Güncelleme Tarihi:
AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin son aşamaya getirdiği Yerel Yönetimler Reform Paketi tartışmaya açıldı. Özhaseki, geçen hafta kabine üyelerine paketle ilgili brifing verdi.
Paketteki en önemli iki unsur, görevini yapmayan belediye başkanlarının yetkilerinin il özel idaresine devredilmesi ile imar düzenlemeleri olacak. Yerine getirilmeyen görevle ilgili yetki, valilik veya kaymakamlığa devredilecek, parayı da o kullanacak. Terör örgütüne destek verenlerin görevden tamamen el çektirilmesi ve görevin kayyuma verilmesi ise bu paketin konusu olmayacak. Görev devri anlamına gelen bu çalışmayı diğer terör düzenlemeleriyle birlikte İçişleri Bakanlığı yürütüyor.Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında yapılacak iki toplantıdan sonra son şekli verilecek olan Yerel Yönetimler Reform Paketi, daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak. Çalışmaları yürüten Mehmet Özhaseki, şöyle dedi:“Her kesimin görüşünü aldık. İmar düzenlemelerinin yanı sıra özellikle görevini ihmal eden belediyelere verilecek cezalarla ilgili düzenleme yapıyoruz. Örneğin, büyükşehir belediyesi farklı partide diye ilçe belediyelerini cezalandırabiliyor. Su vermiyor. Bu yasalarda suç zaten ama, itiraz ve mahkeme süreci nedeniyle sonuç alınması 6 ayı bulabiliyor.
İHMALDE YETKİ DEVRİ
Vatandaşın mağduriyetini derhal giderebilmek için buraya mekanizma koyuyoruz. Diyoruzki; belediye yasasında tanımlanan görevi yerine getirmeyen belediyelinin o görevi, il özel idaresine devredilir. İllerde valilik, ilçelerde kaymakamlık. Örneğin suyun götürülme işi geçici olarak, bu makamlara verilecek. Bu işin parası da bu makamlara ödenecek. Taslağımızı diğer partilerle de görüşüyoruz. Ama HDP ile görüşmemiz olmayacak.” Özhaseki ayrıca terörle bağı olan terör örgütlerine yardım eden, iş makinelerini kullandıran belediyelerle ilgili düzenlemeleri ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın yaptığını belirtti.
TASLAKTA NELER VAR
İLK olarak Hürriyet’in aralıkta duyurduğu taslakda ilginç hükümler bulunuyor. Büyükşehir sayısını arttırmayan, Belediyeler ve İmar Yasalarında değişiklik öngören taslak, 3 başlık altında toplandı. ‘Mali yapı, idari yapı ve belediye başkanlarının yetkileri’ başlıklarında hazırlanan taslaktaki bazı hükümler şöyle:
Belli bir parselde yapılan ve kişiye özel düzenleme olarak eleştirilen imar değişikliklerine son verilecek. Belediyeler, imar değişikliği yapacakları alanları, değişikliğin yapıldığı arazinin üzerinde büyük bir ilanla çevre halkına duyuracak.
Belediyelerin mali yapılarına ilişkin değişikliklerde ise vergilerden büyükşehir belediyelerinin aldığı paylar yeniden belirlenecek. Şehirlerin vergi gelirlerinden aldığı pay da yeniden hesaplanacak. En çok üretim yapılan il veya en çok tüketim yapılan il gibi kıstaslar uygulanacak.
Bütün Şehir Yasası’nın uygulamasından kaynaklanan sorunlar da bu paketin konusu olacak. İlçe belediyeleri güçlendirilecek. İlçe belediyelerine yeni kaynak aktarımı sağlanarak, yaşanan tıkanıklık giderilecek.
Kontrolsüz imar izinlerinden kaynaklanan çarpık kentleşmenin önlenmesi için düzenleme yapılacak. Kentlerin belli bir kimlikleri olması için belirli bölgelerde tip projeler uygulanması, kentin tarihi mimarisinin ön plana çıkartılması gibi zorunlu uygulamalara gidilecek.