Bedelli'nin bedeli Burdur'a ağır oldu

Güncelleme Tarihi:

Bedellinin bedeli Burdura ağır oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 23, 2012 11:27

BURDUR’da, dövizle askerlikte temel eğitimin geçen 22 Kasım’da kaldırıldığını açıklanmasının ardından zor günler geçiren esnaf, bir bir kepenk kapatıyor.

Dövizle askerlik yapanların yurt dışından 21 günlük temel eÄŸitim için yılda 4 dönem geldiÄŸi Burdur’da, dövizle askerlikte temel eÄŸitimin kaldırılmasıyla esnaf zor günler geçiriyor. Türkiye’de döviz karşılığı bedelli askerlik yapılan tek il olan Burdur’da özellikle 58’inci Piyade EÄŸitim Alayı güzergahında bulunan Kışla Caddesi adeta terk edildi.  Â

Çok sayıda lokanta, pastane, fotoğrafçı, fast-food, kafe, askeri malzeme satan dükkanın yer aldığı caddede işyerleri bir bir kapanıyor. Sadece Kışla Caddesinde 30’a yakın işyeri kepenk kapattı. Boşaltılan dükkanlarda ise ya kiralık ya da satılık yazısı yer alıyor. Kepenk kapatan esnaf başta Antalya olmak üzere çevre illere kaçıyor.

"ASKER CAN SUYUMUZDU"

Kışla Caddesi’nde fast-food işleten Fatma Çağlar, "Bedelli döneminde çok güzel iş yapıyorduk. Ödemelerimizi zamanında yapabiliyorduk. Şimdi borcumuzu zamanında ödeyemiyoruz. İki işyerimiz vardı, birini kapattık, diğerini de kapatacağız. Bu şekilde giderse bu caddede esnaf kalamayacak. Bedelli bizim can suyumuzdu" dedi.

Burdur Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Soy da bedelli askerlerin Burdur’umuzun can damarlarından birisi olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Burdur’da 120 erkek kuaförü var. En çok etkilenen sektörlerden biri de berberler. Dövizli askerlik sadece fotoğrafçı ve lokantacıya değil, Burdur esnafının yüzde 70’ine katkı sağlıyordu. Temel eğitimin kaldırılmasının ardından askerin yokluğunu bir anda hissettik. Kışla Caddesi’nde işyerleri tek tek kapanıyor. Yan tarafımdaki iki komşum işyerlerini Antalya’ya taşıdı. Burdur boşalmaya başladı. Burdur’a yatırım bekliyoruz."

"UYUYAN GÃœZELÄ° UYANDIRIN"

Burdur Aşçı ve Kebapçılar Odası Başkanı Birol Kaval ise dövizli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasının Burdur esnafını olumsuz etkilediğinden yakınarak, "Şu ana kadar sadece Kışla Caddesi’nde 13 lokanta kapandı. Dövizli askerliğin yerine Tuzla Piyade Okulu’nun Burdur’a geleceği söylendi. Ancak bunlar hep lafta kaldı. Esnaf olarak uyuyan güzel Burdur’un uyandırılmasını istiyoruz. 70 bin nüfuslu Burdur’da 2 lokanta, 1 pastane iş yapıyor, gerisi zarar ediyor. Birlik olup derdimize çare bulmamız gerekiyor" dedi.

Fotoğrafçı Emre Aksel de dövizli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasının ardından onlarca esnafın kepenk kapattığına işaret ederek, "Esnaf çok zor durumda. Fotoğrafçı arkadaşlarımız, asker yerine öğrenciye yöneldi. 1 liraya fotoğraf çekiyorlar. Zararına iş yapıyoruz. Dövizlinin yerine mutlaka Burdur’a bir şeyler yapılması gerekiyor. Her şey kötüye gidiyor" diye konuştu.

"GÜNÜ KURTARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Fotoğrafçı İsmail Soylu da, "Dövizli askerlikte temel eğitimin kaldırılması üzerine belediye başkanımız, milletvekillerimiz Burdur’a yatırım yapılacağını söylemişti. Ancak herhangi bir yatırım yapılmadı. İşyerim Kışla Caddesi’ndeydi ancak askerin gitmesiyle işyerimi değiştirmek zorunda kaldım. Şu anda zararına 4 vesikalık fotoğrafı 1 liraya çekiyorum. Günü kurtarmak için çalışıyoruz" dedi.

PHOTOSHOP Ä°LE RAMBO OLUYORLARDI

Türkiye’de döviz karşılığı bedelli askerlik yapılan tek il olan Burdur’da, bedelli erler 21 gün askerlik hizmetleri sırasında çarşı izinlerini, özellikle kamera karşısında geçiriyordu. Vatani görevini 3 haftada tamamlayan bedelli erler, fotoğrafçılardaki komando kıyafetleri ve oyuncak silahlarla poz veriyor. Photoshop sayesinde eline silah almamış 21 günlük bedelli, ’Rambo’ gibi askerlik anısı bırakıyordu. Bedelli askerlik yapan gurbetçiler, 21 günlük temel eğitimleri döneminde Burdur ekonomisine kişi başı ortalama 1000 dolar kazandırıyordu. Özellikle fotoğrafçılar, lokantalar, oteller, hediyelik eşya satanlar, bedelli askerlerin yolunu gözlüyor, bedelli döneminde çevre illerden dilenciler de Burdur’a akın ediyordu.

ÜNLÜLER DE BURDUR’DA ASKERLİK YAPIYORDU

Yurtdışında yaşayan ve vatani görevlerini Burdur’da bedelli olarak yerine getirenler arasında milli futbolcular, milli basketbolcular, sanatçılar ve kamuoyunun yakından tanıdığı ünlülerin çocukları da yer alıyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak ile milli futbolcu Emre Belözoğlu, Nihat Kahveci, milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, sanatçılardan Mehmet Ali Erbil, Rafet El Roman ve Kubat da Burdur’da döviz bedelli olarak 21 gün süreyle askerlik yapmışlardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!