Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 00:00
Babasının 1944’te açtığı 12 metrekarelik bir terzi atölyesinden 180 bin metrekare üretim alanı olan, 60 milyon dolar ihracat ve 200 milyon dolar cirolu bir dev yaratan Sarar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, "Allah bana hiç çocuk vermedi ama fabrikalarımızda 5 bin çocuğum var. Ben de onlardan biriyim. Patron değil bir çalışanım" dedi.
Sarar, Saratoria, Interview ve CCS markalarıyla 5 kıtada 22 ülkede 50’nin üzerinde, Türkiye’de ise 90 mağaza, 800 satış noktaları olduğunu anlatan Cemalettin Sarar şöyle devam etti: "Çok sayıda talibimiz var. Ortadoğu ve Afrika ağırlıklı, pekçok yabancıdan ortaklık ve satınalma teklifi geliyor. Teklifleri olumlu karşılarım ancak markamı hayatta satmam. Çok iyi şirketlerle Sarar markasıyla üretmek kaydıyla yurtdışında ortaklık olabilir. Sarar’ın marka değeri 250 milyon
dolar. Bu değer satılır mı; satabilir miyim? 35 yıl önce koyduğumuz dünya markası olma hedefinde ilerliyoruz. Bizden sonra yönetime gelecek üçüncü, dördüncü kuşağın (kardeşlerimin çocukları) da ticari bakmamasını, Sarar’ı daha büyük hedeflere taşımalarını, kesinlikle markayı satmamalarını dilerim."
ÇİN’DE MAĞAZA AÇACAĞIZ: Ucuz iş gücü nedeniyle Çin’e giden çok sayıda Türk şirket olduğunu ve ülkesini düşünerek Çin’e gitmediğini belirten Cemalettin Sarar "Ben de gidebilirim ama gitmiyorum, ülkemdeyim. Çin’den de korkmuyoruz. Bu yüzden devletin bana destek vermesi gerekir. Zarar edersem neden Türkiye’de çalışayım? Türkiye’den Çin’e mal satacağız. Hindistan’a ihracat yapıyoruz. Yabancı markalar Çin’de diktirdikleri kalitesiz malı Türkiye’de satıyor" dedi. 300 milyon iyi gelirli Çinli’ye dikkat çeken Sarar, Eylül 2006’da mağaza açma hedefiyle Çin’de şirket kurduklarını ve mağazaların 2 yıl sonra açılacağını söyledi.
TURİZME 110 MİLYON DOLAR: Sarar Grubu, Eskişehir’de özelleştirme kapsamında aldıkları eski otogarın yerine 40 milyon dolara bir alışveriş merkezi (AVM) ve termal otel, Bozüyük’te de Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde 30 milyon dolarlık bir AVM yatırımı yapacak. Ayrıca 2 yıl sonra Beylikdüzü TÜYAP karşısındaki 9 bin metrekarelik arsa 40 milyon dolara 5 yıldızlı otel olarak değerlendirilecek. Böylece grup AVM ve turizm sektörüne birkaç yılda 110 milyon dolar yatıracak.
YABANCILAR ÜRETİME: Aynı zamanda Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı da olan Sarar, yakın gelecekte Eskişehir’in termal turizm merkezi olacağını kaplıcalarıyla adını duyuracağını söyledi. Eskişehir’in dünyanın her yerinden yatırıma açık olduğunu kaydeden Sarar, şunları söyledi: "Herkesi, iki üniversitesi olan Eskişehir’e yatırıma bekliyoruz. Kente ETO olarak üçüncü üniversiteyi açacağız. Eskişehir bir dünya şehri. Önemli olan dünyaya mal satmak. Biz Atatürkçüyüz ve milliyetçiyiz. Türkiye için varız. Türkiye’de rekabetin olmasını istiyorum. Ülkemize üretim için gelen yok. Mağazacılık için geliyorlar. Üretim için gelenin başımın üstündü yeri var. Yabancıları üretime de bekleriz."
İnegöl’de mobilya üreteceğiz Sarar Home iddialı geliyorHAZIR giyimden sonra, Sarev markasıyla insanların evlerine gireceklerini anlatan Cemalettin Sarar şunları söyledi: "Sarev’den sonraki hedef üst gelir grubuna hitap edecek Sarar Home. Burada mobilya dahil evle ilgili her şey olacak. Bunun için İnegöl’de mobilya yatırımı yapıyoruz. Eskişehir’den dünyanın birçok ülkesine elbise ihraç ediyoruz, buna ev tekstilini de ekledik. Bu yıl ev tekstilinde 25 milyon dolar ciro ve 5 milyon dolar ihracat hedefliyoruz; 2008’de ise 15 milyon dolar ihracat."
Dünya güzeli Azra’nın pazeni yatak örtüsü oldu
AZRA Akın’ın 2002’de dünya güzeli olduğunda giydiği elbisenin pazeni (geleneksel Türk kumaşı divitin), tasarımcı Cenk Mommarje’nin Gypsy Fire (Çingene Ateşi) isimli koleksiyonuyla, nevresim ve yatak örtüsü olarak tüm dünyaya ihraç edilecek. Azra Akın’ın kumaşının da yapıldığı tesis, Eskişehir Sümerbank Basma Fabrikası, 1996’da Sarar tarafından 10 milyon dolara alınmıştı. Ev tekstili için tesise 15 milyon dolar daha yatırıldı ve çalışan sayısı 250’den 1500’e çıktı. Dünyanın pekçok ülkesine pano ihraç eden tesiste 2006’da 100 bin Türk bayrağı basılırken, 2007’de bu rakam 150 bin olacak.