Belediye gelirleri mercek altında

Güncelleme Tarihi:

Belediye gelirleri mercek altında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Mahalli idarelerin mali büyüklüğünü belediye şirketlerinin verilerini de dahil ederek değerlendirmeyi hedefliyoruz” dedi. Bakan Şimşek, enerji tasarrufu ve depreme karşı yapılan yatırımları da vergiden düşülebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın “Keşke tasarruf ve harcama odaklı bir denetim yapabilsek” dediği belediye gelirleri mercek altına alınıyor. Belediye şirketlerinin mali verilerini bilişim sistemi üzerinden derlemeye başladıklarını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mahalli idarelerin mali büyüklüğünü belediye şirketlerinin verilerini de dahil ederek değerlendirmeyi hedefliyoruz” dedi. Şimşek, kamu sektörünü daha sağlıklı izlemeyi planladıklarını söyledi.

DAHA NET İZLENECEK

Çalışmanın sonuçlanmasıyla Babacan’ın dikkat çektiği mahalli idarelerin mali verileri Maliye Bakanlığı’nın bilişim sistemi üzerinden izlenebilecek. Babacan, “yerinden yönetim” nedeniyle belediye harcamalarına müdahale edemediklerini belirterek, şu noktalara dikkat çekmişti:

Haberin Devamı

BABACAN DİKKAT ÇEKMİŞTİ

“Belediyelerin kaynaklarını yerinde kullanıp kullanmadığını keşke denetleyebilsek. Bunu çok arzu ederiz. Yerinden yönetim anlayışı ve belediyelerin daha serbest çalışması gibi bir yaklaşım nedeniyle onların yaptığı harcamalar konusunda çok müdahalemiz olamıyor. Müdahalenin doğru olup olmadığı da ayrı bir tartışma konusu. ‘Belediye başkanları bu işi beceremezse halk bunun karşılığını verir’ diye düşünülüyor. Keşke belediyelere tasarruf ve harcama odaklı bir denetimi yapabilsek.”

BÜTÇE KOMİSYONDAN GEÇTİ

Bu arada, 2013 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bütçede gider 444 milyar lira, gelir 410 milyar lira belirlenirken bütçe açığı 33 milyar lira oldu.

Konutta KDV oranı çalışması bitiyor

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, enerji tasarrufu ve depreme karşı yapılan yatırımları vergiden düşeceklerini de açıkladı. Şimşek, “Kiraya verilen gayrimenkul için yapılan ısı yalıtımı, izolasyon, enerji tasarrufu ve depreme karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik harcamalar beyan edilen gelirden indirilecek” dedi. Şimşek, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin kazanç istisnası ve buna ilişkin koşulların revize edileceğini de belirtti. Konut KDV’sine ilişkin sorulara Şimşek, konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde gözden geçirdiklerini ifade ederek, “Bu yıl Bakanlar Kurulu karanının çıkmasını hedefliyoruz” dedi.  Yasa çıkarken tasarının geldiği gün itibariyle tüm ruhsat almış projelerin hariç tutulduğunu hatırlatarak, “Kararnameyi çıkardığımızda bunu dikkate alabiliriz. Sihirli formül yok ama bir şeyler yapılması gerektiği de ortada” dedi.

Haberin Devamı

2-B’de satış başlıyor

2-B arazilerinin satışı için 23 Kasım itibariyle 427 bin başvuru yapıldığını belirten Şimşek, önümüzdeki ay, bu taşınmazların satış işlemlerini başlatacaklarını da açıkladı. 2-B başvurularının tespit edilen kullanıcı sayısının yüzde 68’ine denk geldiğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: “Hazine taşınmazlarının yönetimi ve satışı sonucu 2003’ten 2012 eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 9,4 milyar lira gelir sağladık. Bunun 1.5 milyar lirası 2011’de; 1.1 milyar lirası 2012’nin ilk dokuz ayında elde edildi. Harcama programlarını verimlilik artışı amacıyla gözden geçireceğiz. Tasarrufta vadenin uzatılması amacıyla uzun vadeli mevduattaki tevkifat oranını düşüreceğiz.

Haberin Devamı

Başvuru 39.4 milyar oldu tahsilat 20 milyarda kaldı

MALİYE Bakanlığı, tarihin en büyük mali yapılandırmasında 39.4 milyar liralık başvuruya rağmen ancak 20 milyar liralık tahsilat gerçekleştirdi. Yapılandırmadan yararlanmak üzere 5,3 milyon mükellef başvuruda bulunduğunu belirten Babacan, şunları söyledi: “39,4 milyar liralık alacak da yeniden yapılandırıldı. Yapılandırılan alacakların 20 milyar lirasını yani yaklaşık yüzde 54,5’ini tahsil ettik. Ödemelerini süresinde gerçekleştiremeyen 1 milyon 21 bin mükellefe, 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam etme imkanını sağladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!