Güncelleme Tarihi:
AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye 2011-2015 yıllarında yaklaşık 194 milyon 473 bin dolar tutarında 1 milyon 667 bin 541 adet bebek arabası ithal etti.
Türkiye'nin bu dönemde ithal ettiği bebek arabalarının neredeyse tamamı Çin'den geldi. Son 5 yılda 1 milyon 667 bin 541 adet ithal bebek arabasının yüzde 89'u söz konusu ülkeden getirilirken, Çin'e ödenen tutar 171 milyon 966 bin dolar oldu.- "Çin, bebek arabalarında üretim merkezi"
Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendecileri Derneği (BAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Aran, yaptığı açıklamada,
Tayvan'ın 1900'lü yılların son çeyreğinde dünya bebek arabası piyasasının lideri durumunda olduğunu fakat Çin'in dünyanın değişen sosyoekonomik şartlarına bağlı olarak son 20 yılda tartışmasız bir şekilde üretim merkezi haline geldiğini söyledi.
Bugün dünyada her 100 bebek arabasının 95'inin Çin'de üretildiğini ifade eden Aran, "Çin'de satılan bebek arabalarını 2 grupta toplayabiliriz. İlk grupta Çin dışında kalan, özellikle Avrupa ve ABD firmalarının kendi kalıpları ve kendi mühendislikleriyle Çinli firmalara ürettirdikleri bebek arabaları bulunmaktadır. İkinci grupta ise Çinli veya Tayvanlı firmaların ürettikleri bebek arabaları. Bu grubun kalitesinin ilk gruba yaklaştığını söylemek hiç yanlış olmaz." diye konuştu.
Aran, günümüzde ABD'de bebek arabası üretilmediğini, Avrupa'da da bilinen markaların ürünlerini Çin'de imal ettirdiğini anlatarak, sadece prestij için belirli modelleri kendi ülkelerinde ürettiklerini dile getirdi.
"BEBEK ARABASI KULLANIMI ARTIYOR"
Türkiye'de yılda 350400 bin civarında bebek arabası satıldığını tahmin ettiklerini dile getiren Aran, şöyle devam etti:
"Günümüzde değişen sosyoekonomik şartlara bağlı olarak bebek arabası satış rakamları artıyor. Sosyoekonomik şartlardan kasıt, şehirlerde hava kirliliğinin azalmasına bağlı olarak bebeklerin soğuk havalarda da dışarı çıkarılması, alışveriş merkezlerinin artması ve şehirlerde kaldırım düzenlemelerinin bebek arabası kullanımına uygun hale gelmesidir."
BAGİDER Başkanı Aran, Türkiye'de bebek arabası üreten firma sayısının son yıllarda azaldığına dikkati çekerek, "Şu an için ülkemizde 5 civarında firma üretimde bulunmaktadır. Ülkemizde yerli üretim toplam talebin ancak yüzde 20'sini karşılamaktadır. Geri kalan tutardaki talepler ithal ürünlerle karşılanmaktadır." ifadesini kullandı.
"EN 1388 STANDARDINA SAHİP OLMALI"
Türkiye'nin bebek arabalarının çok büyük kısmını Çin'den ithal ettiğini belirten Aran, "Bebek arabalarının Çin menşeli olmasının bir riski yoktur. Ülkemizdeki mevzuata göre ithal edilen tüm bebek arabalarının EN 1388 standardına sahip olması gerekiyor. Bu standarda sahip olan bebek arabaları Çin menşeli olsa dahi hiçbir risk taşımaz." değerlendirmesinde bulundu.
Aran, ailelerin, bebek arabası alırken öncelikle EN 1388 standardı taşıyıp taşımadığına bakması, daha sonra marka bilinirliği, garanti, servis imkanı ve fiyat kriterlerini gözetmesi gerektiğini kaydetti.