Güncelleme Tarihi:
3 yıldır kentsel dönüşümü bekleyen Fikirtepe’de şantiyeler çalışmaya başladı. Dün, Kadıköy Hasanpaşa’daki Yeni Salı Pazarı meydanında düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı. Törende Anka Yapı’nın, 70 bin metrekare alanda 2 bin 500 dairelik projesi için temel atıldı. Selimoğlu ve Pana Yapı’nın 750 dairelik ilk proje için de yıkım işlemlerine başlandı. İBB Başkanı Kadir Topbaş, bölgede ilk temeli atan firma olan Anka Yapı’nın projesini 24 ayda tamamlayacağını ve tekrar ziyarete geleceklerini dile getirdi. Kadıköy’e meydan projesi tasarladıklarını söyleyen Topbaş, ilçeye toplam 1 milyar 709 milyon yatırım yaptıklarını kaydetti.
SATIŞLAR DA BAŞLIYOR
Fikirtepe’de yaklaşık 55.5 bin metrekarelik bir alanı kapsayan 4 imar adasında 4 ayrı proje yapmaya hazırlanan Teknik Yapı, ilk olarak 11 bin 504 metrekarelik imar adasında satışına başlayacak. Şirket 650 dairelik ilk etap projesini 4 Mart’ta satışa çıkaracak. Fikirtepe’de 2 adada yer alan Emay İnşaat ise 30 bin metrekare alanda 1750 konut inşa edecek. Proje için ön talep topladıklarını belirten Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, bir hafta sonra resmi satışlara başlayacaklarını dile getirdi.
Dönüşüm hızlanacak
İBB Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşümdeki çoğunluk yasası için ek bir düzenleme sinyali derdi. Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel ise dönüşümdeki 3’te 2 kuralının Fikirtepe’de de uygulanacağını belirtti ve ekledi: “Dönüşüm yapılacak riskli bölgelerde hak sahiplerinin 3’te 2’si onay verirse süreç işliyor. Ancak bugüne kadar bu işlem Fikirtepe’de olmadı. Geçen hafta perşembe günü bakanlıktan bize bir yazı geldi. Buna göre binalardaki 3’te 2’lik dilimin dışında kalanlara 60 gün süre tanınacak. Böylece Fikirtepe’de dönüşüm hızlanacak. Bazı firmalar uzlaşamayanlara tebligat göndermeye başladı.”
Fiyatlar dengelenecek
Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Şubat 2014 raporu, Türkiye’de döviz piyasalarında son dönemde meydan gelen hareketliliğin gayrimenkul pazarını 2014 yılında fiyatlanma anlamında yeni bir dengeye yönlendireceğini öngörülüyor. Mevcut politik kargaşanın ekonomi ve TL üzerindeki olası etkileri, yatırımcılar için endişe yaratmakla birlikte orta ve uzun vadede Türk pazarına olan yatırımcı algısının, Türkiye’nin güçlü ekonomik büyümesi ve demografik gücü sayesinde pozitif seyredeceği vurgulanıyor. Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi içerisindeki güçlü konumunun, 2013’te devam ettiğini söyleyen Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Alkaş, “Perakende sektörünün diğer sektörlere oranla daha dirençli olması bekleniyor” dedi. Alkaş, 2014 yılında tamamlanan yeni stokla beraber toplam alışveriş merkezi stokunun 11.38 milyon metrekareye ulaşmasını beklediklerini söyledi. Rapora göre 2013’te cadde perakende pazarında en çok tercih edilen ilçe Beyoğlu oldu.
Dönüşümde yabancı var
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kentsel dönüşüm ile yeni bir kalkınma ve yapılanma fırsatı doğabileceğini söyledi. Türkiye’de 6.5 milyon konutun yenilenmesi hedefi ile başlatılan kentsel dönüşüm hamlesine yabancıların da ilgi gösterdiğini belirten Maya, “Avrupalı, Körfezli yatırımcılar Beşiktaş, Levent ve Gayrettepe gibi bölgelerle ilgileniyor” dedi. Dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen bölgelerin ağırlıklı olarak Gaziosmanpaşa, Fikirtepe ve Armutlu’da olduğunu belirten Maya, Bağdat Caddesi, Şişli, Fatih, Bakırköy, Bahçelievler, Üsküdar gibi rantı yüksek alanlarda ise bina bazında çalışmalarının olduğunu ifade etti.
İnşaatçılardan vergi isyanı
GAYRİMENKUL geliştiren şirketler vergilerden rahatsız. Yüzde 10 kâr marjıyla çalışan sektörün üzerindeki vergilerin yüksekliğine belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım,“Bugün KDV yüzde 18, alım satım vergisi yüzde 4, noter yüzde 1.5, damga vergisi yüzde 1,5 olmak üzere sektörün üstlenmesi gereken vergi yükü yüzde 25’i buluyor. Bu durum merdiven altı denilen kayıt dışı firmalarla aramızda haksız rekabet yaratıyor” dedi. Bugüne kadar zamlara direnen sektörün artık zammı fazla geciktiremeyeceğini belirten İNDER yönetimi, kimine göre 2 kimine göre 6 ay içinde sektörde fiyatların artmış olacağını açıkladı. Dernek üyelerinin katıldığı genel kurul toplantısında başkanlık görevine Nazmi Durbakayım’ın devam etmesi kararlaştırıldı. Abdullah Baysal, Eşref Albayrak, Engin Keçeli, Emre Çamlıbel, Nuri Güral, Nuran Evrensel, Mesut Geniş, İrfan Aşçıoğlu, Banu Uçak, İnanç Kabadayı, Alp Gürün ve Burak Kızılhan da yönetim kuruluna seçilen isimler oldu.