BDDK'da etik ilke dönemi

Güncelleme Tarihi:

BDDKda etik ilke dönemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 10:23

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), hem kurul üyeleri hem de personele dönük mesleki ve etik ilkeler belirledi.

Kurul üyeleri ve personel, birinci derece akrabaları ile birlikte; BDDK’nın düzenleme alanındaki kuruluşlardan borç alamayacak, bu kuruluşların hisse senetlerine sahip olamayacak. Bilirkişilik yapamayacaklar. Denetim yaptıkları yerlerde demirbaş dışında olanaklardan yararlanamayacaklar. Ticaret yapamayacak, resmi ya da özel başka işlerde çalışamayacaklar. Hayır işi yapmak konusunda dahi sınırlamalar getirildi.

BDDK üyeleri ve personelinin uyacağı mesleki ve etik kurallara ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. BDDK üye ve personelinin görevlerini herhangi bir etki veya baskı altında kalmadan yapabilmelerini, Kurumun görevlerini tam bir tarafsızlık içinde yerine getirdiği konusunda güven oluşturulmasını sağlamak üzere mesleki ve etik ilkeler belirlendi. Kurumun gözetim ve denetimine tabi olan kuruluşlar ile bunların yüzde 10'undan daha fazla pay sahibi olduğu iştiraklerine dönük olarak, “kuruluşlar” ile ilişkilerde önemli yasaklar getirildi.

AVANTAJLI HESAP YASAĞI

Kurul üyeleri ile Kurum personeli ve bunların eş ve velayetleri altındaki çocukları, kuruluşlarda, kamuoyuna ilan edilenden daha avantajlı koşullarda mevduat veya katılma hesabı veya özel cari hesap açtıramayacak. Bu tür hesapların başkaları adına avantajlı koşullarda açılmasına aracılık edemeyecek.

BORÇ ALINMAYACAK

Kurul üyeleri ile Kurum personeli ve bunların eş ve velayetleri altındaki çocukları, makul ve mutad vade ve koşullarda kullandırılan krediler hariç olmak üzere, BDDK’nın düzenleme alanındaki “kuruluşlardan” kredi kullanamayacak. “Kuruluşlarda” çalışanlardan borç alamayacak, bunları kefil gösteremeyecek.

KEFİL OLMAK YOK

Kurul üyeleri ile Kurum personeli ve bunların eş ve velayetleri altındaki çocukları, makul ve mutad vade ve koşullarda kullandırılan konut, tüketici ve benzeri krediler ile kredi kartı kullanımı yoluyla verilen krediler hariç olmak üzere, BDDK’nın düzenleme alanındaki “kuruluşlarca” kullandırılan kredilere kefil olamayacak, garanti veremeyecek.

Kurul üyeleri ile Kurum personeli ve bunların eş ve velayetleri altındaki çocukları, “kuruluşların” elden çıkardıkları arsa, arazi, konut, araç, mobilya gibi menkul ve gayrimenkulleri edinemeyecek ve başkaları tarafından alınmasına aracılık edemeyecek.

HİSSE SENETLERİ ELDEN ÇIKARILACAK

Kurul üyeleri ile Kurum personeli ve bunların eş ve velayetleri altındaki çocukları, yatırım fonları aracılığıyla edinilenler hariç, BDDK düzenleme alanındaki “kuruluşların” hisse senetlerine doğrudan veya dolaylı olarak sahip olamayacak. Miras, hisse bölünmesi, birleşme gibi irade dışı değişmeler sebebiyle bir aykırılık oluşması halinde bu durumun yedi gün içerisinde BDDK’ya bildirilmesi ve bunların en geç altı ay içerisinde elden çıkarılması zorunlu olacak.

Kurul üyeleri ile Kurum personeli, kendisinin ve yöneticiler tanımı içerisinde sayılan eşi, üçüncü derece dahil kan ve ikinci derece dahil sıhri hısımlarının görev aldığı bankalarda gözetim ve denetim çalışmalarında yer alamayacak ve bunlarla ilgili olarak alınacak kararlara katılamayacak, görüş bildiremeyecek.

DENETİMDE MASRAFLAR BDDK’DAN

Kurum personeli, yerinde denetim sırasında mutad mekan ve bu mekanda bulunan demirbaşlar dışında, kuruluşların olanaklarından yararlanamayacak. Yararlanma ihtiyacı, halin icabından dolayı kaçınılmaz ise, hizmet bedelinin BDDK tarafından ödenmesi esas olacak.

Kurul üyeleri ile Kurum personeli; görevleri dolayısıyla elde ettikleri ve kuruluşun durumunu etkileyebilen, tüm bilgi ve belgeleri, BDDK’ya iletmek zorunda olacaklar. Görevleri dolayısıyla elde ettikleri kamuya açık olmayan bilgileri, yetkili olmayan kişi ve kuruluşlara şahsi yorum, tavsiye veya başka suretlerle aktaramayacaklar. Görevleri dolayısıyla öğrendikleri sırlar ile ilgililere ve üçüncü kişilere ilişkin gizli kalması gereken bilgileri kanunen açıkça yetkili kılınan merciler dışında hiçbir kurum, kuruluş veya kişiye açıklayamayacaklar. Kendilerinin veya başkalarının yararına veya üçüncü kişilerin zararına kullanamayacaklar. Bu yükümlülük, Kurul üyeleri ile Kurum personelinin görevden ayrılmaları halinde de devam edecek. Başkan tarafından yetkilendirilmeksizin, Kurum personeli medyaya açıklamada bulunamayacak.

BİLİRKİŞİ OLAMAYACAKLAR

Kurul üyeleri ile Kurum personeli; Asli görevlerini aksatmayan bilimsel amaçlı yayın, ders ve konferans ile telif hakları hariç BDDK’daki görevlerinin yürütülmesi dışında kalan resmi veya özel hiçbir görev alamayacak. Serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak. Hakemlik ve bilirkişilik yapamayacak. Mahkemelerce ve/veya ilgili savcılıklarca bilirkişi olarak görevlendirilmeleri halinde çekilmek zorunda olacaklar.

HAYIR İŞİ SINIRLAMASI

Yiyecek, giyecek, kitap, oyuncak gibi yoksul veya felaketzedelerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan yardım faaliyetleri dışında, görevlerinden yararlanmak suretiyle kaynak yaratmayı amaçlayan sosyal işlere ve hayır işlerine yönelik faaliyetlerde bulunamayacaklar. Fikri hak oluşturan eserlerini BDDK düzenleme alanındaki “kuruluşlarda” bastıramayacak ve bu “kuruluşlara” satışına aracılık edemeyecekler. “Kuruluşlarca” veya bunların çalışanları tarafından her ne amaçla olursa olsun kurulmuş veya kurulacak kooperatiflere üye olamayacaklar. Ticaretle uğraşamayacaklar.

Eğitim faaliyetlerine katılma Başkan iznine tabi tutulacak. Bu faaliyetler karşılığında ücret alımı da BDDK kontrolüne tabi olacak. BDDK personelinden, görevden ayrılmak isteyenler, iş ararken herhangi bir avantaj sağlamak için BDDK’dan elde ettikleri bilgileri kullanamayacaklar.

Kurum personelinden mesleki ve etik ilkelere aykırı davranışta bulunanlar hakkında ilgili mevzuata göre işlem yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!