlere yaptığı satışlar ile kapatmaya çalışsa da, oluşan fark telafi edilemez seviyelere ulaştı. Bu fiyat artışı, gaz maliyetlerindeki değişimi yansıtmak bir yana, aynı dönemde gerçekleşen kur artışının etkisini dahi karşılamıyor.”
İran gazı ile yaşanan sıkıntıların da doğalgaz fiyatına büyük etkisi olduğunu kaydeden Baltacı, “Malesef İran kontratı, hem teknik sıkıntıları açısından, hem de en pahalı gazı alıyor olmamız dolayısıyla ticari açıdan bahtsız bir kontrat” dedi.
Yıldız: Rusya indirimi olmasaydı zam daha büyük olurdu
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğalgazı, vatandaşlara, aldığımız fiyattan düşük bir fiyattan veriyorduk. Bu da çok sürdürülebilir politika değildi. Rusya’dan 2011’de aldığımız indirim olmasaydı, doğalgaz fiyatlarına çok daha farklı oranda zam yapmak zorunda kalacaktık. Bunun zorunluluk olduğunu, açıkladım ama bunun gerekçelerini açıklıyor olmam, bu zamdan memnun olduğum anlamına gelmez. Ortadoğu’da ve Türkiye’nin yakın bölgesinde siyasi gerilim arttıkça, petrol fiyatları düşmez” dedi.