Benzin ve motorine yeni rakip geliyor

Güncelleme Tarihi:

Benzin ve motorine yeni rakip geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

2050’ye kadar dünya üzerindeki 9 milyar insan, 2 milyar araca biniyor olacak. Rus enerji devi Gazprom’un kıdemli uzmanı ise bu süreçte doğalgazın benzin ve motorine sıkı bir rakip olabileceğini savunuyor.

Haberin Devamı

PETROLE alternatif arayışında, doğalgaz geleceğin yakıtı olur mu? Bu sorunun yanıtını Rus doğalgaz devi Gazprom’un ulaşım konusundaki Kıdemli Uzmanı Eugene Pronin ile konuştuk. Bazı ülkelerde doğalgaz, petrolün tahtını çoktan sallamaya başladı bile. Örneğin zengin doğalgaz yatakları üzerinde oturan İran’da, 3.5 milyon araç doğalgazla çalışıyor. Bugün doğalgazlı araçlar (NGV veya CNG) konusunda dünya lideri konumundaki İran’ı, 2.8 milyon araç ile Pakistan, 2.3 milyon araç ile Arjantin, 1.8 milyon araç ile Brezilya ve 1.6 milyon araç ile Çin takip ediyor. Doğalgazlı araç pazarı da son yıllarda katlanarak büyümesini sürdürüyor. Diğer yandan, ABD gibi bazı ülkelerde bu pazarın büyümesi daha yavaş gerçekleşiyor. Dünya çapında doğalgazlı araçların sayısı 20 milyona ulaşırken, ABD’deki toplam doğalgazlı araç sayısı 140 binde kalıyor.

Haberin Devamı

ENERJİ İKİYE KATLANACAK

Eugene Pronin, 2050 yılına kadar dünya çapında yollardaki araç sayısının 2 milyara ulaşacağını ve bunların tükettiği enerji miktarının da ikiye katlanacağını söylüyor. Bilim adamları ve mühendislerin, onyıllardır geleneksel ulaşım yakıtları olan benzin ve motorine, temiz ve ekonomik alternatifler aradığını dile getiren Pronin, “Bu uzun arayışın iniş ve çıkışları oldu. Yıllarca süren araştırma ve test aşamalarının ardından teknoloji harikaları geliştirildi ve piyasalara sürüldü. 2000 yılından bu yana dünya NGV pazarı da sürekli gelişiyor. Hem sıkıştırılmış doğalgaz (CNG), hem sıvılaştırılmış (LNG) olmak üzere doğalgaz ile çalışan araçların dünyadaki toplamı 1.2 milyon üniteden, 20 milyona çıktı. Bunların yüzde 90’ı da binek otomobiller veya hafif ticari araçlardan oluşuyor” diyor.

BENZİN Mİ UCUZ, GAZ MI?

Doğalgazla çalışan otobüs ve kamyon sayısının da giderek arttığına işaret eden Pronin’e göre, doğagazlı araçlar giderek daha popüler hale geliyor çünkü yüzde 30 daha az karbondioksit salınımının yanısıra, yakıt maliyetini de yüzde 30’a varan oranda düşürüyor. Karada, havada, denizde hemen hemen her türlü ulaşım aracında kullanılabildiğinin altını çizen Pronin, “Bugün, doğalgazın başlıca bileşeni olan metan, aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan da sağlanabilir” şeklinde konuşuyor. Gaz ve petrolün, fiyat yönünden karşılaştırmasına ilişkin ise Pronin, doğalgazın benzin ve motorinden daha ucuz olduğunu söylüyor. 2013 yılında Avrupa’da bir litre süper benzinin ortalama perakende fiyatı 1.41 Euro iken CNG fiyatı metreküp başına 0.80 Euro. Enerji uzmanları da doğalgazın, geleneksel yakıtlar ve biyo metan gibi diğer alternatiflere kıyasla yüzde 30 ila 40 daha ucuz olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

2020’de 65 milyon araç gazlı olacak

EUGENE Pronin, dünyadaki toplam doğalgazlı araç sayısının 2020 yılına kadar 65 milyona çıkacağını söylüyor. 21. yüzyılın en azından ilk yarısında petrole dayalı ulaşımın bir numaralı alternatifinin doğalgaz olacağını iddia ederek, “Sadece kara araçları için değil, gemiler, demiryolu lokomotifleri, uçaklar, tarım makineleri, madencilik kamyonları ve birçok uygulamada kullanılabiliyor” diyor. Pronin’in sağladığı bilgilere göre, doğalgazlı araç kullanımında şu anki dünya lideri İran. İran’da, ulaşım için her yıl 5.8 milyar metreküp (bcm) doğalgaz kullanılıyor. Dünyadaki 20 milyon NGV’nin 14 milyonu da, İran’la beraber şu 10 ülkede bulunuyor: Pakistan, Arjantin, Tayland, Hindistan, Brezilya, İspanya, Güney Kore, Bangladeş, İtalya ve ABD.

Haberin Devamı

Ermenistan sürprizi!

Doğalgazlı araçların payı
Ermenistan %77.34
Pakistan %64.71
Bolivya %37.15
İran %20.76
Bangladeş %18.17
Arjantin %17.26
Özbekistan %15.00
*2012 yılı rakamları
**Kaynak: NGV Global

Türkiye’de doğalgaz yerine otogaz var

DOĞALGAZLI araçlardaki gelişime rağmen, benzinin ulaşımdaki birincil enerji kaynağı olmaya devam edeceği öngörülüyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne (EIA) göre, 2025 yılında yeni araç satışlarının yüze 80’ini, 2040 yılında ise yüze 78’ini standard benzinli araçlar oluşturacak. Doğalgazlı araçların birçok ülkede daha çok toplu taşımada tercih edildiği belirtiliyor. Türkiye ise sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yerine benzine alternatif olarak LPG otogaza yöneliyor. CNG ile LPG’nin arasındaki en temel fark ise CNG’nin daha çevreci ve güvenli bir yakıt olması. CNG’nin, LPG’ye göre yaklaşık yüzde 30-35 daha ekonomik bir yakıt olduğu da ifade ediliyor. Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği’nin (ODİDER) paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de bugün 3 milyonu geçen binek aracında LPG otogaz kullanılıyor. LPG’li araçların toplam araç sayısındaki yüzde 27’lik payı ile Türkiye, dünyada bu yakıtın kullanımında birinci sırada bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!