“Ben uygunsuz ve güvensiz ürün ürettim”

Güncelleme Tarihi:

“Ben uygunsuz ve güvensiz ürün ürettim”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 14:29

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, DTM ve TSE vinç sektörünü yakın takibe aldı. Denetimlerde uygunsuz vinç ürettiği tespit edilen firmalar ulusal medyada ‘Ben Uygunsuz ve Güvensiz Ürün Ürettim” diye ilan verecek.

Haberin Devamı

Ocak ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi’nde alınan kararla birlikte 23 Mayıs’ta sektörde ‘Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulaması’ başlatılacak. Toplam 300 firmanın denetleneceği uygulama 30 Haziran’a kadar sürecek. Uygulamayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, T.C.Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türk Standartları Enstitüsü yürütürken, denetimler sonucunda güvensiz ve uygunsuz vinç ürettiği veya sattığı tespit edilen firmalar ulusal medyada ‘Ben Uygunsuz ve Güvensiz Ürün Ürettim” diye ilan verecek. 5 bin ila 50 bin TL arasında para cezasının da yer aldığı yaptırımlarla firmalar gerekirse ticaretten de men edilebilecek.

Ürün başına 50.000 TL ceza ve ticaretten men

Uygulamanın getireceği cezalar ile ilgili bilgi de veren Faruk Aksoy, “Cezai yaptırım 5 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiyor. Denetimlerde kusurlu bulunan firmaların ürünlerinin imha edilmesi de yine uygulama içerisinde yer alıyor. Bunların yanı sıra firmaların uygunsuz ürün ürettiği veya sattığı tespit edilirse, aleyhte reklam cezası da verilebiliyor. Buna göre; uygunsuz ürün ürettiği belirlenen firma ulusal medyada ‘Ben Uygunsuz ve Güvensiz Ürün Ürettim” diye ilan verecek. İlanın parası da yine kendisinden tahsil edilecek. Ağır hükümler içeren cezalardan biri de kusurlu bulunan firmanın ticaretten men edilmesi” dedi. Denetimlerde küçük riski tespit edilen firmaların, bu eksikliklerini tamamlaması için 1 aylık bir süre verildiğine dikkat çeken Faruk Aksoy, eğer firmalar bu uyarıyı dikkate almazlar ise, onların da cezalara tabi tutulacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Denetim strateji belgesinde de yer aldı

Vinç sektörüne yönelik gerçekleştirilen ‘Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulaması’nı değerlendiren İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, son yıllarda derneğe sektörün yüzde 40’ına yönelik ‘uygunsuz ürün ürettikleri doğrultusunda’ şikayetler geldiğine dikkat çekti. Faruk Aksoy, “Piyasada kalitesiz, güvensiz, CE standartsız, uygunsuz üretim yapan ve nedenle de haksız rekabet ortamı yaratan firmalarımız var. Bu firmalar maalesef ki; sektörümüzü baltalıyorlar. Ayrıca bu haksızlık hem iç piyasada hem de dış piyasada sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Denetimler sektörümüz için Acil Eylem Planı niteliği taşıyor. Özellikle yurtdışına satılan mallarımızın kalitesiz ve uygunsuz olması nedeniyle, mevcut pazarlarımızı da kaybetme riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Denetimsiz ve standartsız üretimin artması, özellikle ihracat yaparken ülkemizin imajını riske atan bu tip risklerin ortadan kaldırılmasını gerektiriyor. Bu nedenle de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 6 Bakanlık ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan”ın onayıyla yürürlüğe giren Türkiye Makine Strateji Belgesi bu uygulamayı da içerisine almıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı

81 ilde 500 denetmen görev başında

Faruk Aksoy, denetimlerin artması ile vinç sektörünün sağlıklı ve kaliteli büyümesi, insan sağlığı ve güvenliğinin en üst seviyede tutulmaya, haksız rekabetin önlenmesi ve 100 milyar dolarlık makina ihracatı ile Türk makinalarının tüm dünyaya yayılmasının hedeflendiğini bildirdi. Uygulama ile piyasadaki 300 firmanın ‘uygunsuz üretim ve kayıt dışılık’ konularında gözetim ve denetim altına alındığını vurgulayan Faruk Aksoy, “Türkiye’nin 81 ilinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Sanayi İl Müdürlükleri tarafından görevlendirilen 500 denetmen görev başında. İki etapta PGD Mevzuatı gereği yapılacak denetimlerde ilk önce 300 firma gözetim altına alınacak” dedi. İkinci etapta şüphe uyandıran ve riskli görülen makinalar için teknik belge, dökümanlar ve test raporları talep edilecek. Türkiye’de yaklaşık 10 bin adet vinç kullanıldığına dikkat çeken Faruk Aksoy, portal, gezer, kule ve mobil vinçlerin denetime tabi tutulacağını açıkladı. Denetimlerin insan salığını ve güvenliğini korumayı, uygunsuz, güvensiz ve kalitesiz ürün üretimini engellemeyi amaçladığını söyleyen Faruk Aksoy, “Makina Emniyeti Yönetmeliği, AB güncel mevzuatlar ve CE standardı denetlenecek. İthal edilen ürünler de denetlenecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!